[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez moog » 29 czerwca 2014, 22:08

Witeku napisał(a):Przy cytadeli na Żoliborzu

Tak wyglądały w latach swojej świetności (z lewej):
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez paweo » 30 czerwca 2014, 13:45

Teraz w ich miejscu są OCP na metalowych słupach :)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Mercurylamp » 8 lipca 2014, 23:38

Witeku, bardzo lubię te grzybki na betoniaczkach. Mają ten swój urok i warszawski klimat.

Ja wrzucę coś pospolitego bardziej:

Ulica Wilanowska, od strony Służewca

Obrazek

Obrazek

Puławska przy Metrze Wilanowska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skate park. Jedna latarnia na drugą patrzy :)

Obrazek

Obrazek

Schreder Furyo, Puławska.

Obrazek
In Decay
Mercurylamp

Postprzez slaweklampy » 14 lipca 2014, 15:54

Czy w tych ostatnich oprawach są lampy metalohalogenkowe?
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Mercurylamp » 14 lipca 2014, 19:41

Nie wiem, bo nie widziałam ich wieczorem, ale chciałabym żeby było MH :)
In Decay
Mercurylamp

Postprzez Paweł » 14 lipca 2014, 20:08

amisiek napisał(a):Pawle, czy wiadomo już jakie mają być oprawy na Świętokrzyskiej i w tym ciągu LEDowym? Jakie zaplanowano założenia odnośnie do ilości i jakości światła?

Tak, Hestia Midi na słupach Condor z herbem Warszawy na drzwiczkach. Oprawy i słupy malowane na kolor grafitowy-antracytowy RAL 7016, ceramiczne źródła 150W i 250W. Miejscami chodnik będzie doświetlony oprawami Calla LED.
Na Szpitalnej będą Eger Maxi LED o mocy 113W na pastorałach warszawskich - wzór 1904 rok, na ul. Zgoda - Jasnej Citea LED 99W lub Rosa Cosmo Alfa na słupach współczesnych z aluminiowymi wysięgnikami Annapurna.

Mercurylamp napisał(a):Wrzucam parę fotek z ul.Andersa, już praktycznie przy pl. Bankowym:

Za kilkanaście tygodni te fotki będą już historyczne :) I tak: betoniaczki ze Stradami wylecą, w ich miejsce będą aluminiaczki, SGS204 na istniejących słupach i jednym maszcie MR zostaną wymienione na nowe oprawy, na wysokości Pałacu Mostowskich słupy typu pastorał warszawski 1907 r. z wtórnymi łukowymi wysięgnikami zostaną poddane renowacji, przywrócone zostaną wysięgniki w kształcie pastorałów a chodniki doświetlą latarnie parkowe.
Jeśli będą oprawy Philipsa to Iridium / Charleston / TownGuide a jeśli Schreder to Evolo / Kio / Albany Maxi.
Źródełka: chodniki - LED, jezdnia od wiaduktu do al. Solidarności - lampy metalohalogenkowe 250W :)

slaweklampy napisał(a):Czy w tych ostatnich oprawach są lampy metalohalogenkowe?

Tak, CDO-TT Plus 250W
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez moog » 14 lipca 2014, 23:09

Czy na ul. Andersa będzie tylko renowacja starych pastorałów, czy obok nich pojawią się także repliki :?: Obawiam się, czy oryginałów wystarczy, tam zdaje się znajdują się pastorały różnych typów, pomieszane chyba z betoniakami. Jakie oprawy będą świecić na Szpitalnej, Zgoda i Jasnej :?:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez famabud » 15 lipca 2014, 09:51

Charleston

A cóż to za oprawa? :shock: Po wygooglaniu pokazuje kościół św. Filipa w Charleston. :lol:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Paweł » 15 lipca 2014, 23:59

moog napisał(a):Czy na ul. Andersa będzie tylko renowacja starych pastorałów, czy obok nich pojawią się także repliki :?:

Tylko renowacja zachowanych oryginalnych słupów (decyzja Stołecznego Konserwatora Zabytków) i odtworzenie brakujących elementów. Nie będą dostawiane nowe.
Z jednego przedwojennego modelu 1907 przy chodniku 2 lata temu odkręcono wysięgnik łukowy i dosztukowano tzw. krzywaśnię.

Obrazek

Obrazek

moog napisał(a):akie oprawy będą świecić na Szpitalnej, Zgoda i Jasnej :?:

Wydaje mi się, że napisałem w poprzednim poście ;)

famabud napisał(a):A cóż to za oprawa? :shock:

Bardzo podobna do Albany, wcześniej była pod marką Indal.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez oskard » 16 lipca 2014, 00:23

Te oprawy, co na ostatnim zdjęciu, są wg mnie jednymi z najbardziej trafionych do naszych pastorałów :) . Piękne są w proporcjach - nie mają "talerza" tak wielkiego, że niemal dotyka krawędzią do słupa (na Kawęczyńskiej niestety zachodzi taka sytuacja...). Te są idealne, nawet trzonek do OŻk mają podobny, z taką "czapką" na szczycie :)
Ładne też są na Powązkowskiej, nie wiem czy to Egery, czy jeszcze inne, ale i klosz, i reszta oprawy mają piękną sylwetkę i idealnie komponują się z pastorałami. Są jakby wyprodukowane specjalnie do drobnych kształtów warszawskich krzywaśni.
Wiem, że lubicie Albany, ale dla mnie nijak nie pasują one do naszych słupów. Są zbyt szerokie, przysadziste, i przy tym krótkie. Trzon gruby, szeroki, a klosz wątły, zbyt spiczasty. Może i lepsze są od kul obecnych np. na Kawczej i bodaj Berezyńskiej, ale jednak te obecnie montowane są o wiele lepiej zgrane pod względem proporcji i sylwetki z pastorałem warszawskim. Cieszę się, że wreszcie dobrali odpowiednie oprawy do naszych pastorałek :)
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie