[Końskie] oświetleniowy przegląd

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

[Końskie] oświetleniowy przegląd

Postprzez wojtek0423 » 8 grudnia 2009, 19:15

wikipedia

Końskie to miasto w województwie świętokrzyskim, położone jest na północnym skraju Wyżyny Kielecko-Sandomierskiej, wśród Lasów Koneckich. Miasto liczy prawie 20 tys. mieszkańców.
wojtek0423

Zdjęcia: 0

Re: [Końskie] oświetleniowy przegląd

Postprzez neon44 » 3 grudnia 2013, 12:36

fotorelacja z 2011 roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez ourp » 3 grudnia 2013, 18:59

OZSy sa równie dobrym produktem co strady. Jednak w tym mieście długo nie zostaną wymienione.
ourp

Postprzez Utilizer » 3 grudnia 2013, 19:01

Jak dla mnie są gorsze od Strad - a Strady są poniżej przeciętnej dziś
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez ourp » 3 grudnia 2013, 19:06

Utilizer napisał(a):Jak dla mnie są gorsze od Strad - a Strady są poniżej przeciętnej dziś

Zgadza się, swoją droga jestem ciekawy dlaczego OZS to tak nieudany produkt. W końcu konstruowala je firma z dość dużym doświadczeniem w dziedzinie produkcji opraw oswietleniowych.
ourp

Postprzez JeD » 3 grudnia 2013, 19:46

Lubię i strady i OZS. :) Fajne miasto :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez amisiek » 3 grudnia 2013, 21:19

ourp napisał(a):Zgadza się, swoją droga jestem ciekawy dlaczego OZS to tak nieudany produkt. W końcu konstruowala je firma z dość dużym doświadczeniem w dziedzinie produkcji opraw oswietleniowych.

Ma, ale zrobiła produkt, który ma słabą fotometrię i beznadziejną konserwację. Zrobili kilka dobrych produktów (wymienię z nich choćby naprawdę udane oprawy ORZ 7-1, ORZ 7-2, OURW 250 i całą serię OZPR), ale były też niedoróbki, z poważnymi błędami konstrukcyjnymi (OUR125 ze zbyt małą komorą lampową, OURW2250 ze zbyt słabym chłodzeniem itp).
Tak naprawdę Mesko nigdy nie zrobiło porządnej oprawy z wielopowierzchniowym odbłyśnikiem, wykładali się na prostych błędach, typu niedostateczna szczelność opraw.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez neon44 » 4 grudnia 2013, 11:45

ourp napisał(a):W końcu konstruowala je firma z dość dużym doświadczeniem w dziedzinie produkcji opraw oswietleniowych.

Firma ta w latach 70-tych i 80-tych nie miała w ogóle konkurencji. Produkty Mesko szły na wschód oraz do NRD i rynek chłonął wszystko jak leci. W latach 80-tych Mesko nie wprowadziło do sprzedaży ani jednej oprawy sodowej, mimo iz lampy te stawały się wówczas coraz popularniejsze. OZS był pierwszą oprawą sodową firmy i początkowo niektóre miasta i gminy wybierały ja do modernizacji. Szybko się to jednak zmieniło i gminy zaczęły wybierać produkty zachodnie. Obecne Mesko AGD produkuje OZSy, ale czy ktoś to kupuje to nie wiem.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez qba » 4 grudnia 2013, 19:13

neon44 napisał(a):
ourp napisał(a):W końcu konstruowala je firma z dość dużym doświadczeniem w dziedzinie produkcji opraw oswietleniowych.

Firma ta w latach 70-tych i 80-tych nie miała w ogóle konkurencji. Produkty Mesko szły na wschód oraz do NRD i rynek chłonął wszystko jak leci. W latach 80-tych Mesko nie wprowadziło do sprzedaży ani jednej oprawy sodowej, mimo iz lampy te stawały się wówczas coraz popularniejsze. OZS był pierwszą oprawą sodową firmy i początkowo niektóre miasta i gminy wybierały ja do modernizacji. Szybko się to jednak zmieniło i gminy zaczęły wybierać produkty zachodnie. Obecne Mesko AGD produkuje OZSy, ale czy ktoś to kupuje to nie wiem.

No i jeszcze ta porażka Meska z oprawą OZJ do lamp 700w, która chyba była nieudaną odpowiedzią na kwadratówkę. Właśnie zastanawia mnie, czemu OZJ nie miała wtedy wersji sodowej, a samo Mesko dopiero tak późno zdecydowało się na wprowadzenie sody do swojej oferty i w latach 80 nie konkurowali z Gostyninem? Z drugiej strony jednak w latach 80 i do połowy 90 całkiem dobrze sprzedawały sie oprawy rtęciowe z serii OURW, OZR i ORZ.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 4 grudnia 2013, 19:49

qba napisał(a):
neon44 napisał(a):

No i jeszcze ta porażka Meska z oprawą OZJ do lamp 700w, która chyba była nieudaną odpowiedzią na kwadratówkę. Właśnie zastanawia mnie, czemu OZJ nie miała wtedy wersji sodowej, a samo Mesko dopiero tak późno zdecydowało się na wprowadzenie sody do swojej oferty i w latach 80 nie konkurowali z Gostyninem? Z drugiej strony jednak w latach 80 i do połowy 90 całkiem dobrze sprzedawały sie oprawy rtęciowe z serii OURW, OZR i ORZ.

mesko nie produkowało OZJ ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Następna strona

Powrót do Miasta polskie