[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez lumix26 » 12 maja 2015, 15:38

Elda napisał(a):Może to zbyt prywatne pytanie, ale cóż się stało?

pasja słabnie z dnia na dzień ,nie mam motywacji by robić fotki ,nie chce mi się już tego robić

Elda napisał(a):
Z oświetleniowego obowiązku powiem, że w Bydgoszczy oprawy LED zawisły już na połowie kwiatów 3+1 w ciągu ulicy Grunwaldzkiej, zastąpiły SGS204, na niektórych dalej są po 4 oprawy, na innych zaś 2.
Jest ciemniej niż przy SGS, ale uważam, że wystarczająco.

opraw LED-owych w bydzi przybyło w zastraszającym tempie nie myślałem ze wszędzie LED-y będą - grunt że białe światło jest
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez neon44 » 12 maja 2015, 16:31

lumix26 napisał(a):
Elda napisał(a):Może to zbyt prywatne pytanie, ale cóż się stało?

pasja słabnie z dnia na dzień ,nie mam motywacji by robić fotki ,nie chce mi się już tego robić

Nie opowiadaj. Przecież jesteś młodszy ode mnie. Znaczy mnie też się zaraz odechce.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Whites86 » 12 maja 2015, 17:45

mi się też odechciało, ale z innego powodu, bo u mnie nie ma już co focić :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 13 maja 2015, 00:08

Człowieku, przecież Twoje zdjęcia są wyjątkowe, doskonałe, mają niesamowity klimat i jakość :!: .
Jest kilka powodów, by twierdzić, że Twoje zdjęcia są niemalże niezastąpione. Po pierwsze - z racji kompleksowego ukazania klasycznego oświetlenia Bydgoszczy, które wcześniej na forum było wprawdzie uwieczniane, ale nie na tak masową skalę. Ty praktycznie pokryłeś widokami ze swoich zdjęć całość rtęciowych ulic, jak GSV :). Po drugie - również poza kontekstem tego wątku są wartościowe, bo ukazują w doskonałej ostrości, widoki już prawie historyczne - jeszcze rok, dwa... Pokazują rtęciowe ulice tak, jak widzi je ludzkie oko, kolory nie są (a przynajmniej nie aż tak) zmienione, jak na moich zdjęciach. One wzbogacają znacząco nie tylko ten wątek, ale i całe forum, dostarczając widoków opraw, jakie nie każdy może powtórzyć - czy z racji braku sprzętu, czy braku obiektów do focenia.
Ja bym nawet powiedział, że dokończenie fotorelacyj to Twoja misja :!: :)
Poza tym - jak w tym przypadku pasja może słabnąć? Mnie już z samej satysfakcji z wykonania każdorazowo tak dobrych zdjęć, rosłaby, nawet gdyby sam temat latarń zaczynał mi się nudzić. Sam nieraz nie mam ochoty iść i robić zdjęć, wolałbym porobić coś innego, ale przymuszony przez przymus, który sam sobie narzuciłem, idę i bez entuzjazmu cykam, żeby dla potomnych było. A potem, jak już w domu przeglądam na aparacie jak fotki wyszły, i przynajmniej jedna trafi się ekstra jakości, to cieszę się jak dziecko i nagle mam ochotę następne robić, choć danego dnia zupełnie mnie to nie wciągało :)
Może po prostu potrzebna Ci jest druga, równoległa pasja? Żeby móc z jednej na drugą skakać - mi to zawsze pomagało. Wtedy jak zapał w jednej gasł, przechodziłem na drugą i od razu znajdowałem motywację do działania, która potem też pomagała podźwignąć tę pierwszą pasję :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez jacekk » 13 maja 2015, 09:50

lumix26 napisał(a):pasja słabnie z dnia na dzień ,nie mam motywacji by robić fotki ,nie chce mi się już tego robić

Normalna sprawa, czasem pasja przygasa no i wiadomo jaki tego efekt. Jedno jest pewne, do pasji zmusić nikogo nie można, ale mam cichą nadzieję że z czasem powróci.

No tak czy inaczej, odwaliłeś kawał dobrej roboty i z fotkami, niektóre wywoływały u mnie ciarki (serio, taki klimat niewiele osób potrafi uchwycić) i z renowacją opraw.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 25 maja 2015, 13:26

trojmiejski napisał(a):Rondo Toruńskie i tramwaj 805Nm zwany potocznie Viagrą:
Obrazek

Droga Krajowa 5:
Obrazek

Słyszałem, że w tych miejscach niedawno zamontowali diody, ktoś potwierdzi?
W lutym jak tam byłem to była jeszcze soda.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez lumix26 » 25 maja 2015, 19:14

wszędzie są już LED-y gdzie się nie spojrzy to są już wymienione oprawy , i wciąż dochodzą
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Edziu » 25 maja 2015, 23:58

Tak są w tym miejscu LEDy w ogóle spory odcinek Fordońskiej oraz rejony Auchan oraz cała Kamienna pojawiły sie LEDy, choć nie wiem jaki sens ma w tym też wymiana wysięgników
Trochę moich fot z niedzielnego wypadu do Bydzi
Rejony Centrum Onkologii
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wiadukty Warszawskie
Obrazek
kamienna tu tez akurat fajnie bo były SL100
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Grunwaldzka
Obrazek
Obrazek
czyżby LR-y do wymiany bo na Valmontach Ledy się pojawiły stare kwiaty z SGSami pozostały
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez trojmiejski » 26 maja 2015, 08:57

Ciekawe, że diodówki walnięto na Valmonty w takiej samej ilości jak była soda wcześniej bez obcinania wysięgników. MR albo wymienią, albo później zamontują.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Elda » 27 maja 2015, 01:00

Mam 2 teorie, albo zamontują później, albo MR nie są własnością miasta - generalnie wygląda to miejscami dość pokracznie.
Bo powymieniano oprawy Philipsa, Siteco czy Schredera, a zdezelowane oprawy Enosa dalej pracują.
Na ulicy Pięknej, gdzie wcześniej wisiały szczytowo SGS305, potem oprawy indukcyjne, teraz wiszą Lumy na nowych wysięgnikach. Oprawy Indukcyjne zniknęły z Bydgoszczy całkowicie, chyba, że oświetlono nimi jakąś całą ulicę bądź ich kwartał w jednym miejscu.
Zamontowane były łącznie w 3 miejscach - nie sądzę bym o jakichś nie wiedział.
Niestety wyleciały SGP340 Flat z MH i SL-100 z MH. A SGS204 i SGS203 wycięto praktycznie w pień, z racji że to dobre oprawy, mam nadzieję, że wypłyną gdzieś w oświetleniu Eneosa.
Generalnie dużo ciekawych kwiatków z tym oświetleniem wypada, w ciągu 2 miesięcy na jednym skrzyżowaniu, model opraw zmienił się 3 razy.
Elda

Zdjęcia: 6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie