[Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Gliwice] Miasto oświetleniowo zróżnicowane

Postprzez trojmiejski » 7 czerwca 2012, 16:14

Luk napisał(a):2010 - te oprawy co widać na powyższych zdjęciach, niestety zapomniałem jak one się nazywają

Philips Aluroad.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luk » 23 czerwca 2012, 20:26

Oprócz zdjęć nakręciłem tam również filmik -

http://www.youtube.com/watch?v=kAEcpDc32oE
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez mateusz » 24 czerwca 2012, 14:03

Chyba dobrze, że odeszli od MALAG bo u Was jest ich chyba zatrzęsienie ;) Te nowe oprawy też wyglądem nie grzeszą ale świecą pewnie dobrze.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez trojmiejski » 24 czerwca 2012, 14:18

Co ja zawsze patrzę na zdjęcia ze Śląska to pierwsze co uderza to jest właśnie ogromna ilość Malag, oby upowszechnianie się Aluroadów było początkiem końca Malagi.
trojmiejski

Postprzez neon44 » 24 czerwca 2012, 23:02

http://slask.naszemiasto.pl/artykul/144 ... 099e,1,3,5

Ledowe latarnie w Gliwicach. Miasto chce wymienić stare oświetlenie

2012-06-19, Aktualizacja: 2012-06-19 07:50

Maria Olecha

W średniowieczu drogi oświetlały pochodnie, potem lampki olejowe i karbidowe. W XIX wieku rewolucją były lampy naftowe i gazowe. Te drugie na początku XIX stulecia zaświeciły po raz pierwszy w Londynie (w 1814 roku) i Paryżu (w 1819 roku). Gazowe latarnie możemy jeszcze zobaczyć m.in. na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu czy warszawskich Bielanach. Na Śląsku są jedynie lampy stylizowane na latarnie gazowe. Takie stoją np. na gliwickim rynku.

Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij»
Dziś miasta prześcigają się w poprawianiu estetyki przestrzeni wykorzystując właśnie światła. Gliwice chcą świecić nie tylko na żółto, ale i na biało. Ma być znacznie ładniej i bezpieczniej. W tym celu władze miasta podpisały porozumienie ze spółką Tauron. Projekt jest poważny, więc otrzymał poważną nazwę: masterplan oświetlenia miasta. Szczegóły, czyli koszt, lista ulic i termin realizacji są nadal opracowywane.

- To unikalne w skali kraju rozwiązanie, które ma poprawić bezpieczeństwo i estetykę - mówi Marek Jarzębowski, rzecznik prezydenta Gliwic. - Najważniejsze, główne drogi zarządzane przez miasto będą oświetlone na biało, pozostałe na żółto. Chcemy, aby oświetlenie było ledowe i tańsze - dodaje.

Czy to oznacza, że najważniejsze drogi (poza autostradami) będą jasne, a widoczność na nich bardzo dobra, zaś boczne ciemne, niedoświetlone? Kom. Marek Słomski, rzecznik gliwickiej policji, uspokaja, że o ile kolor świateł na ulicach w nocy ma znaczenie estetyczne, o tyle z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego.

Oto żółte drogi
Kolor oświetlenia ulic regulują przepisy. W całym kraju jest to światło żółte. Wyjątkiem są kolorowe neony na ulicach oraz podświetlane nocą elementy architektury: budynki, fontanny czy rzeźby. Jednak stare żarówki mają zostać zastąpione świetlówkami, więc coraz więcej gmin pewnie decydować się będzie na światła ledowe, które mają biały kolor. Gliwice chcą, aby projekt objął całe miasto.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez trojmiejski » 24 czerwca 2012, 23:21

Pomijając kwestię wielu błędów i nielogiczności w tekście, to wnioski z niego wynikające są kiepskie, Gliwice okazują być się kolejnym miastem po Gdańsku które uważa, że białe światło=LED nie dostrzegając istnienia MH w ogóle. Szkoda, bo inwestycja w MH nie dość, że tańsza to przynosząca lepsze efekty. Jako, że LEDy są bardziej medialne od MH to nie prędko należy się spodziewać zmiany toku myślenia.
trojmiejski

Postprzez Lampka » 24 czerwca 2012, 23:25

Szkoda, że nie wymienią po prostu lamp na MH, ale przynajmniej wróciłoby na ulice białe światło, jak w czasach rtęciowych ;) W Gliwicach jest parę ulic, na których świecą LEDy. Jedna, to droga dojazdowa do centrum handlowego Arena (wzdłuż kłodnicy), zmodernizowana około 2009 roku. W innym miejscu oprawę ledową widziałem przy ulicy (nie pamiętam nazwy), tuż koło kościoła św. Bartłomieja, ale tam jest tylko jedna taka latarnia z całego ciągu wzdłuż drogi.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 25 czerwca 2012, 14:08

Ulica Łokietka i jej okolice wieczorną porą - wprawdzie dałem te zdjęcia też do tematu "Zdjęcia nocne", ale myślę że nie zaszkodzi jeśli je też tutaj dam. W końcu one do obydwu tych tematów pasują.

Na tej ulicy można spotkać rtęciowe oprawy parkowe OZPR i ORO
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na początku ulicy jest jedna sodowa Malaga, jeszcze kilka lat temu była tutaj rtęciowa łyżka
Obrazek

Obrazek

A tutaj w okolicy tej ulicy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

@Lampka - czy też byłeś na ulicy Łokietka lub przynajmniej w jej okolicy? :)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez lumix26 » 25 czerwca 2012, 15:36

Fajne ujęcie i do tego zzieleniałe rtęciówki-super :)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 25 czerwca 2012, 17:21

Luk napisał(a):Ulica Łokietka i jej okolice wieczorną porą
...
@Lampka - czy też byłeś na ulicy Łokietka lub przynajmniej w jej okolicy? :)

Tak, przez okres liceum przechodziłem codziennie koło tych bloków :) Poza tym niedaleko, przy skrzyżowaniu ul. Zygmunta Starego i Kościuszki stoi nieużywany kwiat z sześcioma łyżkami. Sfotografowałem go kiedyś, ale mój aparat nie jest niestety najlepszej jakości...
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie