[Olsztyn] Oświetlenie

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Olsztyn] Oświetlenie

Postprzez Whites86 » 28 czerwca 2009, 12:30

widze ropal, ze znalazles OURW z tym oczkiem o ktore mi chodzilo 8-)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez ropal » 28 czerwca 2009, 13:42

mam zboczenie ponieważ miałem teraz w semestrze przedmiot "technologia metali i tworzyw sztucznych"gdzie uczyliśmy się o odlewach i oczkiem nazywaliśmy ten slad po wlewku:) dlatego z początku myślałem że chodzi o klosze z tworzywa bo tam widać na samym środku coś takiego. nieco więcej zdjęć tej OURW2125 jest w wątku Eldom Kalisz OURW2125 :) a ta ORP niestety nie świeci... na bazarze na Zatorzu jest jeszcze kilka klasyków ale też nie świecą..
Kochamy polskie... oprawy

gg: 12881835
ropal

Zdjęcia: 0

Postprzez Edziu » 27 lipca 2009, 15:49

miałem okazję przejechać ostatnio przez olsztyn, i porobiłem trochę fot, . Zauważyłem ze jest tam całkiem sporo kwiatów, i to nawet całe ulice, najwięcej jest chyba na Pstrowskiego, i jeszcze jakaś wjazdowa do osiedla, szkoda jednak ze te kwiaty tak dziwacznie zmodernizowano, pytanie do mateusza, czy na tych kwiatach do końca były OURW2250 czy były jeszcze kwadratówki i strady, czy jeszcze oprócz tych ulic można jeszcze znależć kwiaty? widziałem na jednym ze skrzyzowań na sześć wysięgników z innymi głowicami,
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 27 lipca 2009, 19:19

:o :shock: Edziu - świetne zdjęcia . Obfociłeś moje najbliższe okolice ,bo Pstrowskiego to moja ulica :D Z tego co ja pamiętam to były na nich po OURW same SGS203/204 (po 10 sztuk) a pod koniec lat 90 poobcinano przeważnie po 8 wysięgników a na niektórych ważniejszych skrzyżowaniach lub tam gdzie droga jest szersza porobiono różne dziwactwa jak podospawywanie dodatkowych konstrukcji wysięgników albo pozakładanie naświetlaczy. Można to było zrobić tak fajnie jak w Gdańsku ,bo potencjał był naprawdę duży a wyszło jak wyszło :x . Zepsuto je moim zdaniem z wyglądu naświetlaczami ,dodatkowymi wysięgnikami albo tym ,że nie poobcinano niepotrzebnych wysięgników przy samym pierścieniu.
Kwiaty oczywiście można znalezć jeszcze w innych miejscach lecz nie takie wysokie. ,W tych okolicach ze zdjęć kwiatów jest najwięcej.

Te Onyxy zastąpiły SGS na dwóch kwiatach na jesieni tego roku ,założono je podczas malowania słupów i to ujak na razie jedyne oprawy tego typu w mieście...

OUR125 z Twojego zdjęcia oświetlają drogę prowadzącą od ulicy Pstrowskiego do osiedla z wielkiej płyty (oświetlonego prawie w całości our) w tych OUR z Twojego zdjęcia śwqiecą WLSp.

Może widziałęś jeszcze jakieś inne ciekawe przykłady oświetlenia np. nie zmodernizaowane kwiaty na dworcu autobusowym albo przy hali Uranii :?:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 28 lipca 2009, 19:38

Strasznie zeszpecili te kwiaty w Olsztynie. W Gdańsku jakoś to wygląda mimo ścięcia wysięgników, a tu stercza jakieś kikuty, na dodatek te idiotyczne kratownice dospawane go głowic, jakby nie mogli wymienić całych głowic, tak jak w Kołobrzegu zrobili.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 28 lipca 2009, 19:59

Edziu - świetne zdjęcia . Obfociłeś moje najbliższe okolice ,bo Pstrowskiego to moja ulica Z tego co ja pamiętam to były na nich po OURW same SGS203/204 (po 10 sztuk) a pod koniec lat 90 poobcinano przeważnie po 8 wysięgników a na niektórych ważniejszych skrzyżowaniach lub tam gdzie droga jest szersza porobiono różne dziwactwa jak podospawywanie dodatkowych konstrukcji wysięgników albo pozakładanie naświetlaczy

No widzisz, dał bym Ci szybciej znać gdybym wiedział ze w Olsztynie też będę ;) miasto spodobało mi się, ładne okolice, poza tym sporo jezior macie, kiedyś byłem jeszcze w połowie lat 90 ale nic nie pamietam :) , to bardzo fajnie jak z początku kwiaty zmodernizowano bez obcinania wysięgników, a czy 10X SGS 203 były na całych długościach ulic?

Można to było zrobić tak fajnie jak w Gdańsku ,bo potencjał był naprawdę duży a wyszło jak wyszło . Zepsuto je moim zdaniem z wyglądu naświetlaczami ,dodatkowymi wysięgnikami albo tym ,że nie poobcinano niepotrzebnych wysięgników przy samym pierścieniu.

Tak trochę się zszokowałem jak zobaczyłem te dziwadła co porobili z kwiatów, :o bo do tej pory wiedziałemtylko min. z tego co mówiłeś, oraz z niektórych zdjęć.

te z hali uranii ale nie jestem pewien widziałem z daleka, na nich nadal sa ORZ 7/2?, Musisz kiedyś sfocić je w nocy, tam chyba nie ma WLSP?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez mateusz » 28 lipca 2009, 20:29

Tak ,kwiaty na 10 SGS były min. na całej długości ulicy Pstrowskiego oraz Synów Półku . Podczas przebudowy tej ostatn ostatniej kilka masztów wymieniono na nowe ,ze stali ocynkowanej ,zakładając na nie konstrukcję wysięgników na 3 SGS. Przykład takiego rozwiązania widać na ostatnim zdjęciu - ulica Towarowa .
Te SGS na starych masztach muszą być już dość stare ,wiszą tam przynajmniej od połowy lat 90 bo ja nawet OURW tam nie pamiętam.

W kwiatach przy Uranii świecą oczywiście LRFy ale tylko kilka opraw świeci . Tak samo jest na kwiatach na dworcu autobusowym - OURW400-1 :D ,które jeszcze się nie doczekały fotorelacji na tym forum....
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Edziu » 28 lipca 2009, 20:39

Tak ,kwiaty na 10 SGS były min. na całej długości ulicy Pstrowskiego oraz Synów Półku

To musiało pieknie wygladać :) ;) , bo SGS203 bardzo dobrze sie prezentyją na kwiatach 10 ramiennych, tak jeszcze jest w gdyni i Tczewie

W kwiatach przy Uranii świecą oczywiście LRFy ale tylko kilka opraw świeci . Tak samo jest na kwiatach na dworcu autobusowym - OURW400-1 :D ,które jeszcze się nie doczekały fotorelacji na tym forum....

tam chciałem się tez wybrać, ale w Olsztynie byłem tylko przelotem i zatrzymałem sie na jednym z parkingów osiedlowych w poblizu ul. Synów Pułku na 3 kwadranse, no i w ramach przerwy pofociłem kwiaty, bo te wielkie kwiaty najbardziej lubie, i zawsze je poszukuję gdzie jestem, a jak mozeż porób trochę nocnych fot miasta, ;) :)
Edziu

Postprzez mateusz » 21 sierpnia 2009, 21:58

Olsztyńska starówka nocą . Przepraszam za jakość ,ale jestem w robieniu nocnych zdjęć początkujący.
Ulica Prosta :
Obrazek

Ulica Prosta na początku ,za mostem Jana na Łynie :

Obrazek

Obrazek

Ulica Okopowa :
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz