[Trójmiasto] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Trójmiasto] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez Kuba123 » 5 maja 2025, 20:04

Te Sintry 400W coś w zaskakująco dobrej kondycji jak na przeniesienie z innej lokalizacji :?
Kuba123

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 6 maja 2025, 15:32

One już w Brzeźnie bardzo dobrze wyglądały. Przypuszczam, że są z Brzeźna gdyż Sintry 400W występowały w Gdańsku ekstremalnie rzadko, możliwe, że te w Brzeźnie to były jedyne w całym mieście (nie jestem pewien czy te koło trzypoziomowego skrzyżowania na Zaspie ze sławną kładką to były 250W czy 400W, a teraz nie sprawdzę gdyż je też wymieniono na LEDy).

Tak wyglądały w oryginalnej lokacji:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz na Podwalu Przedmiejskim jeśli nie pomyliłem się w liczeniu to widziałem 5 Sintr, ten maszt w konfiguracji trzy Strady i trzy Sintry, a innym maszt cztery Strady i dwie Sintry. W sumie brak dawców o mocy 400W tłumaczy dlaczego tak mało Strad podmieniono na Podwalu i dlaczego dopiero teraz. Gdyby było więcej dawców to te Strady by wyleciały ze względu na katastrofalny stan, a z braku laku je trzymają, gdy w innych miejscach oprawy o mniejszej mocy w lepszym stanie wymieniono już wcześniej. Jednocześnie uważam, że nie byłoby bólu jakby wymienili na jakieś oprawy sodowe o mocy 250W. Prawdopodobnie taki Ambar 3 o takiej mocy lepiej by dawał radę niż Strada 400W w stanie agonalnym.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 6 maja 2025, 19:44

A czemu w ogóle jeszcze nie zledyzowano tego odcinka Podwala? Tylko trzymają 30-35 letnie strady i podmieniają na używane oprawy o tej samej mocy?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 7 maja 2025, 17:28

No ciekawa ta "wędrówka" opraw bo myślałem, że już tylko AMBARY przenoszą w Gdańsku na miejsce starszych opraw sodowych... Rzeczywiście w bardzo dobrym stanie są te Sintry jak na 400W, może za długo nie pracowały :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez trojmiejski » 8 maja 2025, 17:52

Gdyby mieli nadmiar Ambarów 400W to pewnie też by tu się pojawiły, lecz z tego co kojarzę to chyba najwyższą mocą Ambarów występującą konkretnie w Gdańsku jest 250W. Dlatego wstawili Sintry z braku wyboru (choć subiektywnie uważam, że 250W dałoby radę na Podwalu Przedmiejskim).

Właśnie to jest ciekawe, że Sintry są w tak dobrym stanie, choć były w Brzeźnie od 1998 co najmniej. Moja hipoteza jest taka, że w międzyczasie wymieniono im klosze.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia strona

Powrót do Miasta polskie