Włodawa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Włodawa

Postprzez DocBrown » 29 lipca 2009, 16:36

Świetne foty Set :)
Tylko moja mała uwaga: nie ma takiego czegoś jak żarówka rtęciowa, to co świeci w OZPRach, ORZtach i innych oprawach rtęciowych to LRF, czyli lampa rtęciowa. Żarówką nazwać można tylko taką lampę która w bańce ma jedynie żarnik i nic pozatym, a rtęciówki mają jarznik więc są lampami rtęciowymi, w skrócie LRF albo rtęciówka :)
DocBrown

Postprzez elektryk » 29 lipca 2009, 16:54

Witaj set!!! Dodawaj foty z Lublina. Najlepsze foto to to z trumienkami i łyżkami :D Miasto leży na granicy Polski z Białorusią i Ukrainą. Obsługuje je PGE Dystrybucja Zamość (dawniej Zamojska Korporacja Energetyczna) - Rejonowy ZE Włodawa.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez cieszyn » 29 lipca 2009, 18:04

set napisał(a):
...siedliskiem starych opraw jest teren byłej jednostki wojskowej, a także byłych Nadbużańskich Zakładów Przemysłu Skórzanego wraz z przyległymi do nich magazynami i innymi instalacjami oraz położona nieopodal stacja kolejowa ...

No! To liczymy na tonę zdjęć, dziś te wojsko to żadna tajemnica, nie powinni Ci przeszkadzać, tylko lepiej przedtem spytaj, czy możesz, Ale skoro piszesz "byłej" to może już tam dziś wojaków nie ma? To kto to przejął?

set napisał(a):
...We Włodawie są hektary starych opraw. Po prostu należy wiedzieć gdzie się udać i mieć trochę czasu. ...Myślałem że dostatecznie Was zanudziłem, ale na życzenie Cieszyna kilka starych fotek

Te hektary na polecenie cieszyna masz sfocić! ;) ;) ;) ;)

I to ASAP!

set napisał(a):
... na życzenie Cieszyna kilka starych fotek
a dzięki, miło mi bardzo. Dodam, że tak fantastycznych fot starych opraw z dawnych lat to nie wiem, kiedy ostatnio widziałem. JEśli masz tam coś jeszcze, to dawaj

PS - na tym zdjęciu dworca, gdzie widać też szyny, wiszą na 2 słupach oprawy na linkach, ale dość dziwnie długie te linki, więc albo chwilowo tak wisiały, dopóki ktoś nie podciągnął je korbą w windce korbowej, albo to jakaś awaria. Bo jakby tak wisiały, to silny wiatr wywijałby nimi i uderzał o ten słup z dużą siłą, a tego to by nikt chyba nie chciał

Możliwe, że to nie jest linka, tylko cienka sztywna rurka metalowa, to wówczas by to wyglądało lepiej
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Toczek » 30 lipca 2009, 00:52

Świetne zdjęcia set! Gratuluję zbiorów i znalezisk z internetu :)
Pozdrawiam,
Piotrek.
Toczek

Zdjęcia: 163

Postprzez set » 30 lipca 2009, 15:21

DocBrown napisał(a):Świetne foty Set :)
Tylko moja mała uwaga: nie ma takiego czegoś jak żarówka rtęciowa, to co świeci w OZPRach, ORZtach i innych oprawach rtęciowych to LRF, czyli lampa rtęciowa. Żarówką nazwać można tylko taką lampę która w bańce ma jedynie żarnik i nic pozatym, a rtęciówki mają jarznik więc są lampami rtęciowymi, w skrócie LRF albo rtęciówka :)

Dzięki za wyjaśnienie, będę na przyszłość pamiętał. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że chociaż oświetleniem ulic (oraz infrastrukturą miejską w ogóle) interesowałem się od dawna, jednak nigdy nie zagłębiałem się w techniczne szczegóły, skupiłem się raczej na wizualnych aspektach. Poza tym moje wykształcenie (prawo) również omija wszelkie zagadnienia elektryczne szerokim łukiem. Jednak systematycznie nadrabiam zaległości (głównie dzięki temu forum) i myślę że w przyszłości nie będzie już takich "kwiatków" ;)

cieszyn napisał(a):No! To liczymy na tonę zdjęć, dziś te wojsko to żadna tajemnica, nie powinni Ci przeszkadzać, tylko lepiej przedtem spytaj, czy możesz, Ale skoro piszesz "byłej" to może już tam dziś wojaków nie ma? To kto to przejął?

Jednostka pancerna wyprowadziła się z Włodawy w 1991 r. Do 1993 r. pilnowała tego terenu kompania wartownicza, natomiast od 1993 r. wszystko niszczało i było systematycznie rozkradane. Z wyjątkiem wartowni gdzie umiejscowiono straż graniczną oraz budynku sztabu gdzie przeniesiono szkołę zawodową. Pod koniec lat 90-tych w pozostałych budynkach wojskowych zaczęto tworzyć mieszkania socjalne, natomiast w garażach i warsztatach zaczęły powstawać różnego typu zakłady usługowe. Obecnie trwa tam zmasowana zabudowa jednorodzinna, co pewnie w niedługim czasie doprowadzi do modernizacji oświetlenia w tym rejonie.

cieszyn napisał(a):Te hektary na polecenie cieszyna masz sfocić!

Obmyśliłem już kilka miejsc gdzie udam się w pierwszej kolejności :)

elektryk napisał(a):Witaj set!!! Dodawaj foty z Lublina.

O ile we Włodawie wypoczywam o tyle w Lublinie jestem zbyt zarobiony żeby robić cokolwiek. Niemniej jednak nie wykluczam, tym bardziej że w okolicy mojego bloku jest kilka ciekawych okazów.

Pozdrawiam wszystkich i wielkie dzięki za ciepłe przyjęcie :D
set

Zdjęcia: 101

Postprzez elektryk » 31 lipca 2009, 14:13

Jeżeli jesteś we Włodawie to wybierz się do pobliskiej Okuninki i sfoć jeśli możesz tamtejsze trumienki z "obramówką". Witam kolegę z regionu :D
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez cieszyn » 31 lipca 2009, 21:09

elektryk napisał(a):Jeżeli jesteś we Włodawie to wybierz się do pobliskiej Okuninki i sfoć jeśli możesz tamtejsze trumienki z "obramówką". Witam kolegę z regionu :D

Oj tak! Silnie popieram

Trumienki z obramówką to jest czad!!! - chemy foty :!: :shock:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez elektryk » 1 sierpnia 2009, 15:20

cieszyn napisał(a):
elektryk napisał(a):Jeżeli jesteś we Włodawie to wybierz się do pobliskiej Okuninki i sfoć jeśli możesz tamtejsze trumienki z "obramówką". Witam kolegę z regionu :D

Oj tak! Silnie popieram

Trumienki z obramówką to jest czad!!! - chemy foty :!: :shock:

O ile dobrze pamiętan, to są one nie zardzewiałe :!:
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Utilizer » 1 sierpnia 2009, 17:57

super zdjęcia set , świetny klimat no i te świetlówkowe OUSF :)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez CDM » 1 sierpnia 2009, 19:03

Ale super fotoreportaż, a raczej zdjęciowa retrospekcja!! oj,żal tych świetlówek...
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie