Wróciłem przed chwilą z nocnego rekonesansu na Białołęce. Filmowałem z samochodu rtęciowe ulice w dzielnicy, kilku już niestety nie udało się sfilmować...
Wszystkie ulice - te filmowane jak i pozostałe, które tylko mijałem - zapamiętałem, i teraz przedstawię co i gdzie się zmieniło:
- Annopol - wyleciały wszystkie oprawy rtęciowe, w tym najstarsze łyżki pierścieniowe; obecnie wiszą strady, zapewne z demontażu
- Inowłodzka - również zmiana, tak więc duety łyżek oo, oświetlające ulicę, odeszły do historii...; nie zauważyłem co obecnie wisi
- Sygnałowa i Miętowa - po staremu, każda z nich nadal oświetlona OUR-ami
- Płochocińska - niby po staremu, łyżki są jak były, ale odcinek za płytową w stronę Cieślewskich strasznie "podziurawili" sodą. Poprzednio były to tylko pojedyncze strady wstawione po kolizjach, teraz są to grupy po 7, 10 opraw

. Odcinek od Modlińskiej do Marywilskiej - bez zmian (na 1/3 długości kwadratówki, dalej łyżki i przerobione na sodę krótkie OURW).
- Bohaterów - dalej trumny i łyżki (w tym sporo ORZ-7-2), tylko w okolicach połączenia z nowym wiaduktem pojawiła się soda
- Arkony - po staremu, OUR-125
- Żyrardowska - po staremu, cała w łyżkach, z tym że kilka z nich ma wkręcone tubularne WLS (a z tego co pamiętam, cała ulica była rtęciowa w 2007)
- jej liczne przecznice - Guńki, Cytadeli, Ambaras (chyba), Mazurska, wsch. odc. Dynamicznej - mieszanka OUR-125 i sodowych opraw różnej maści
- Zegarynki - po staremu, łyżki
- Uzdowska i Dylewska - po staremu; na pierwszej OUSd i kilka klasyków przerobionych na sodę, na drugiej z nich - mieszanka OUR-125 i trumienek. Piękny klimat, rtęć w gęstym lesie
- Pocztowa - wyleciały rtęciowe OURy na odc. od Wałuszewskiej do Kosobudzkiej, jednak nowe oprawy sodowe nie wiszą w miejscu OURów - ustawili nowe słupy po przeciwnej stronie (albo zainstalowali je na już istniejącej, równoległej linii); nadal rtęciowa jej bezimienna przecznica wzdłuż Wałuszewskiej
- Insurekcji - wyleciały OURy, obecnie selenium
- Ołówkowa - na szczęście po staremu - cała prosta i długa ulica w rtęci

. Z tego co się orientuję wiszą OUR-125 i trochę trumienek.
- Parowozowa - j.w., z tym że tu wyłącznie są OURy
- Piwoniowa - po staremu, mieszanka OUR-125 i trumienek
- Jabłoni, Dwusieczna, Łuczywo - po staremu, trumienki
- Na Przełaj i Tapetowa - po staremu, obie nadal oświetlone rtęcią. Z tym że na pierwszej przeważają trumny, w tym jedna z tubularnym WLSem, do tego kilka sztuk OUR-125; na drugiej wyłączność stanowią OUR-125 (rtęć tylko na odcinku od Przytulnej do Wadowickiej)
- Łazanowicka - po staremu - trumny+OUR-125
- Widna - chyba j.w.
- Parcelacyjna - po staremu, OUR-125 na słupach WZ.
- Orchowiecka - wyleciały trumienki, teraz jest soda, ale nie wiem w czym
- Podgórna - trzy oprawy rtęciowe (trumny), zaraz od Mehoffera.
- Mehoffera - po staremu - cały odcinek od Modlińskiej do Raciborskiej zasadniczo trumienkowy. Soda jest tylko w rejonie wjazdu z Modlińskiej i w miejscu połączenia nowego wiaduktu z jezdnią Mehoffera (przy Brzezińskiej)
- Przylesie i Czajki - cała rtęć wyleciała. Nie ma już bezkresnej Czajki oświetlonej dziesiątkami OURów na niskich WZ-ach. To samo Przylesie biegnąca przez las, jeszcze niedawno pięknie podświetlony rtęcią... obecnie soda w czymś nowoczesnym, nawet słupy wyleciały - teraz są stalowe.
- Poetów - po staremu, cała w OURach. Ją zostawią raczej, bo prawie połowa ulicy zostanie skasowana pod przedłużenie Światowida. Dopóki nie zacznie się budowa tej drogi, Poetów pewnie długo będzie oświetlona rtęcią.
- Drożdżowa - po staremu, trumienki, ale wyrywkowo pojawiło się kilka nowych opraw, głównie tam gdzie stare ŻN zmienili na EPV
- Dziatwy - po staremu, trumienki. Akurat stał podnośnik pod jedną, gdy przejeżdżałem tuż pod oprawą, świeżo wkręcona lampa rozbłysła
- Uczniowska i Żywiczna - po staremu, trumienki i chyba kilka OURów (jak to na Białołęce

)
- Drogowa (albo Połączona, pewności nie mam) - wyleciały trumny, obecnie wiszą chyba ambary
- Fortel - wyleciały OURy, obecnie soda, ale nie wiem w czym
- Srebrnogórska - po staremu, trumienki, tylko kilka sodowych opraw w rejonie skrzyżowania z Szałwiową
- Sąsiedzka - zdaje się, że chyba nadal rtęciowa (OUR-125), ale nie jestem pewien na 100%
- Rozewska - po staremu, OUR-125
- Samowarowa i Lucynowska - po staremu, OUR-125
Oczywiście rtęć nadal jest też na małych przecznicach Modlińskiej - Tarasowa, Wartka (oba kawałki), Żubowiecka. Tych ulic raczej prędko nie ruszą, są zapomniane, jezdnie często znacznie pozarastane.
Nie udało mi się natomiast sprawdzić w terenie jak ma się rtęć oświetlająca ulice: Marchołta, Czarnocińską, Połączoną, Czarodzieja, Przeździecką, Forsycji, Tetmajera, Pionierów, Kosobudzką, Pstrą, Wąską, oraz na Kalenicy, którą w ogóle się pominęło (ulice: Gąsiorowskiej, Mławska, Jędrzejowskiego, Sortowa, Stasinek, etc.).
Sporo ulic ma, że tak powiem, "mieszankę białołęcką", czyli trumny wymieszane z OURami. Dużo na Białołęce też trumienek krótkich.