Przykładowe zdjęcia, przez szybę, więc jakość kiepska
min. zoom optyczny (odpowiednik 35mm)

max zoom optyczny (odpowiednik 165 mm)

zoom cyfrowy do połowy

zoom cyfrowy max (to odpowiada około 1100mm), niestety obraz rozmyty, bo ręce drżą, aparat jest lekki.

Zdjęcia nocne robi nie takie złe

Z makrem również jakoś sobie radzi - crop przy pełnej rozdzielczości 14mpix.

Optyka niestety o wiele gorsza, niż w lustrzance, ale tego się można było spodziewać. Przy średniej (8mpix) i małej (3mpix) rozdzielczości zdjęcia wychodzą sensowne, tylko trzeba ustawić najwyższą jakość. ISO 1600 szumi, ale po redukcji w GIMPie lub Photoshopie CS2, daje radę. Da się robić zdjęcia nocne z niskim ISO i nie szumi. Ma bardzo fajną panoramę i od groma dobrych programów tematycznych.

Jeśli focisz na mniejszej rozdzielczości niż max (np na małej, ja tak robię, bo 3mpix to akurat do takich sobie zdjęć), to z powodzeniem możesz użyć zoomu cyfrowego, bo matryca ma rozdzielczość 14mpix. W sumie jest to odpowiednik zrobienia fotki w pełnej rozdzielczości i wykadrowanie z niej interesującego fragmentu. Nota bene aparat posiada opcję kadrowania już zrobionych zdjęć!
Trzy minusy - brak manualnego balansu bieli (chociaż auto sobie radzi dobrze, a do LRFów stosuje się "świetlówki 2") oraz brak wyboru balansu bieli w programach tematycznych, takich jak właśnie panorama; aparat nie radzi sobie z bardzo silnym światłem lamp wyładowczych w trybie makro.
Tutaj maleństwo Lival Mini 35W (sorry za usyfiony klosz) i to poza wiązką światła...

Za te pieniądze (niecałe trzy stówy wliczając dostawę, ja się pofatygowałem po odbiór osobisty), nie kupię nic lepszego.