[Warszawa] stare latarnie

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] stare latarnie

Postprzez neon44 » 1 listopada 2007, 20:44

Cieszyn Czemu usunąłeś te fantastyczne zdjęcia :?: Miałbym je do aktualizacji strony w sam raz :roll: :roll:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 2 listopada 2007, 13:50

przez neon44 1 listopada 2007, 21:44

Cieszyn Czemu usunąłeś te fantastyczne zdjęcia Miałbym je do aktualizacji strony w sam raz

Przepraszam :oops: , nie chciałem nikomu utrudniać pracy. Skoro jednak usłyszałem tu na forum, że moje niedawne wstawianie zdjęć miało by mieć taki skutek, że przeciążam serwer lub utrudniam ładowanie się strony użytkownikom, to uznałem, że jak trochę "odchudzę" moje stare posty z wielu podobnych do siebie zdjęć, to odciążę serwer, a brak kilku dawno temu wstawionych i podobnych do siebie zdjęć, nie zrobi nikomu szkody :roll: .
W większości koncentrujemy się moim zdaniem i tak na przeglądaniu najnowszych postów - oczywiście nie wszyscy tak robią, ale przypuszczam, że większość - tak.
:)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez neon44 » 2 listopada 2007, 13:55

Tak, ja te wasze zdjęcia usiłuję zbierać do strony dlatego też zdziwiło mnie że zniknęły

Musimy ten problem zamieszczania zdjęć jakoś rozwiązać bo im więcej będzie userów wrzucających zdjęcia tym gorzej dla serwera. A Forum musi działać sprawnie i szybko
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez KaszeL » 2 listopada 2007, 16:39

W takim razie zapraszam do dyskusji w odpowiednim wątku :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez cieszyn » 2 listopada 2007, 20:07

przez neon44 2 listopada 2007, 14:55

Tak, ja te wasze zdjęcia usiłuję zbierać do strony dlatego też zdziwiło mnie że zniknęły

Musimy ten problem zamieszczania zdjęć jakoś rozwiązać bo im więcej będzie userów wrzucających zdjęcia tym gorzej dla serwera.

Sugeruję to uczynić jak najszybciej, aby nam wszystkim było lepiej, aby nasze Forum podwyższało swój poziom, a użytkownicy aby nam przybywali, a nie ubywali i nie zniechęcali się do Forumowej aktywności :shock: :?
Niestety, obecnie panująca na Forum dowolność wstawiania zdjęć niczemu dobremu nie służy :|

Będzie lepiej :!: :lol: :lol: :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Re: Praga Południe - rtęciowe zagłębie Warszawy :-)

Postprzez cieszyn » 11 listopada 2007, 00:41

Paweł napisał(a):Dzisiaj gościmy w dzielnicy Praga Południe. Mamy tu na głównych ulicach Strady, Ambassadory, SGS204, kwadratówki, na mniejszych ulicach pastorały z oprawami na WLS, trochę jest też WSL-8, SGS203, Ledy i trochę Malag. Ale zdecydowanie najwięcej na ulicach jest klasycznych opraw na Wysokoprężne Lampy Rtęciowe :!: :)
W tej dzielnicy nie zakłada się nowych opraw na istniejące słupy, oprawy na lampy sodowe pojawiają się jedynie wraz z wymianą słupów najcześciej przy okazji gruntownego remontu lub budowy ulicy ale też nie zawsze. Praga Południe to najbardziej rtęciowa dzielnica Warszawy :)
Oto przykładowe fotki z osiedli Grochów i Saska Kępa:

Obrazek

Jak się te wszystkie w/w fotki Pawła przejrzy, to mozna odnieść wrażenie, że nie jesteśmy w Warszawie.
A jednak z tego wniosek, że Warszawa ma jeszcze sporo klasyków i to nie tylko pojedyncze egzemplarze, ale wręcz całe ulice.

Dobrze Paweł, że też lubisz klasyki, bo trzeba je uchronić od zapomnienia i nimi się zajmować, bo te współczesne oprawy obronią się same, jeszcze długo będą nam wisiały.
Zastanawiam się, dlaczego powoli nie dzieje się tak, że od najstarszych opraw poczynając, nie są one uważane za zabytki infrastruktury miejskiej ???
Przecież takie np. OŻk-i, OBp, i inne powinny już być uważane za zabytki - wraz ze słupami pastorałami, tymi przedwojennymi!

A mało kto wie, (ktoś o tym słyszał :?: ) że w tych właśnie oryginalnych pastorałach były ukryte mechanizmy windek korbowych (niektórzy wiedzą, że mam na ich punkcie szczególnie mocnego FIOŁA!), sprytnie umieszczane na dole słupa. Zaś sama oprawa zjeżdżała na dół, gdy monter kręcił korbą w mechanizmie. Ale co ciekawe, oprawa zjeżdżała na dół bez napięcia! Po prostu odłączała się u góry sama ze specjalnego sprzęgła elektrycznego i na dole była już 100 % bezpieczna do wszelkich napraw i manipulacji.

Ale wracając do zdjęć Pawła - to cieszy, że mamy coraz lepiej udokumentowane warszawskie ulice, na których wiszą jeszcze te najcenniejsze okazy - KLASYKI właśnie.

Dzięki za Super fotki :mrgreen: - i proszę o więcej!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 11 listopada 2007, 01:58

:) :) :)

No i myslę że nie prędko te oprawy znikną :) A część które jeszcze nie sfociłem a widziałem są wpisane do rejestru zabytków. W miarę wolnego czasu i dobrej pogody będę robić kolejne fotki :)

A Gazeta Wyborcza - Stołeczna napisała:

Pastorały wędrują po Pradze

Najstarsze w mieście zabytkowe latarnie pastorały zniknęły z Grochowa.

Dubieńska to mała uliczka w okolicach pl. Szembeka na Grochowie. Zachowała swój kameralny, senny charakter. Najbardziej charakterystyczną cechą ulicy było kilka secesyjnych latarni pastorałów. Stały tam od 1905 r. Wiosną jednak zniknęły. - Wracaliśmy ze spaceru, kiedy ktoś zauważył, że zamiast pastorałów są zwykłe miejskie latarnie - opowiada Ewa Komendowska z grochowskiego stowarzyszenia Creo.

Ze znajomymi podjęła śledztwo. Okazało się, że pastorały zdemontowano na polecenie władz dzielnicy i trafiły do renowacji. Potem mają się stać ozdobą rewitalizowanej ul. Zwycięzców na Saskiej Kępie. - Zaalarmowaliśmy konserwatora zabytków, wysłaliśmy protest do władz dzielnicy. Od burmistrza otrzymaliśmy tylko zdawkowe odpowiedzi - skarży się Ewa Komendowska.

Protesty pomogły, ale tylko trochę. - Pastorały nie staną na ul. Zwycięzców. Umieścimy je na rewitalizowanym pl. Szembeka. To zaledwie kilkaset metrów od Dubieńskiej - mówi Adam Grzegrzółka, wiceburmistrz Pragi-Południe. Twierdzi, że zabytkowe latarnie będą tam bardziej wyeksponowane.

Obrońcy pastorałów nie są jednak zadowoleni. Uważają, że powinny wrócić na Dubieńską, a na pl. Szembeka mogą stanąć atrapy. I zapowiadają dalszą walkę o ich powrót na Dubieńską.

3 ostatnie zdjęcia łyżek z Pragi-Południe to właśnie ul. Zwycięzców
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 11 listopada 2007, 18:54

Paweł, mógłbyś skopiować ten cytowany fragment "Pastorały wędrują po Pradze" i wkleić do mojego wątku o pastorałach?
:)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Praga Południe - rtęciowe zagłębie stolicy :-)

Postprzez Paweł » 14 listopada 2007, 22:31

Fotki bure jak pogoda :evil: :|

Ale praskie "łyżki" trzymają się dzielnie ;) :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 14 listopada 2007, 22:33 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 14 listopada 2007, 22:33

Widać że w Warszawie jest jeszcze sporo klasyków
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona