Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

Postprzez litak1 » 4 maja 2012, 15:23

lumix26 napisał(a):Mój nowy nabytek
Panasonic DMC-FZ48 z 24 krotnym zoomem i dobrą stabilizacją obrazu - tak więc jest co robić zbliżenie :)

To czekamy na fotki nowym sprzętem , ja mam lumixa DMC-FZ4 jest to stary aparat z 12 krotnym zoomem bez zbędnych wodotrysków ,ale jestem z niego bardzo zadowolony. Uważam że Lumixy to bardzo dobre aparaty kompaktowe. (To nie tylko moje zdanie) ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Luk » 3 czerwca 2012, 15:47

Mam problem z moim aparatem Fujifilm Finepix S2000HD. Często zdarza się, że wychodzą mi w różnych miejscach nieostre zdjęcia, oto przykład -

Obrazek

Jeśli się dobrze przyjrzycie to dolna prawa część zdjęcia jest zamazana, a środkowa i lewa część zdjęcia jest normalnie ostra. Pytałem się na fotograficznym forum to odpisali mi, że to wina źle zamontowanej matrycy, czy to prawda?

Mam też mały problem z lustrzanką Sony Alfa 230, na nocnych zdjęciach, przy długim naświetlaniu pojawia się kilka białych kropek/pikseli w różnych miejscach. Nie są to gwiazdy, bo owe kropki też występują jak nie fotografuję nieba.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Utilizer » 3 czerwca 2012, 18:52

To niestety normalne zjawisko w tych Fuji, dodatkowo powiększa się przez filtr odszumiający :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Luk » 3 czerwca 2012, 19:11

Jest jeszcze nadzieja, że mogą to naprawić :?: Bo na początku jak miałem ten aparat to zdjęcia wychodziły lepsze, fakt jak się przyjrzało to też w rogach czasem były nieostre, ale nie aż tak jak teraz.
Jeśli nawet nie naprawią tego to chyba pomyślę o zmianie tego kompaktowego aparatu :roll:
Kupiłem ten aparat w marcu 2009 za 999 zł... jeśli sprzedałbym go to chyba najwyżej za 350 zł... no ale przynajmniej ratuje go dobry 15x zoom oraz świetne zdjęcia przy zachodzie Słońca, więc jeszcze się z nim pomęczę ;)
A jeśli miałbym zmienić aparat to chyba już nie na Fuji? Bo jak wiecie, na początku miałem też Fuji, Fuifilm Finepix A345.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez trojmiejski » 6 czerwca 2012, 14:17

Ja sam mam drobny problem z aparatem, jest to widoczna na zdjęciach w ich górnej części ciemna plama, szczególnie widoczna przy dużym zoomie. Jakby co to czyściłem obiektyw specjalną pianką do czyszczenia szyb, kineskopów itp.., a patrząc przez lupę nie zauważyłem żadnych zabrudzeń.
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Utilizer » 6 czerwca 2012, 14:58

Miałem to samo w starym kompakcie, w obiektyw dostał się jakiś pyłek i tyle :roll:
Utilizer

Postprzez Falcon » 6 czerwca 2012, 23:03

Niestety, raczej już nic na to nie poradzisz. Pozostaje się tylko z tym pogodzić. Na pocieszenie powiem, że nie rzuca się to az tak w oczy ;)

Wiem, wiem - łatwo mówić że się nie rzuca w oczy. Osoba postronna może tego nie zauważy ale Ty pewnie widzisz to cały czas - miałem tak samo z starym monitorem LCD gdy wypalił mi się jeden piksel. Nikt nic nie widział uszkodzonego, a ja pół filmu nie widziałem nic innego jak właśnie ten piksel :lol:
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez Luk » 7 czerwca 2012, 15:17

Utilizer napisał(a):To niestety normalne zjawisko w tych Fuji, dodatkowo powiększa się przez filtr odszumiający :roll:

A co sądzicie o tym aparacie - BenQ GH700?

http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-benq-g ... 71952.html

Jak na swoje możliwości nie jest aż tak drogi, no ale właśnie - czy byłby lepszy od Fuji? :roll:
Recenzje dostępne w sieci niewiele mi mówią, są różne.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Utilizer » 7 czerwca 2012, 16:19

Nie bierz go :!: To chiński klon Nikona L120, taki sam aparat widziałem też gdzieś pod marką MEDION. Wiem że wygląda dobrze, ale właśnie wyglądem ma przyciągnąć potencjalnych kupujących. Matryca 16Mpx o wielkości 1/2.3 :?: No prośba... :roll:

Jak chcesz coś przyzwoitego to bierz Canona SX 130IS. Wiem co mówię bo sam go niedawno kupiłem i jestem mega zadowolony ;)
Utilizer

Postprzez Luk » 7 czerwca 2012, 16:57

Ale i tak najpierw spróbuję coś zrobić z tymi Fuji. Więc ponowię pytanie, czy w serwisie by dali radę go naprawić (chodzi mi właśnie o te nieostre zdjęcia) :?:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video