[Łódź] Oświetlenie miasta

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Łódź] Oświetlenie miasta

Postprzez trojmiejski » 28 sierpnia 2013, 15:12

Ładny ten ośmioramiennik z SGS204.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Paweł » 12 września 2013, 19:30

Witam

Na jesień szykuje się drugi etap modernizacji oświetlenia więc niestety trzeba będzie pożegnać niemal 1500 rtęciowych opraw które zastąpią sodowe oprawy Philips AluRoad... Załączam tabele gdzie będą prowadzone prace:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez lumix26 » 12 września 2013, 19:35

Rteciówy znikają w zastraszającym tempie :evil: :roll:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Watt » 12 września 2013, 19:37

No nie :!: Jutro biorę aparat i uwieczniam wszystkie oprawy które wylecą :cry: Na Widzewie też :evil:
Niestety, część opraw które wylecą na rzecz tego badziewia to łyżki :cry: m.in przy Inflanckiej... jak ktoś chce zobaczyć, to zapraszam na StreetView :oops:
Watt

Postprzez JeD » 12 września 2013, 22:14

Współczuje mieszkańcom łodzi, u mnie rzeź się odbyła na Malagi 1...ale wciąż pełno klasyków. Są też sodowane łyżki, strady, OURW i ORZ-7-2, rtęciowe kule i ocp-ki. W zasadzie odbywa się to na zasadzie, jak lampa padnie wkręcają sodówkę i osprzęt. a jak rtęciówkę, to raczej moerka się szykuje.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 12 września 2013, 22:51

w sumie cieszę się że moją uliczkę zmodernizowali wcześniej na małe Malagi 1, mimo że Malagi nie są szczytem piękności, w porównaniu z tym całym AluRoad to szczyt piękności :roll:
Watt

TOYA

Postprzez Falcon » 15 września 2013, 23:41

Paweł napisał(a):Witam

Na jesień szykuje się drugi etap modernizacji oświetlenia więc niestety trzeba będzie pożegnać niemal 1500 rtęciowych opraw które zastąpią sodowe oprawy Philips AluRoad... Załączam tabele gdzie będą prowadzone prace:

Ale pogrom :shock:

I to na ulubionych z wyglądu przeze mnie ulicach jak Brójecka czy Janowska
Obrazek :(

No i rtęciowe Stoki... Dobrze, że Sternfelda i reszta SM Chojny zostaje.

A swoją drogą jeszcze jakoś przełknę napisanie Wiskidzka zamiast Wiskicka, ale Ksiąrząt Polskich to już ścierpieć nie mogę :evil:
Oczywiście to nie uwaga dla Pawła, bo on to tylko wkleił na forum za co jestem mu dozgonnie wdzięczny.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
LEDowe oświetlenie parkingu pod hotelem DT by Hilton / biurowcem MediaHub

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez neon44 » 16 września 2013, 08:43

no i Falcon powrócił do aktywności. Świetne zdjęcia nocne z białym światłem.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Re: TOYA

Postprzez Watt » 16 września 2013, 19:15

Falcon napisał(a):A swoją drogą jeszcze jakoś przełknę napisanie Wiskidzka zamiast Wiskicka, ale Ksiąrząt Polskich to już ścierpieć nie mogę :evil:

Jest jeszcze "Skałtów Łódzkich" :mrgreen: :twisted:
Watt

Przybyszewskiego

Postprzez Falcon » 16 września 2013, 23:11

Obrazek

Jak wyglądała wcześniej pokazywałem tu -> http://www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=36&t=2168&p=153227&hilit=przybyszewskiego#p153227

W trakcie przebudowy tu -> viewtopic.php?f=60&t=228&p=160214&hilit=przybyszewskiego#p160214 oraz tu -> viewtopic.php?f=60&t=228&p=161021&hilit=przybyszewskiego#p161021

Teraz czas na efekt końcowy.

Ze skrzyżowania z ul. Lodową usunięto dwa 9-ramienne kwiaty Strad i zastąpiono trzema kwiatami po 2, 4 i 6 opraw.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na reszcie odcinków już żadnych kwiatów nie ma (zniknęło w sumie 14 6-ramiennych kwiatów)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perpettum mobile? :lol:
Obrazek

Obrazek

Co ciekawe peron na starej pętli tramwajowej został odremontowany, ale oświetlenia nie ruszono
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec intrygujący obraz - na wiadukcie nad linią kolejową nie było remontu torowiska i jezdni, bowiem wiadukt w 2015 będzie zburozny i postawiony na nowo (ta PRLowska jakość budownictwa). Dopiero gdy PGE usunęło swoje słupy i stare Strady łódzki Zarząd Dróg zorietnował się, że przez to wiadukt nie będzie miał oświetlenia bo nie ma na nim nowych słupów trakcyjno-oświetleniowych. Osadzono więc ponownie kilka starych przerdzewiałych słupów do których przymocowano nowiusieńkie Ambary :roll:
Obrazek

Obrazek

Podsumowanie:
Ładne słupy, porządne oprawy - tylko ciemno o czym piszą nawet gazety
http://www.expressilustrowany.pl/artyku ... ,id,t.html

Z porządnie oświetlonej ulicy zrobiła się teraz ciemnica. Równie dobrze możnaby tam powiesić OUR-125 z 7-letnimi LRFami. Lampy ledwo co oświetlają wnętrze oprawy.
Gdy jedzie się ulicą w nocy sygnalizatory aż oślepiają - poziom jasności z latarni jest praktycznie żaden :evil:
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie