Wiadomo, że świecą ORZ-1, ORZ-2, ORZ3kł jest sporo, nie widziałem tylko ORZ3 (2x250W), łyżek wszelkiej maści oraz OUR(W) jest sporo, podobnie nowszych opraw też. Nie widziałem świecących 10j ani OUSF, ale zdewastowane owszem, na terenach przemysłowych.
No właśnie - mnie chodzi o to, jakie klasyki są (a niekoniecznie świecą) a jakie były jeszcze całkiem niedawno - to chyba będzie szersza lista, niż napisałeś
To na razie wrzucam deszczowe zdjęcia z ulicy Bysławskiej. Oświetlenie to ORZ7-1, pojedyncze ORZ7-2 oraz OURW. Niektóre z tych opraw są na bardzo długich wysięgnikach. Klik powiększa. Fotki zrobione z samochodu, gdy omijałem korek tamtędy. Pogoda paskudna, to i zdjęcia badziewne.
Ta długość jest uzasadniona, słupy stoją poza pasem jezdni, więc wysięgnik ma za zadanie umieścić oprawę niemal nad drogą, bo to ją, a nie pobocze, ma oświetlać
Paweł - rozwaliłeś mnie kompletnie - leżę, i nie mogę złapać tchu R E W E L A C J A
To jakby nie z tego świata zdjęcia - cofnąłeś nas w dawne czasy, dzięki!
Tam powinno się wieczorem zawieźć Konserwatora Zabytków i zapytać go, czy gdzieś tu na tej ulicy - poza budynkami oczywiśćie - widzi jakieś zabytki Kto wie, może by dojrzał te kilka świecących starych opraw Ważniejsze, co by dalej mógł zrobić w kwestii ratowania klasyków w mieście
Niesamowite, o ile sensacją roku 2011 były wyremontowane ORZ-1 na budynku dworca w Radomsku o tyle te OBp są jak dla mnie sensacją roku 2012, choć skoro takim odkryciem tak dobrze się zaczął to jeszcze wiele innych ciekawych odkryć może nastąpić.