Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Ładna reflektorówka szkoda że nie pisałeś przy jakich prądach robiłeś zdjęcia
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Pierwsze trzy fotki "reflektorówki 700 W" na prądzie znamionowy. A trzy następne na najmniejszym do uzyskania z KaszeLa zestawu stateczników tj. około 0,18 A.
Koledzy pamiętajcie tylko nie włączać lamp wyładowczych na długi okres czasu tj. na kilka godzin na bardzo małym prądzie. Po tym czasie zupełnie czysty i nowy jarznik ulegnie TRWAŁEMU !!! zaczernieniu jakby miał przejechane z 10000 godzin ( nie mówię tutaj o pokryciu filmem rtęciowym ścianek) Nie wiem jaki jest mechanizm takiego zużywania się , ale niedawno miałem do czynienia z takim przypadkiem, i mnie to bardzo zdziwiło
Tym razem strzał z bardzo grubej rury. Jak zwykle klik powiększa. Mocniejszej sody nigdy nie miałem w rękach, jest to lampa 1kW Zasilanie - STS-400 + STS-250, odpalenie zapłonnikiem równoległym, nie mam niestety więcej stateczników, by odpalić tę sodę na pełnej mocy. A fotki dedykuję Whitesowi Obok CDM-T 70W /942 w oprawie Lival, statecznik elektroniczny, pełna moc. To tak dla porównania. Sporo światła, na bańkę lampy świecę z oprawy z MH 70W, plamy białego światła praktycznie w ogóle nie widać... Off.
A nie wiem nawet jak Penning świeci, chyba przetestuję zaraz. Ale wymaga kopa wysokim napięciem by odpaliła. I to byle jaki zapłonnik jej nie rusza, tego zwykłym TUZem nie odpalisz. Przynajmniej Tyrystorowy Układ Zapłonowy U400 nie robił na tej lampie żadnego wrażenia.