Nieczynne od ponad 20 lat oświetlenie przejazdu kolejowego w miejscowości Mieścisko (jakieś 11 km od Wągrowca). Sama linia kolejowa relacji Skoki - Mieścisko - Janowiec Wlkp. nie figuruje już w rejestrze linii kolejowych a w dodatku jest częściowo rozebrana.
Oświetlenie przejazdu stanowią trzy słupy z oprawami OURW2250W, ale wyłącznie z jednym LRF-em. Miejscówka jest taka sobie, bo przecina go ruchliwa ulica (wyjazd na Gniezno) oraz bliskość budynków mieszkalnych, zakładu wulkanizacyjnego i czynnej stacji paliw. W dodatku kiedy robiłem obchód "na zimno" przy pobliskim budynku siedziało dwóch typków w samochodzie i dziwnie się na mnie patrzyło.
Sam przejazd prezentuje się tak:

A jednak warto było wyjąc z samochodu agregat, podpiąć przewody i puścić prąd do oprawy.

Co ciekawe, kiedy odpaliłem tą oprawę, wspomniane typy z samochodu, zabrali się i odjechali.
W pobliżu są jeszcze dwa słupy z OURW, trochę oddalone od przejazdu, ale jest do nich swobodny dostęp.

Jednak nie ma szans na otwarcie skrzynek słupowych, bo śruby są tak skorodowane, nie ma szans na ich odkręcenie. Chyba, że użyć młotka i naostrzonego przecinaka ślusarskiego (skrzynki z uspawane z blachy). Możliwe, że gdyby udało się je odpalić, to nocne zdjęcia byłyby dość ciekawe, bo sam przejazd oświetla oprawa uliczna LED, która świeci dość konkretnie.