[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Michal » 31 stycznia 2014, 21:54

Znalazłem coś takiego w moich papierach :)
Jest to notatka,którą dawno temu otrzymałem od ówczesnego zastępcy kierownika Rejonu Oświetlenia Drogowego w Poznaniu .Zastanawia mnie tylko duża liczba punktów świetlnych należących do ZE Bydgoszcz.Poznań na tamte lata posiadał ok. 36.000 punktów ;)
Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez qba » 31 stycznia 2014, 22:08

Rzeczywiście sporo opraw było, ale dziwi ich ilość w porównaniu z Poznaniem. Potężne bydgoskie kwiaty pewnie znacznie podnosiły liczbę opraw. W 1992 r aż 74% opraw było rtęciowych? Czy w tych 74 procentach wliczały się również kwadratówki z LRFami? Zaskakująca jest tez obecność opraw żarowych, o ile fluorescencyjne jeszcze mogę zrozumieć, bo w wielu miastach wisiały UOSFy jeszcze w latach 90.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Michal » 31 stycznia 2014, 22:36

qba napisał(a):Rzeczywiście sporo opraw było, ale dziwi ich ilość w porównaniu z Poznaniem. Potężne bydgoskie kwiaty pewnie znacznie podnosiły liczbę opraw. W 1992 r aż 74% opraw było rtęciowych? Czy w tych 74 procentach wliczały się również kwadratówki z LRFami? Zaskakująca jest tez obecność opraw żarowych, o ile fluorescencyjne jeszcze mogę zrozumieć, bo w wielu miastach wisiały UOSFy jeszcze w latach 90.

W Poznaniu w tych latach też było sporo opraw żarowych ,ostatnie zniknęły pod koniec lat dziewięćdziesiątych natomiast ostatnie świetlówki zniknęły w latach 1995/1996. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez qba » 31 stycznia 2014, 23:50

Michal napisał(a):
qba napisał(a):Rzeczywiście sporo opraw było, ale dziwi ich ilość w porównaniu z Poznaniem. Potężne bydgoskie kwiaty pewnie znacznie podnosiły liczbę opraw. W 1992 r aż 74% opraw było rtęciowych? Czy w tych 74 procentach wliczały się również kwadratówki z LRFami? Zaskakująca jest tez obecność opraw żarowych, o ile fluorescencyjne jeszcze mogę zrozumieć, bo w wielu miastach wisiały UOSFy jeszcze w latach 90.

W Poznaniu w tych latach też było sporo opraw żarowych ,ostatnie zniknęły pod koniec lat dziewięćdziesiątych natomiast ostatnie świetlówki zniknęły w latach 1995/1996. ;)

Ale w tych żarowych pod koniec chyba raczej i tak świeciły mixy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez lumix26 » 1 lutego 2014, 08:11

Nie kojarzę sobie w ogóle by w 92 r tyle latarni świetlówkowych i żarowych było fakt były świetlówkowe oprawy na Dworcowej ale one były już nieczynne świeciły OUS400
Może gdzieś na obrzeżach gdzie nie byłem w ogóle :?:

Rtęciowych opraw była masa rondo Jagiellońskie czyli kwiaty OURW2250 cała ul.Fordońska , Cześć ul.Nakielskiej no i sporo w Fordonie przy blokowiskach

stara fota z netu
Fordońska OURW2250
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez JeD » 1 lutego 2014, 10:53

Ile dałbym żeby na kilka dni się przenieść i obejrzeć tamte oświetlenia..
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Edziu » 1 lutego 2014, 21:33

co za gigantyczne wysięgniki, zastanawia mnie czy te słupy trakcyjne i wysięgniki co teraz są na nich SGS204 to nie są te same wysięgniki tylko podczas modernizacji na SGS zostały przycięte
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez lumix26 » 1 lutego 2014, 21:49

Edziu napisał(a):co za gigantyczne wysięgniki, zastanawia mnie czy te słupy trakcyjne i wysięgniki co teraz są na nich SGS204 to nie są te same wysięgniki tylko podczas modernizacji na SGS zostały przycięte

Wysięgniki raczej będą tam inne
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Witeku » 2 lutego 2014, 00:38

W Toruniu na Broniewskiego są podobne
Witeku

Postprzez Edziu » 2 lutego 2014, 22:19

przez Witeku » 2 lutego 2014, 00:38
W Toruniu na Broniewskiego są podobne

Zgadza się co prawda trochę krótsze ale tez z tym pręcikiem po środku, też te słupy mają już widać swoje lata pewnie przed kwadratówkami też były na nich OURW2250
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie