Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

Postprzez Luk » 17 czerwca 2012, 19:42

Przepraszam że piszę dwa posty pod rząd, ale nikt kilka dni nie odpowiadał w tym temacie...

Utilizer napisał(a):Nie bierz go :!: To chiński klon Nikona L120, taki sam aparat widziałem też gdzieś pod marką MEDION. Wiem że wygląda dobrze, ale właśnie wyglądem ma przyciągnąć potencjalnych kupujących. Matryca 16Mpx o wielkości 1/2.3 :?: No prośba... :roll:

Jak chcesz coś przyzwoitego to bierz Canona SX 130IS. Wiem co mówię bo sam go niedawno kupiłem i jestem mega zadowolony ;)

Chyba masz rację... jeszcze napisali, że w tym BenQ-u do zdjęć nocnych nie potrzeba nawet używać statywu - to już jest podejrzane :roll:

Jak wspominałem z lustrzanką też mam malutki problem, chodzi o to że na nocnych zdjęciach przy odpowiednio ustawionej przysłonie są białe kropki - oto jedno z moich takich zdjęć

Obrazek

nawet jak fotografuję niebo to wiem że to nie są gwiazdy, bo te kropki przy każdym zdjęciu są w tych samych miejscach
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez trojmiejski » 17 czerwca 2012, 20:03

Martwe piksele czyli problem z matrycą wynikły z pozostawienia jej działaniu jasnego źródła światła (np. Słońca), może to dotyczyć zarówno lustrzanek i kompaktów.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luk » 17 czerwca 2012, 20:04

Da się jakoś to naprawić?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez trojmiejski » 17 czerwca 2012, 20:15

W praktyce jedyną opcją jest wymiana matrycy.
trojmiejski

Postprzez litak1 » 17 czerwca 2012, 22:13

Nie przejmuj się tym za bardzo jeszcze nie widziałem idealnej matrycy najlepiej widać to na czarnym tle przy długim naświetlaniu, jak rzucisz taki obraz na ekran monitora to zawsze są jakieś różnokolorowe plamki (subpiksele) lecz wtedy nie wychodzą tak jasno, rzadziej całe piksele jak u Ciebie.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Luk » 27 czerwca 2012, 16:38

Tak tylko że na początku było OK, a te białe piksele w różnych miejscach pojawiły mi się jak fotografowałem nocne niebo usiane gwiazdami z długim czasem naświetlania (nawet z niezłym skutkiem mi to wychodziło). Czy to przez to mogły się wypalić piksele od gwiazd? Bo przecież nie tylko ja fotografowałem nocne niebo, inni przecież też je fotografują, a profesjonaliści nawet naświetlają kilka godzin jedno zdjęcie by utrwalić całonocny ruch gwiazd.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez litak1 » 28 czerwca 2012, 16:45

Luk napisał(a):Tak tylko że na początku było OK, a te białe piksele w różnych miejscach pojawiły mi się jak fotografowałem nocne niebo usiane gwiazdami z długim czasem naświetlania (nawet z niezłym skutkiem mi to wychodziło). Czy to przez to mogły się wypalić piksele od gwiazd? Bo przecież nie tylko ja fotografowałem nocne niebo, inni przecież też je fotografują, a profesjonaliści nawet naświetlają kilka godzin jedno zdjęcie by utrwalić całonocny ruch gwiazd.

Im masz dłuższy czas naświetlania tym gorzej wychodzą defekty matrycy to jest normalne, a klasy matryc też są różne, napewno sprzęt do całonocnego naświetlania jest mega drogi i często to nie są cyfrowe aparaty, a i zdjęcia potem można zretuszować jeśli są jakieś wady
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez elek » 28 czerwca 2012, 18:02

trojmiejski napisał(a):Martwe piksele czyli problem z matrycą wynikły z pozostawienia jej działaniu jasnego źródła światła (np. Słońca), może to dotyczyć zarówno lustrzanek i kompaktów.

A gdzie tam.... jakbyś Słońcem przygrzał matryce to od razu upalasz tysiące a nie jeden, to są uszkodzone piksele które generują duży tzw. prąd ciemny i tym samym bardzo szybko wypełnia się studnia potencjału jaką jest pojedyńczy piksel na matrycy, niestety przy dzisiejszych matrycach o rozmiarach wielu MPix trudno uniknąć takiej wady
Luk napisał(a):Da się jakoś to naprawić?

Odejmij w specjalnym programie ciemną klatkę od zdjęcia, klatkę taką robisz przy zasłoniętym obiektywie i przy możliwie takich samych parametrach na jakich robiłeś zdjęcie tzn. temperatura, ISO czas naświetlania. Niektóre aparaty mają to wbudowane np mój kompakt przy czasach powyżej 1 s automatycznie robi "darka" i odejmuje go od zdjęcia.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Luk » 9 lipca 2012, 21:39

Co sądzicie o tym aparacie :?:

http://allegro.pl/aparat-sony-cybershot ... 75870.html

Bo ten aparat ma mąż mojej siostry i muszę przyznać, że zdjęcia robi rewelacyjne :o Normalnie jak w lustrzance. Niezwykle ostre nawet w przybliżeniu 16x. I filmiki w jakości FULL HD niezwykle płynnie działają!

Pożyczyłem na chwilę ten aparat i zrobiłem nim na próbę zdjęcie - w przybliżeniu 16x -

Obrazek

Nawet, jak widać, jest też wpisywana data na zdjęciach. W moich aparatach (Sony Alfa 230 i Fujifilm Finepix S2000HD) niestety nie ma takiej opcji.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez trojmiejski » 4 września 2012, 19:08

Ostatnio fotografując w nocy zauważyłem, że na zdjęciach pojawia się ukośna linia światła:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Co to jest i czy może to oznaczać jakieś uszkodzenia aparatu? Pro forma dodam, że jeszcze niedawno takiego zjawiska nie było.
trojmiejski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video