[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez moog » 10 września 2014, 20:08

Paweł napisał(a):Z nowymi pastorałami od razu piękniej w dzień i nocą :)

Szkoda, że nie postawili ich na ul. Zgoda, tylko po przeciwnej stronie niż stoją obecne latarnie :(
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez famabud » 27 września 2014, 22:33

Z mojego sierpniowego pobytu w Stolicy.

Przed rozpoczęciem sesji miałem okazje stać w korku z powodu pewnej kolizji http://www.fakt.pl/gwiazdy/zbigniew-wodecki-mial-wypadek,artykuly,483540.html. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warszawa, jak powszechnie wiadomo, obfituje w rodzynki. :)
Obrazek

Rozkopana Świętokrzyska.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urocza nazwa ulicy. :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te naświetlacze to tymczasowo, czy na stałe?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn...
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez JeD » 27 września 2014, 22:41

Bardzo ładne te fotki, no daj te kwadratówy :twisted:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Witeku » 28 września 2014, 21:20

famabud napisał(a):Te naświetlacze to tymczasowo, czy na stałe?
tymczasowo
Witeku

Postprzez Paweł » 3 października 2014, 15:59

Super zdjęcia i fotorelacja! Duety SGS203+SGS204 na Świętokrzyskiej to już historia - cała ulica jest już w świetle lamp metalohalogenkowych w tymczasowych Ambar 2 i docelowych Hestia :) Naświetlaczy budowniczych II linii metra też już nie ma.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Falcon » 4 października 2014, 00:19

Paweł napisał(a):Super zdjęcia i fotorelacja! Duety SGS203+SGS204 na Świętokrzyskiej to już historia - cała ulica jest już w świetle lamp metalohalogenkowych w tymczasowych Ambar 2 i docelowych Hestia :) Naświetlaczy budowniczych II linii metra też już nie ma.

Warszawa to prawdziwa metropolia - nieustannie w ruchu i ciągle się coś zmienia ;)

Choć czasem wolę nostalgiczną stagnację w miejscu od wielu lat ;)

Łazienki Królewskie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sinologia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stare i Nowe Miasto
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbliżając się do nowoczesności
Obrazek

Obrazek

można dotrzeć w miejsca niby nowoczesne a jednak już przestarzałe i zapomniane ;)
Obrazek

Obrazek

A na koniec symbol Warszawy - jest tak brzydka, że aż piękna :lol:
Obrazek
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez Paweł » 6 października 2014, 14:39

Falcon napisał(a):
Paweł napisał(a):Super zdjęcia i fotorelacja! Duety SGS203+SGS204 na Świętokrzyskiej to już historia - cała ulica jest już w świetle lamp metalohalogenkowych w tymczasowych Ambar 2 i docelowych Hestia :) Naświetlaczy budowniczych II linii metra też już nie ma.

Warszawa to prawdziwa metropolia - nieustannie w ruchu i ciągle się coś zmienia ;)

;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patent m. st. Warszawy
Obrazek

Dzięki za fotki pod moją nieobecność w stolicy. Na ostatnim to chyba nie jest latarnia :P
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez oskard » 8 października 2014, 22:54

Wróciłem przed chwilą z nocnego rekonesansu na Białołęce. Filmowałem z samochodu rtęciowe ulice w dzielnicy, kilku już niestety nie udało się sfilmować...
Wszystkie ulice - te filmowane jak i pozostałe, które tylko mijałem - zapamiętałem, i teraz przedstawię co i gdzie się zmieniło:
- Annopol - wyleciały wszystkie oprawy rtęciowe, w tym najstarsze łyżki pierścieniowe; obecnie wiszą strady, zapewne z demontażu
- Inowłodzka - również zmiana, tak więc duety łyżek oo, oświetlające ulicę, odeszły do historii...; nie zauważyłem co obecnie wisi
- Sygnałowa i Miętowa - po staremu, każda z nich nadal oświetlona OUR-ami
- Płochocińska - niby po staremu, łyżki są jak były, ale odcinek za płytową w stronę Cieślewskich strasznie "podziurawili" sodą. Poprzednio były to tylko pojedyncze strady wstawione po kolizjach, teraz są to grupy po 7, 10 opraw :|. Odcinek od Modlińskiej do Marywilskiej - bez zmian (na 1/3 długości kwadratówki, dalej łyżki i przerobione na sodę krótkie OURW).
- Bohaterów - dalej trumny i łyżki (w tym sporo ORZ-7-2), tylko w okolicach połączenia z nowym wiaduktem pojawiła się soda
- Arkony - po staremu, OUR-125
- Żyrardowska - po staremu, cała w łyżkach, z tym że kilka z nich ma wkręcone tubularne WLS (a z tego co pamiętam, cała ulica była rtęciowa w 2007)
- jej liczne przecznice - Guńki, Cytadeli, Ambaras (chyba), Mazurska, wsch. odc. Dynamicznej - mieszanka OUR-125 i sodowych opraw różnej maści
- Zegarynki - po staremu, łyżki
- Uzdowska i Dylewska - po staremu; na pierwszej OUSd i kilka klasyków przerobionych na sodę, na drugiej z nich - mieszanka OUR-125 i trumienek. Piękny klimat, rtęć w gęstym lesie :)
- Pocztowa - wyleciały rtęciowe OURy na odc. od Wałuszewskiej do Kosobudzkiej, jednak nowe oprawy sodowe nie wiszą w miejscu OURów - ustawili nowe słupy po przeciwnej stronie (albo zainstalowali je na już istniejącej, równoległej linii); nadal rtęciowa jej bezimienna przecznica wzdłuż Wałuszewskiej
- Insurekcji - wyleciały OURy, obecnie selenium
- Ołówkowa - na szczęście po staremu - cała prosta i długa ulica w rtęci :). Z tego co się orientuję wiszą OUR-125 i trochę trumienek.
- Parowozowa - j.w., z tym że tu wyłącznie są OURy
- Piwoniowa - po staremu, mieszanka OUR-125 i trumienek
- Jabłoni, Dwusieczna, Łuczywo - po staremu, trumienki
- Na Przełaj i Tapetowa - po staremu, obie nadal oświetlone rtęcią. Z tym że na pierwszej przeważają trumny, w tym jedna z tubularnym WLSem, do tego kilka sztuk OUR-125; na drugiej wyłączność stanowią OUR-125 (rtęć tylko na odcinku od Przytulnej do Wadowickiej)
- Łazanowicka - po staremu - trumny+OUR-125
- Widna - chyba j.w.
- Parcelacyjna - po staremu, OUR-125 na słupach WZ.
- Orchowiecka - wyleciały trumienki, teraz jest soda, ale nie wiem w czym
- Podgórna - trzy oprawy rtęciowe (trumny), zaraz od Mehoffera.
- Mehoffera - po staremu - cały odcinek od Modlińskiej do Raciborskiej zasadniczo trumienkowy. Soda jest tylko w rejonie wjazdu z Modlińskiej i w miejscu połączenia nowego wiaduktu z jezdnią Mehoffera (przy Brzezińskiej)
- Przylesie i Czajki - cała rtęć wyleciała. Nie ma już bezkresnej Czajki oświetlonej dziesiątkami OURów na niskich WZ-ach. To samo Przylesie biegnąca przez las, jeszcze niedawno pięknie podświetlony rtęcią... obecnie soda w czymś nowoczesnym, nawet słupy wyleciały - teraz są stalowe.
- Poetów - po staremu, cała w OURach. Ją zostawią raczej, bo prawie połowa ulicy zostanie skasowana pod przedłużenie Światowida. Dopóki nie zacznie się budowa tej drogi, Poetów pewnie długo będzie oświetlona rtęcią.
- Drożdżowa - po staremu, trumienki, ale wyrywkowo pojawiło się kilka nowych opraw, głównie tam gdzie stare ŻN zmienili na EPV
- Dziatwy - po staremu, trumienki. Akurat stał podnośnik pod jedną, gdy przejeżdżałem tuż pod oprawą, świeżo wkręcona lampa rozbłysła :)
- Uczniowska i Żywiczna - po staremu, trumienki i chyba kilka OURów (jak to na Białołęce ;) :) )
- Drogowa (albo Połączona, pewności nie mam) - wyleciały trumny, obecnie wiszą chyba ambary
- Fortel - wyleciały OURy, obecnie soda, ale nie wiem w czym
- Srebrnogórska - po staremu, trumienki, tylko kilka sodowych opraw w rejonie skrzyżowania z Szałwiową
- Sąsiedzka - zdaje się, że chyba nadal rtęciowa (OUR-125), ale nie jestem pewien na 100%
- Rozewska - po staremu, OUR-125
- Samowarowa i Lucynowska - po staremu, OUR-125

Oczywiście rtęć nadal jest też na małych przecznicach Modlińskiej - Tarasowa, Wartka (oba kawałki), Żubowiecka. Tych ulic raczej prędko nie ruszą, są zapomniane, jezdnie często znacznie pozarastane.
Nie udało mi się natomiast sprawdzić w terenie jak ma się rtęć oświetlająca ulice: Marchołta, Czarnocińską, Połączoną, Czarodzieja, Przeździecką, Forsycji, Tetmajera, Pionierów, Kosobudzką, Pstrą, Wąską, oraz na Kalenicy, którą w ogóle się pominęło (ulice: Gąsiorowskiej, Mławska, Jędrzejowskiego, Sortowa, Stasinek, etc.).
Sporo ulic ma, że tak powiem, "mieszankę białołęcką", czyli trumny wymieszane z OURami. Dużo na Białołęce też trumienek krótkich.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez famabud » 12 października 2014, 17:48

^^^Nie podobaja mi się te duety Ambar/Hestia. Zamiast Ambara tez powinna być Hestia lub chociaż Ambar w kolorze czarnym. :roll:

Cd mojego wypadu do Stolicy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

LEDowe Egery, które niedawno sie pojawiły w tym wątku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka prowizorka Warszawie nie przystoi. :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Archiwalne ze Świętokrzyskiej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halopakowa iluminacja. Kto bogatemu zabroni. ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapomniałem jak się ten brzydal nazywał. :D
Obrazek

Obrazek

Dobrze znane miejsce. Latarni tu ci gęsto.. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Paweł » 13 października 2014, 19:20

famabud napisał(a):^^^Nie podobaja mi się te duety Ambar/Hestia. Zamiast Ambara tez powinna być Hestia lub chociaż Ambar w kolorze czarnym. :roll:

Taka prowizorka Warszawie nie przystoi. :roll:

Napisałem, że Ambary są tymczasowe. Już większość docelowych Hestia jest zamontowanych. Kolor to RAL 7016 (grafitowy antracytowy) zbieżny ze słupami Condor. Ambary wyciągnięte z magazynu były założone po to, aby w dniu otwarcia ulicy do ruchu było już oświetlenie a fabryka Schredera w sierpniu była nieczynna.

Natomiast na placu Powstańców Warszawy po wywaleniu MDM-ów ze stradami w ramach szybkiego liftingu przez miejski zakład budżetowy obecne demontażowe SAL i Onyxy są tymczasowe i niedługo zostaną usunięte. Latarnie będą takie same jak na ul. Świętokrzyskiej.
Pozdrawiam
Paweł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie