Odpalanie opuszczonych opraw

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez MRP200 » 23 lipca 2016, 09:30

Z racji mini zlotu oświetleniowców w Lublinie razem z Arturem postanowiliśmy spróbować odpalić kilka od lat nieczynnych opraw oświetleniowych. Na początek wzięliśmy dobrze Nam znane i obfocone ORZ-6 przy ścieżce idącej śladem dawnego toru bocznicowego a dochodzącej do ulicy Budowlanej. Łącznie jest tam sześć słupów z oprawami, ale do odpalenia kwalifikowało się 5 (jeden jest tak nisko posadowiony, że nie ma dostępu do wnęki słupowej).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na koniec postanowiliśmy odpalić również ostatni słup z rozbitym LRF-em. Tym bardziej, że przewody we wnęce słupowej był nieco dłuższy i łatwiej było go odizolować. I proszę, podwójna niespodzianka.
Obrazek
Obrazek
Oprawa odpaliła, czyli jażnik jest cały. Drugą niespodzianką był buczący dławik w tej oprawie. Próbowaliśmy to sfilmować, ale pracujący agregat skutecznie go zagłuszał.
Postanowiliśmy podjechać jeszcze na ul. Metalurgiczną, gdzie mieści się trochę terenów poprzemysłowych po dawnym FSC. Jest tam sporo opraw nieczynnych na ogólnodostępnym terenie, więc jest co odpalać.
Najpierw słup z jedną sprawną oprawą.
Obrazek
Kolejnego udało odpalić się w duecie i kolejna niespodzianka. W jednej oprawie wkręcony jest MIX.
Obrazek
Obrazek
Naświetlacza PU nie ma szans uruchomić, bo przewód ucięty jest dość wysoko.
Na koniec udało odpalić się jeszcze kwadratówkę.
Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez trojmiejski » 23 lipca 2016, 14:49

Rtęciówki zzieleniałe więc przed odłączeniem musiały mieć już sporo godzin wyświeconych. To dodając do okresu od odłączenia do ponownego zapalenia z agregatu oznacza, że te rtęciówki to muszą być dość stare.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Whites86 » 23 lipca 2016, 17:52

a gdzie filmik ? :D
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 23 lipca 2016, 21:25

Z racji, że drugiego dnia mini zlotu odwiedzili Nas koleżanka Mercurylamp wraz z kolegą Adlerem, wiec postanowiliśmy na Metalurgicznej jeszcze coś odpalić. Zobacznie jaką zmasakrowaną łychę udało nam się odpalić:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji odpaliliśmy też kolejną kwadratówkę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MRP200
Moderator

Postprzez Lampka » 24 lipca 2016, 00:26

Sodówka w tej kwadatówce ledwo bździ ;) Nie odpalaliście jej na maksymalnej mocy, czy to po prostu efekt tego, że wokół było jasno?

Rtęciówki to lata 80-te - 90-te. Te z dużym odcinkiem bez luminoforu koło trzonka są wytworzone przez Polamp Warszawa po 1984 roku.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez Artur1977Lublin » 24 lipca 2016, 12:16

Agregat Kol. MRP200 był już przeciążony i napięcie było niskie, więc nie dało rady odpalić jej na pełnej mocy. No i oczywiście oprawa była odpalana za dnia, więc też nie miała takiego przebicia świetlnego nad słonecznym światłem dziennym ;) Co innego, już po ciemku - to można by z niej więcej światła "wykrzesać" ;) :D Jak zrzucę potem trochę zdjęć z aparatu i zrobię gruntowną selekcję, wywalając te nieudane gnioty, to wrzucę je na forum, i wtedy je sobie obejrzycie ;)
Artur1977Lublin

Zdjęcia: 131

Postprzez Whites86 » 24 lipca 2016, 13:30

Arti666 napisał(a):Agregat Kol. MRP200 był już przeciążony i napięcie było niskie, więc nie dało rady odpalić jej na pełnej mocy. No i oczywiście oprawa była odpalana za dnia, więc też nie miała takiego przebicia świetlnego nad słonecznym światłem dziennym ;) Co innego, już po ciemku - to można by z niej więcej światła "wykrzesać" ;) :D Jak zrzucę potem trochę zdjęć z aparatu i zrobię gruntowną selekcję, wywalając te nieudane gnioty, to wrzucę je na forum, i wtedy je sobie obejrzycie ;)

no to dajesz dajesz ;)
Whites86

Postprzez Beton » 24 lipca 2016, 21:37

No piękna akcja, panowie :). Odpalenie dwóch opraw na słupie to już spory wysiłek nawet dla agregatu MRP. Ale za to nocne widoki - bezcenne :).

Ja miałem wstawić dzisiaj sporo zdjęć, ale niestety z powodu awarii UPS-a musiałem odwołać dzisiejszą akcję. Coś poszło nie tak, ale mam nadzieję, że niedługo będzie sprawny.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 24 lipca 2016, 21:43

Beton napisał(a):No piękna akcja, panowie :). Odpalenie dwóch opraw na słupie to już spory wysiłek nawet dla agregatu MRP. Ale za to nocne widoki - bezcenne :).

Ja miałem wstawić dzisiaj sporo zdjęć, ale niestety z powodu awarii UPS-a musiałem odwołać dzisiejszą akcję. Coś poszło nie tak, ale mam nadzieję, że niedługo będzie sprawny.

2 oprawy 250W to i mój agregat pociągnie bez problemu ;) mimo ze jest minimalnie słabszy
Whites86

Postprzez MRP200 » 24 lipca 2016, 22:32

Z tymi dwoma oprawami mój agregat sobie poradził. Trochę wymiękł przy kwadratówkach, ale obstawiam, że miały niesprawną kompensację (w nich kondensatory często dostawały przerwę), bo wcześniej robiłem próby na OURW2250 ze sprawną kompensacją i dawał radę. Szkoda, że nikt nie uwiecznił "beki" postronnych osób jak odpaliliśmy tą skancerowaną łychę. Najpierw jakiś młodzian z pieskami, bardzo się zdziwił, a po chwili kierowca ciężarówki również dziwnie spoglądał z szoferki na oprawę. Zresztą jak odpaliliśmy ten duet z MIX-em w oprawie, to chciałbym widzieć minę ciecia z pobliskiej portierni (słup znajdował się w pobliżu bramy wjazdowej na zakład), tym bardziej, że odpalaliśmy go już o zmroku.
MRP200
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video