[Warszawa] Historyczne oświetlenie publiczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Historyczne oświetlenie, latarnie w czasach PRL-u

Postprzez cieszyn » 2 października 2008, 22:15

Nie znalazłem lepszego mniejsca, więc tutaj:

http://www.werttrew.fora.pl/warszawa,11/nowe-zdjecia-mpw-warszawa-po-powstaniu-pelen-set,2892.html

zapraszam do obejrzenia rewelacyjnych, nieznanych zdjęć Warszawy, niedawno odkrytych, a wykonanych tuż po powstaniu. Udowadniają on tezę, ze budynki Warszawy nie zostały zniszczone przez działania powstańcze, a zrobili to potem Niemcy, systematycznie wyburzając całe kwartały domów, przedtem wypędzając ludność z miasta. Do tego celu skierowali specjalne oddziały, które to barbarzyństwo realizowały :evil:

PS. Pełno tam pastorałów i innych typów słupów oraz trochę różnych latarni - opraw.
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 2 października 2008, 22:20

cieszyn napisał(a):Nie znalazłem lepszego mniejsca, więc tutaj:

http://www.werttrew.fora.pl/warszawa,11/nowe-zdjecia-mpw-warszawa-po-powstaniu-pelen-set,2892.html

zapraszam do obejrzenia rewelacyjnych, nieznanych zdjęć Warszawy, niedawno odkrytych, a wykonanych tuż po powstaniu. Udowadniają on tezę, ze budynki Warszawy nie zostały zniszczone przez działania powstańcze, a zrobili to potem Niemcy, systematycznie wyburzając całe kwartały domów, przedtem wypędzając ludność z miasta. Do tego celu skierowali specjalne oddziały, które to barbarzyństwo realizowały :evil:

PS. Pełno tam pastorałów i innych typów słupów oraz trochę różnych latarni - opraw.

A dokładnie w jakim dziale są te zdjęcia,tam się trzeba zalogować :?:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 2 października 2008, 22:28

Michal napisał(a):
cieszyn napisał(a):Nie znalazłem lepszego mniejsca, więc tutaj:

A dokładnie w jakim dziale są te zdjęcia,tam się trzeba zalogować :?:

Michał - kliknij na ten adres, co go wpisałem, tam jest link, jak klikniesz na:
to przeniesiesz się od razu na właściwą stronę, więc nie trzeba sie logować
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 2 października 2008, 22:30

Chyba coś jest nie tak,bo jak klikam na ten adres to pojawia mi się strona do logowania.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Paweł » 2 października 2008, 22:36

Cieszynku, nie da rady zobaczyć bez zalogowania :( :(

Tak, kilkadziesiąt lat wiele rzeczy było zakłamanych... Dopiero w tym roku odkryto że hitlerowcy masowo wysiedlali mieszkańców zmieniając ich dane osobowe, wszystko aby więcej nie mogli wrócić do miasta. Tyle lat zaprzeczano tej prawdzie... :x
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

[Warszawa] latarnie starodawne sprzed 1945 roku

Postprzez cieszyn » 3 października 2008, 09:02

Sorry, wszystkich przepraszam, nie zauważyłem, że będąc zalogowanym na Stroroom podaję linka do strony, której Wy bez zalogowania nie zobaczycie :oops:

Mam juz te fotki, jest ich ponad 100, więc trochę mi zejdzie, żeby je pokazać

Kto chce je mieć, dawac mi maila na PW, prześlę z przyjemnością.

- daję 10 losowo wybranych: (tak swoją drogą, może trzeba by założyć nowy wątek na te foty ???)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak, kilkadziesiąt lat wiele rzeczy było zakłamanych... Dopiero w tym roku odkryto że hitlerowcy masowo wysiedlali mieszkańców zmieniając ich dane osobowe, wszystko aby więcej nie mogli wrócić do miasta. Tyle lat zaprzeczano tej prawdzie...

Tak. Każda prawda jest lepsza od półprawdy lub kłamstwa. Warszawa wycierpiała z rąk Niemców bardzo dużo, zbyt dużo (specjalnie pisze Niemców, bo oprawcami byli Niemcy, a Hitler był tylko jeden) . Jak widzę te groby na chodnikach, to zupełnie inaczej patrzę na warszawskie ulice.
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Re: [Warszawa] latarnie starodowane sprzed 1945 roku

Postprzez neon44 » 3 października 2008, 09:51

świetny pomysł na nowy wątek tylko obawiam sie że niewiele się chyba dowiem. Ta oprawa na pastorale wygląda mi na połączenie ORZ-1 i OBs :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez qba » 3 października 2008, 19:30

Piękne 8 łyżkowe kwiaty przed dworcem wschodnim. Musiały tam stanąć jeszcze w latach 60, bo to stare łyżki. Czy one są teraz przerobione na 4 oprawy???
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Paweł » 3 października 2008, 22:45

qba napisał(a):Piękne 8 łyżkowe kwiaty przed dworcem wschodnim. Musiały tam stanąć jeszcze w latach 60, bo to stare łyżki. Czy one są teraz przerobione na 4 oprawy???

Tak, od drugiej połowy lat 80-tych wiszą po 4 Strady OUS400
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Re: [Warszawa] latarnie starodowane sprzed 1945 roku

Postprzez cieszyn » 3 października 2008, 23:44

neon44 napisał(a):świetny pomysł na nowy wątek tylko obawiam sie że niewiele się chyba dowiem. Ta oprawa na pastorale wygląda mi na połączenie ORZ-1 i OBs :mrgreen:

Taki kawał historii jest wart uwiecznienia na naszym Forum, skoro jest powiązany z oświetleniem dawnej Warszawy
Co do oprawy, o której piszesz Neonie, zdaje się, że mam ją gdzieś w mojej starej księdze przedwojennej :?

PS. Dzięki za założenie tego wątku. Popraw literówki w słowie starodawne :)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie