[Warszawa] stare latarnie

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] stare latarnie

Postprzez neon44 » 15 listopada 2007, 22:38

Cieszę się że fotografujecie stare latarnie bo za kilka lat zastąpią je Onyxy albo Malagi :roll:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 15 listopada 2007, 22:48

neon44 napisał(a):Cieszę się że fotografujecie stare latarnie bo za kilka lat zastąpią je Onyxy albo Malagi :roll:

I powiem więcej: ludzie interesujący się oprawami, będą w przyszłości o tych klasykach kiedyś mówić w kategoriach przypuszczeń: "a na pewno aby istniały kiedyś oprawy podobne do łyżek? nie jest to czyjś wymysł? "

Ja mam tylko nadzieję, że tak jak dziś pojawiają się repliki (mniej lub bardziej udane) pastorałów, tak kiedyś ktoś zacznie produkować repliki "naszych" klasyków!!!

Jest ponoć jakaś firma włoska, która wykonuje na zamówienie każdy rodzaj klasycznych opraw - jednak urwał mi się kontakt z pewnym Czechem, który miał mi dać na nich namiary :x zobaczyłbym, czy robią tylko włoskie repliki czy też z innych krajów. Ale tak łatwo nie odpuszczę, zacznę go maltretować w tej sprawie! :twisted:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez neon44 » 15 listopada 2007, 22:51

cieszyn napisał(a):
Jest ponoć jakaś firma włoska, która wykonuje na zamówienie każdy rodzaj klasycznych opraw - jednak urwał mi się kontakt z pewnym Czechem, który miał mi dać na nich namiary :x zobaczyłbym, czy robią tylko włoskie repliki czy też z innych krajów. Ale tak łatwo nie odpuszczę, zacznę go maltretować w tej sprawie! :twisted:

:o :shock: wow. No jestem ciekawy czy podrobili by nasze Mesko :mrgreen: Drogi Staszku trzeba było go zaprosić na knedliki i piwo i powiedzieć że Polak Czech dwa bratanki do latarni i do szklanki. Musisz się bardziej starać :lol:
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez cieszyn » 15 listopada 2007, 23:49

Drogi Staszku trzeba było go zaprosić na knedliki i piwo i powiedzieć że Polak Czech dwa bratanki do latarni i do szklanki. Musisz się bardziej starać

Kurcze, Neon,Ty jak już powiesz, to powiesz. BINGO!

No a serio, to było blisko takiego spotkania, ale ja nie mogłem przybyć w terminie przez niego zaproponowanym :(
Będę to dalej drążył Mailowo, bo coś nam kontakt przycichł
Zreszta - jak się wkurzę to do niego zadzwonię - bo mam telefon!

A ted uz to bude hesky, vubec jenom se ne bojte, bude to hnet rozhodnuto! :D :D :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 16 listopada 2007, 00:10

Zdjęcia jak zwykle ciekawe :) Zapomniałem o tych łyżkach na Malborskiej a one nadal tam wiszą... Ta ulica nie należy do dzielnicy Targówek ale do Zarządu Dróg Miejskich dlatego jeszcze ją oświetlają, podobnie jest na ulicy Krasnobrodzkiej od pętli Bródno-Podgrodzie do Trasy Toruńskiej - rtęciowo-łyżkowo ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez przemek » 17 listopada 2007, 20:36

Jestem warszawiakiem i w Warszawie mieszkam :) Pamiętam sporo latarń rtęciowych, szczególnie na Bródnie i Targówku, a także na Grochowie i Pradze. Podaj ulicę, a ja CI powiem jakie tam były latarnie :)

Co do pastorałowych OŻk - pamiętam je na ul.: Suzina, Próchnika, Bohomolca, Wieniawskiego, Górnośląskiej, Szwoleżerów, Kozietulskiego, Kinowej, Kawczej, Igańskiej czy Sarbiewskiego. OBg wisiały instalowane na pałąkach chyba na Suchodolskiej...

Także tego :)
przemek

Postprzez cieszyn » 19 listopada 2007, 12:07

przez przemek 17 listopada 2007, 21:36

Jestem warszawiakiem i w Warszawie mieszkam Pamiętam sporo latarń rtęciowych, szczególnie na Bródnie i Targówku, a także na Grochowie i Pradze. Podaj ulicę, a ja CI powiem jakie tam były latarnie

Cieszę się, że jest nas więcej z Warszawy. Nie wiem, kogo pytasz w tym poście - mnie czy Pawła?

Powiem inaczej - miałbyś kłopot (cytuję: "Podaj ulicę, a ja CI powiem .."), przecież wiesz, ile jest warszawskich ulic?

Mnie interesują głównie same najbardziej klasyczne klasyki :D
A więc wszelkie: OBs, OBp, OBg, OŻk, ORZ-1, ORZ-2, ORZ3 g i k, ORZ10 (te są koło Szpitala Bródn. pokażę je wkrótce), oRZ13, ORP2
Więc odwróćmy pytanie: ja Ci podałem typy opraw, czy kojarzysz, gdzie wisiały, albo mogą jeszcze wisieć?

No i bardzo mnie interesują pastorały wyposażone w mechanizmy windek korbowych do opuszczania opraw :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 19 listopada 2007, 13:07

Mam taką ciekawostkę. Dzielnica Praga Południe nadal będzie przez najbliższe lata zagłębiem rtęciowym stolicy ;) (chyba że zdecyduje się na zamienniki - WLSP) Przeczytałem projekt budżetu na 2008 r. i planowana jest budowa nowego oświetlenia lub wymiana przy okazji budowy nawierzchni/remontu tylko na kilku ulicach. Mało tego, w wieloletnim programie inwestycyjnym do 2012 r. nie ma planowanej kompleksowej modernizacji oświetlenia :!: :shock: Tak więc przede wszystkim wszelkie łyżki będą nadal wisieć a światło lamp rtęciowych nadal będzie tworzyć fajny klimat w nocy :) A może to tak specjalnie są zachowywane te stare oprawy - trzeba się czymś wyróżnić od od pozostałych "sodowych dzielnic" które w większości na ulicach gminnych (czyli należących do Dzielnic m.st.Warszawy) już od dawna nie mają starych opraw ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 19 listopada 2007, 13:18

A może władze Pragi Południe czytają nasze forum ;) :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez przemek » 19 listopada 2007, 13:20

Taki pastorał stoi na ul. Zajęczej, koło dawnej elektrociepłowni. Nie wiem, czy takiego samego mechanizmu nie mają pastorałki na Podskarbińskiej (5 sztuk) i Drewnickiej (1 sztuka).

ORZ 3g - do jakiegoś 1993 roku oswietlały cały podwarszawski Izabelin. Jakieś 2-3 lata temu usunięto ostatnią oprawę, która była na rogu Krasińskiego i Al. 3-go Maja. Jedną z takich opraw widuję codziennie niemal na szkole przy ul. Kasprzaka na Woli (między Bema a Płocką).

ORZ 10 - chodzi Ci pewnie o zaplecze szpitala, od strony ul. Bolivara?

Trumienki - do niedawna ul. Wałowicka (Włochy). Jedna lub dwie w świetnym stanie oświetlają maleńką ul. Sianokosów (od Wałuszewskiej, Białołęka). Pamiętam trumienki z ul. Siennickiej.
Acha! SPoro ich znajdziesz na blokach na Bródnie, ale też np. niedaleko mnie - na bloku u zbiegu Szwankowskiego i Lazurowej.

Co do reszty ORZ - muszę pomysleć i przypomnieć sobie na spokojnie :)

Pzdr!
przemek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie