[Szczecin] Oświetlenie uliczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Szczecin] Oświetlenie uliczne

Postprzez Paweł » 16 lipca 2010, 16:01

Szczecin zakończył pierwszy etap modernizacji oświetlenia ulicznego. W 2009 roku wymieniono blisko 2000 lamp na Prawobrzeżu.

Wymiana źródeł światła ma przynieść kilkudziesięciu-procentowe zmniejszenie zużycia energii, która jest potrzebna do oświetlenia ulicznego.

- Szczecin nie odstaje od europejskiego trendu i jest w trakcie dokonywania tych zmian - informuje Tomasz Klek ze szczecińskiego magistratu. - Widoczne zmiany da się szybko zauważyć, choćby przy ul. Krzemiennej, Mechanicznej, Srebrnej oraz na odcinku ul. Bałtyckiej.

Modernizacja oświetlenia niesie za sobą szereg korzyści.

• Taniej

Po zakończeniu pierwszego etapu prac, Szczecin może wykazać się analizą ekonomiczną na niedawno zmodernizowanych obszarach. Rachunek jest korzystny, bo wykazuje oszczędności na poziomie przekraczającym 50% dotychczas ponoszonych na oświetlenie kosztów. Dzięki temu rokrocznie miasto zaoszczędzi już ok. pół miliona złotych.

• Bezpieczniej

Stare lampy rtęciowe, które rozpraszały mrok w stopniu minimalnym zastępuje się lampami sodowymi. Świecą one na pomarańczowo, potocznie zwane są "sztucznym słońcem". Światło sodowe obejmuje większy obszar i ułatwia kontrastowe rozpoznawanie otoczenia. Poprawę jakości w ruchu ulicznym dostrzegają nie tylko kierowcy prowadzący pojazdy, ale i przechodnie. Lepsze oświetlenie zwiększa także poczucia bezpieczeństwa mieszkańców.

• Bardziej ekologicznie

Energooszczędne lampy zużywają mniej energii, co powoduje zmniejszenie emisji gazów i pyłów do atmosfery. Wymiana starych lamp rtęciowych na nowe lampy sodowe eliminuje szkodliwą rtęć. Wydłużona żywotność nowych lamp przekłada się również na skalę utylizowanych urządzeń.

Źródło: UM Szczecin.

Zastosowano głównie oprawy Philips SGP340 Selenium.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez qba » 16 lipca 2010, 17:27

Tak, widziałem. Na mniejszych uliczkach prawobrzeża, gdzie dominowały wszelkie OURW i OUR 125 pojawiły się malagi 70w. Sellenium też jest coraz więcej. Zakładają je przeważnie na nowych ciągach, częściej niż do niedawna najpopularniejszą zachodnią oprawę w Szczecinie - SGS 306. Poza tym pierwsze Traffiki, jakie założono przed 16 laty też już chyba powinny być zmienione.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez leon0785 » 16 lipca 2010, 17:37

Dobrze, że Szczecin stawia na Sellenium to dobra i elegancka oprawa :)
leon0785

Postprzez qba » 16 lipca 2010, 17:52

leon0785 napisał(a):Dobrze, że Szczecin stawia na Sellenium to dobra i elegancka oprawa :)

Za to malagi na dobre jakoś nigdy się nie przyjęły w Szczecinie.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 17 lipca 2010, 08:53

i dobrze ;) Zauważyłem, że MALAGI stosują raczej mniejsze miasta...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez slaweklampy » 19 lipca 2010, 08:17

Do tak dużego miasta by była lepsza Philips SGS-203 niż inne oprawy.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez mateusz » 19 lipca 2010, 09:21

Nie zgodzę się, pod względem jakości świecenia lepsze są Traffic Vision i Sellenium... wizualnie niekoniecznie, SGS203 to już raczej starsza oprawa i mało gdzie się ją zakłada... Przy czym w Szczecienie i podobnie w Olsztynie wiele Trafficów po dłuższym okresie funkcjonowania (może nawet kilkunastu latach) są w podobnym stanie jak nasze wysłużone STRADY, kwadratówki i nadają się już do wymiany raczej...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez OBp » 19 lipca 2010, 20:00

slaweklampy napisał(a):Do tak dużego miasta by była lepsza Philips SGS-203 niż inne oprawy.

A dlaczego? Właśnie do dużego miasta potrzebna jest oprawa z bardzo dobrą szczelnością (IP66) ze względu na bardzo duże zanieczyszczenie powietrza. Oprawa SGS 203 choc ładna i dobrze świeci niestety nie ma już tak dobrych parametrów, jest wiele lepszych opraw.

mateusz napisał(a):Nie zgodzę się, pod względem jakości świecenia lepsze są Traffic Vision i Sellenium... wizualnie niekoniecznie, SGS203 to już raczej starsza oprawa i mało gdzie się ją zakłada... Przy czym w Szczecienie i podobnie w Olsztynie wiele Trafficów po dłuższym okresie funkcjonowania (może nawet kilkunastu latach) są w podobnym stanie jak nasze wysłużone STRADY, kwadratówki i nadają się już do wymiany raczej...

Brudny korpus oprawy o niczym nie świadczy. Jak oprawa wisi od 15 lat nad jakąś ruchliwą trasą to normalne, że jej korpus będzie strasznie zasyfiony. Jeśli chodzi o klosz to nie wiem jakią szczelnośc miały starsze Traffiki, ale dzisiejsze mają IP66. W starszych klosz na ogół też jest czysty, choc zdarzają się wyjątki.
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez oskard » 1 sierpnia 2010, 22:28

Piszecie że prawie sie już nie stosuje SGS 203... a w Warszawie, na Białostockiej niedawno wymienili pół ulicy na te właśnie oprawy, ale ... z MH! :) Niestety ciepłe, a były łyżki, więc trochę trudno mi sie przyzwyczaić, ale kilka razy lepsze to jak soda :) No i do tego w dość już klasycznych oprawach (choć dla mnie SGS203 to nadal ultranowoczesny wyrób :mrgreen: ;) )
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 2 sierpnia 2010, 16:19

oskard napisał(a):Piszecie że prawie sie już nie stosuje SGS 203... a w Warszawie, na Białostockiej niedawno wymienili pół ulicy na te właśnie oprawy, ale ... z MH! :) Niestety ciepłe, a były łyżki, więc trochę trudno mi sie przyzwyczaić, ale kilka razy lepsze to jak soda :) No i do tego w dość już klasycznych oprawach (choć dla mnie SGS203 to nadal ultranowoczesny wyrób :mrgreen: ;) )

no to ja mam cos większego kalibru... w Tczewie modernizują oswietlenie na jednym skrzyzowaniu usuwaja stare WZty i instalują nowe stalowe słupy
i niby wszystko fajnie ale jak myslicie jakich opraw użyli ??

ku mojemu naprawde ogromnemu zdziwieniu zamontowali stare wiekowe strady ktore nawet farby nie maja!!!!

tak powtórze to jeszcze raz zamontowali stare strady na noiutkich stalowych słupach!
niedlugo to sfoce i tu pokarze
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie