Nie jestem pewien, czy o tych parkówkach kiedyś nie pisałem...wyglądają jak szklanka od kawy Latte

Byłem mały, gdy wybraliśmy się z rodzicami wieczorem na Stary Rynek, pamiętam , jak świeciły na rtęciowo

Wydaje mi się,że gdzieś jeszcze taką oprawę widziałem, ale na pewno nie w tym rejonie. Pastorały, które widać na zdjęciach to te, które stoją na Starym Rynku do dziś, widać tu kolejne etapy ich powstawania. Oryginalnie były w nich zwykłe żarówki 300 watowe, chyba nie trzeba dodawać,że zbyt długo nie świeciły i często było trzeba je naprawiać

Później zamontowano w nich oprawki E27 i przez długie lata były tam MIX-y 160W, kilkanaście lat temu zastąpiły je lampy SON-I, a od kilku lat są w nich MH. W zeszłym roku wszystkie pastorały zostały zregenerowane, były kolejno zdejmowane, konserwowane, malowane i montowane ponownie.
cieszyn, dzięki za dedykację!! 2gie i 3cie zdjęcie to mniej więcej to samo miejsce, tyle,że robione z drugiej strony ulicy, ale to nocne zdjęcie jest ciut wcześniejsze, bo świeca na nim jeszcze kandelabry 5-cio ramienne z oprawami ORZ 2, widać tez świecące znaki na żarówki.
Brak czasu....