[Łódź] Oświetlenie miasta

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Łódź] Oświetlenie miasta

Postprzez oskard » 28 sierpnia 2014, 21:14

To w porę je obcykałeś, jakbyś przeczuwał... A są jeszcze jakieś łódzkie rtęciowe ulice, których nadal nikt z forum nie uwiecznił :?:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Watt » 28 sierpnia 2014, 21:19

Coś się pewnie znajdzie... ale blokowiska zostały już w większości zmodernizowane - stare OUR-125 i OZPR na AluRoad :cry: :evil:
Watt

Postprzez oskard » 28 sierpnia 2014, 21:27

Ludzie - parkówki też na aluroad zmieniają :?: :o To schiza jakaś jest. U nas kilka razy widziałem że na typowy, pionowy słup do parkówek, zamiast zbitej kuli czy ocepki dali ledę (bo ma regulację), i przygięli ją maksymalnie do dołu, ale to raczej przypadek jednostkowy był - spółdzielnia na ściany bloków to dawała, i pewnie nie mając innej oprawy pod ręką, dała co miała - jedną z led przeznaczonych na typowe wysięgniki, aby cokolwiek świeciło. Ale przy większych modernizacjach stare OZPR-y czy ocepki zmienia się przeważnie na Elgo Parki. Wokół bloku Białostocka 5, wymienili już kilka lat temu, OCP na Elgo Park z MH :)
U mnie z kolei na kule... w dodatku sodowe :evil:. Ale niemniej jednak - parkowe zmieniają na nowsze parkowe, pionowo mocowane wymieniają na inne, również pionowo mocowane.

P.S. w kulach pod moim blokiem, kilka miesięcy temu wkręcili mixy i całe osiedle, po 9 latach, znowu skąpane jest w białym świetle, więc typ 'kula' już mi tak nie wadzi, przynajmniej w tym jednostkowym przypadku ;) :P
oskard

Postprzez Watt » 28 sierpnia 2014, 21:34

Część jest AluRoad montowanych szczytowo, a część Schrederek Isli :D
Watt

Postprzez oskard » 28 sierpnia 2014, 22:33

A, czyli jednak nie tylko AluRoad :!: :) . Isla całkiem przyzwoita jest, trochę powtarza schemat budowy z tych grzybków z lat 50-tych, z tym że zamiast jednego U-kształtnego pałąka, ma trzy pojedyncze. Mam nadzieję że do tych Isl... Isel? Islów? (jak to odmienić? :P ) nie dają WLS-ów :?: :?
oskard

Postprzez Watt » 28 sierpnia 2014, 22:40

W sumie to nie wiem co w nich świeci. Ale znając życie WLSy :? Isle ząłożono tylko na dwóch osiedlach, reszta to ten "wyrób" Fylypsa :evil:
Watt

Postprzez Paweł » 31 sierpnia 2014, 22:56

famabud napisał(a):No przecież w tych Clear Way nie ma możliwości wymiany panelu z diodami. Jak źródła padną trzeba będzie wymieniać całe oprawy...

Od jakiegoś czasu jest możliwość. Jest to wymienny moduł LEDengine.

Falcon, dzięki za kolejne super zdjęcia i ciekawe informacje. Troszkę na siłę są modernizacje niektórych ulic i pewnie bez dotacji jeszcze długo wisiały by obecne oprawy.

Tragedią będzie jak PGE Łódź-Miasto zacznie wymieniać OUR-125 lub trumny na AluRoad w niektórych parkach...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Watt » 31 sierpnia 2014, 22:59

Tylko po co modernizować w miarę nowe Ledy :?: Kiedy to się zwróci :?: :?: :?: Pewnie nigdy...
Watt

Postprzez Falcon » 2 września 2014, 16:56

Paweł napisał(a):Falcon, dzięki za kolejne super zdjęcia i ciekawe informacje. Troszkę na siłę są modernizacje niektórych ulic i pewnie bez dotacji jeszcze długo wisiały by obecne oprawy.

Dzięki :)
też tak myślę, tym bardziej że w niektórych miejscach będą wymieniane naprawdę niestare oprawy.

Paweł napisał(a):Tragedią będzie jak PGE Łódź-Miasto zacznie wymieniać OUR-125 lub trumny na AluRoad w niektórych parkach...

Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Ostatnio stało się nawet coś niezwykłego: w Parku Źródliska I (viewtopic.php?f=10&t=3656&p=127997&hilit=park+%C5%BAr%C3%B3dliska#p127997) sodę zastąpiono LEDami z białym światłem - wrażenie wizualne jest o niebo lepsze.

Co do modernizacji, opis etapu III:

Z ul. Karskiego (https://www.google.pl/maps/place/Jana+K ... 95bb67ea01) znikną 34 szt Strad 250 na rzecz 34 Ambarów 250 z redukcją do 175W, lampy mają mieć podwyższoną żywotność do 32 000h

Z słynnej Lunostrady/Dellostrady a wł. Al. Ofiar Terroryzmu 11 Września zdemontują w sumie 512 Lun o różnorakiej mocy (a te oprawy są z lat 2007-2009).
Obrazek
Zastąpią je LEDy o mocy 107 i 70W - każda oprawa ma mieć redukcję do mocy zaledwie 38W!

Z ul. Wojska Polskiego (https://www.google.pl/maps/@51.790339,1 ... 25_fqQ!2e0) znikną 54 Strady 250 i zastąpią je Ambary 250 z redukcją do 175 lub 150W
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez famabud » 5 września 2014, 12:51

Ciekawe co zrobią z tymi wszystkimi nowszymi oprawami w dobrym stanie. Luny Lunami, ale wymieniać całkiem nowe oprawy to jednak rozrzutność moim zdaniem. :|
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie