[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez neon44 » 2 stycznia 2013, 20:38

Właściwie ten wątek ma super fotografów, ale wrzucę też kilka swoich zdjęć z weekendowego pobytu w Warszawie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez ousd » 2 stycznia 2013, 21:46

Heheheh Malaga oświetla biurowiec :mrgreen:
ousd

Postprzez neon44 » 2 stycznia 2013, 22:16

druga część relacji

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez JeD » 2 stycznia 2013, 22:19

Neon, nam nic nie focił, a teraz coraz więcej, wraca ten Neon, którego foty widziałem przeglądając fotki 2007-2011r. mam nadzieje, ja życzę zawsze pasji do focenia , bo focisz zarąbiście, i abyś nie przestał :) , fotki przednie, strady jednak mi się najlepiej z tąd podobaja :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Paweł » 6 stycznia 2013, 22:10

Neon, może napisz jakie wrażenia, co widziałeś, gdzie byłeś ale nie ma tego na zdjęciach, jak się podoba oświetlenie MH czy rtęć na starówce? Szkoda że nie zmieniłeś balansu bieli i MH wyszło żółte zamiast białe :P
Malaga prywatna, od lat nie świeci.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 6 stycznia 2013, 23:35

Zobaczyłem w TVN24 reklamówkę „zakochaj się w Warszawie na Święta” i tak też zrobiłem. Nie sprawdziłem tylko Twoich Pawle wskazówek na temat miejsc występowania tego oświetlenia świątecznego. Skupiłem się tylko na centrum. Byłem na starówce, pod Pałacem Prezydenckim i przeszedłem cała ulicą Nowy Świat. Euro2012 dużo dało Warszawie i widać tłumy turystów. Stolica rzeczywiście tętni życiem, z czego oczywiście jako Polak jestem dumny. Byłem tez w Złotych Tarasach, ale w kwestii centrów handlowych znam ładniejsze. Byłem także we włoskiej restauracji Magdy Gessler – Bellini. O innych rozrywkach nie wspominam, bo ich nie było.

Co do wrażeń oświetleniowych: oświetlenie świąteczne to bajka zwłaszcza na Nowym Świecie, ale nie tylko. Inne miasta też powinny na to wydawać 2 miliony zł, bo to ściąga turystów i stanowi pewnego rodzaju inwestycję. Kolejna sprawa to Iridiumy przed dworcem centralnym. Robią one niesamowite wrażenie właśnie z zimno białym światłem. Zrobiłem nawet zdjęcie jednego kwiatu moim 35x zoomem, ale nie widać źródeł światła. Wydaje mi się, że miasto powinno zainwestować w 12 takich opraw na kwiat wtedy efekt byłby jeszcze bardziej widowiskowy a te 6x400W x kilka kwiatów to i tak ułamek tego co Warszawa wydaje na oświetlenie. Cieszy mnie też obecność lamp MH na coraz większej liczbie ulic w Warszawie. Widac, ze miasto ostro w to inwestuje i fakt ten napawa mnie ogromna radością. Na Nowym Świecie są ciepło białe MH, a ja wolałbym zimno białe. Albany bardzo się dobrze prezentują. Ciekawe co tam było wcześniej? I jeszcze jedna sprawa oprócz tego wszystkiego na placu Trzech Krzyży widziałem kwadratówkę bez klosza na starym betoniaku. Rtęć na starówce też robi bardzo dobre wrażenie. Wrażenia oświetleniowe są zatem niepowtarzalne bo różnorodne.

Szkoda że nie zmieniłeś balansu bieli i MH wyszło żółte zamiast białe

Wydawało mi się, że będzie zbyt blado. Nagrywałem też sporo filmików, lecz przy zbliżaniu źródeł światła aparat tracił ostrość. Ostatnio 2 lata temu kupiłem aparat, a do dziś nie przeczytałem instrukcji. Co więcej, sam nie robie już wielu zdjęć nocnych zatem nie miałem okazji bawić się wszystkimi ustawieniami. Twoje nocne zdjęcia Pawle, a także foty Lumixa, famabuda czy innych są po prostu o niebo lepsze.
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez amisiek » 8 stycznia 2013, 17:30

neon44 napisał(a): Albany bardzo się dobrze prezentują. Ciekawe co tam było wcześniej?

Lampary z sodą. I z brudnym kloszem.
Rzecz w tym, że dopiero jak skończyła się gwarancja, można było wymienić lampy na białe światło i założyć zunifikowane oprawy wzdłuż całego Traktu. Teraz od skrzyżowania z ul. Dolną pod górę, aż do Zamku Królewskiego cały ciąg jest oświetlany białym światłem. Ciekawostka - oba ważne skrzyżowania z dużym ruchem (pl. na Rozdrożu oraz skrzyżowanie z ul. Dolną) są wyróżnione inną barwą światła - tam są zimniejsze lampy. Bardzo dobry pomysł.
Generalnie widać, że coraz mniej sody wkręcają, a to jest dobry kierunek. W sprawie klasycznych opraw to mamy o wiele ciekawsze namiary niż ta jedna kwadratówa na betoniaku. Przy najbliższej okazji daj znać, to będziesz mógł obejrzeć o wiele więcej ciekawostek, z Ożk w normalnym oświetleniu włącznie (o ile jeszcze będą).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 9 stycznia 2013, 23:51

neon44 napisał(a):Zobaczyłem w TVN24 reklamówkę „zakochaj się w Warszawie na Święta” i tak też zrobiłem. Nie sprawdziłem tylko Twoich Pawle wskazówek na temat miejsc występowania tego oświetlenia świątecznego. Skupiłem się tylko na centrum. Byłem na starówce, pod Pałacem Prezydenckim i przeszedłem cała ulicą Nowy Świat. Euro2012 dużo dało Warszawie i widać tłumy turystów. Stolica rzeczywiście tętni życiem, z czego oczywiście jako Polak jestem dumny. Byłem tez w Złotych Tarasach, ale w kwestii centrów handlowych znam ładniejsze. Byłem także we włoskiej restauracji Magdy Gessler – Bellini. O innych rozrywkach nie wspominam, bo ich nie było.

Co do wrażeń oświetleniowych: oświetlenie świąteczne to bajka zwłaszcza na Nowym Świecie, ale nie tylko. Inne miasta też powinny na to wydawać 2 miliony zł, bo to ściąga turystów i stanowi pewnego rodzaju inwestycję. Kolejna sprawa to Iridiumy przed dworcem centralnym. Robią one niesamowite wrażenie właśnie z zimno białym światłem. Zrobiłem nawet zdjęcie jednego kwiatu moim 35x zoomem, ale nie widać źródeł światła. Wydaje mi się, że miasto powinno zainwestować w 12 takich opraw na kwiat wtedy efekt byłby jeszcze bardziej widowiskowy a te 6x400W x kilka kwiatów to i tak ułamek tego co Warszawa wydaje na oświetlenie. Cieszy mnie też obecność lamp MH na coraz większej liczbie ulic w Warszawie. Widac, ze miasto ostro w to inwestuje i fakt ten napawa mnie ogromna radością. Na Nowym Świecie są ciepło białe MH, a ja wolałbym zimno białe. Albany bardzo się dobrze prezentują. Ciekawe co tam było wcześniej? I jeszcze jedna sprawa oprócz tego wszystkiego na placu Trzech Krzyży widziałem kwadratówkę bez klosza na starym betoniaku. Rtęć na starówce też robi bardzo dobre wrażenie. Wrażenia oświetleniowe są zatem niepowtarzalne bo różnorodne.

Czyli kampania skuteczna :) Tak, iluminacje to nie tylko Śródmieście. Co ciekawe w lampionach na elewacji Pałacu Prezydenckiego to Mixy. Złotych Tarasów nie odwiedzam choć mam najbliżej, tam jest najdrożej i tłumy cały dzień.
2 mln to tegoroczny jednorazowy wydatek, nowe iluminacje posłużą na kilka sezonów. Na E.Plater to Sapphire 3 ;) (Iridium z MH to maszty na placu Zbawiciela) Nie mozna niestety świecic ponad normę ale na pl. Bankowym mozna zobaczyć 10xOnyx/250 ale 830. Tak, nie mogę z tego powodu narzekać na sodę której ubywa. Nowy Świat to OP-61/150W zamiast Lampar/250W a Krakowskie Przedmieście to kilkuletnie Albany 100/70W. Na pl. 3+ to jest kilka kwadratówek. Trochę w tym roku rtęci może w tym roku ubędzie z powodu remontu Rynku Starego Miasta, piwnej i Szerokiego Dunaju. (choć może sama renowacja i przeróbka latarni zostanie przełożona na inny termin)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 10 stycznia 2013, 11:31

Paweł napisał(a):Nie mozna niestety świecic ponad normę ale na pl. Bankowym mozna zobaczyć 10xOnyx/250 ale 830.

Szkoda, że w tym miejscu nie mogli dać daylightów lub zimnej barwy - bardzo by pomogło odcięcie skrzyżowania inną barwą. Skoro to się dało zrobić na pl. na Rozdrożu i na skrzyżowaniu z Chełmską? Szkoda, że nie są konsekwentni.

Paweł napisał(a):Nowy Świat to OP-61/150W zamiast Lampar/250W a Krakowskie Przedmieście to kilkuletnie Albany 100/70W

Nie muszę dodawać, że na Nowym Świecie wydaje się sporo jaśniej.

Paweł napisał(a):Trochę w tym roku rtęci może w tym roku ubędzie z powodu remontu Rynku Starego Miasta, piwnej i Szerokiego Dunaju. (choć może sama renowacja i przeróbka latarni zostanie przełożona na inny termin)

A wiadomo co tam powieszą? Albany, OP61 z MH czy coś diodowego stylizowanego? Czy Starą Warszawę Brauna? Na Rynek Starego Miasta powinno być coś, co jest uzasadnione historycznie, więc może Stara Warszawa nie byłaby złym wyborem - te latarnie świeciły w Warszawie przed wojną.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Witeku » 10 stycznia 2013, 16:21

Powiedzcie mi - tam, gdzie pojawiło się MH w Centrum, a zwłaszcza w ciągu Jerozolimskich i Emilii Plater zauważalnie sporo opraw nie działa. Czy to tak właśnie ma być? Duża awaryjność czy też za dużo światła?

Na pl. Zbawiciela na trzech czy czterech nie świecą się wszystkie oprawy.
Witeku

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie