[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez famabud » 5 grudnia 2014, 22:21

Na Marszałkowskiej niektóre MH zzieleniały, czy to inna temperatura barwowa?
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 5 grudnia 2014, 22:30

Niektóre są zimniejsze. Na szczęście jeszcze nie zzieleniały.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Snoop » 9 grudnia 2014, 09:55

oskard napisał(a):To znaczy, że na Żupniczej i innych ulicach wspomnianych w tym zdaniu, będzie wymiana?
Ale jeśli chodzi o beton, to mogliby zostawić choćby kilka MDM-ów, albo przynajmniej po zdemontowaniu przechować, i kiedyś dogęścić nimi otoczenie PKiNu :) Przydałoby się tam powrócenie do starego, oryginalnego oświetlenia.
Szkoda że nie odtwarza się nowoczesnych latarń przedwojennych - świetnie byłoby np. na Saskiej Kępie, żeby zamiast wszędzie samych pastorałów, ustawili na jakiejś ulicy betonowe słupy WZ (ale takie dawniejsze, z ostro wystopniowanym cokołem), z również betonowymi wysięgnikami, do tego jakieś repliki opraw, ale z kloszami pierścieniowymi - w latach 30-tych uważane za szczyt nowoczesności. Pięknie by to uzupełniało wille Saskiej Kępy, zwłaszcza te modernistyczne, z zaokrąglonymi balkonami.

Tu się zgadzam z tobą w 100% :) Latarnie wz1936 były przepiękne i fajnie gdyby ktos je odtworzył. Jak czytałeś tą książkę o latarniach warszawskich to pewnie zauważyłeś też latarnie wz 1938. Są na zdjęciu ul. Frascati. One też były moim zdaniem piękne i cieszyłbym się gdyby je odtworzono. Nawet przetrwały wojne ale miały inne oprawy po wojnie. Co do MDM-ów to też jestem zdania że powinno się przynajmniej kilka sztuk zakonserwować i zostawić. W końcu to są zabytki małej architektury miejskiej. Same w sobie są dość estetyczne. Może istnieje jakaś możliwość zgłoszenia obiektu do wpisania na stan zabytku i obięcia opieką konserwatorską, ale tu się nie znam i szerzej nie wypowiem.
P.S. Jeśli ktoś z Was ma zdjęcia bodajrze Ogrodu Saskiego z takimi ciekawymi podwójnymi oprawami parkowymi z lat 50 to prosiłbym bardzo o wrzucenie do odpowiedniego wątku :)
Ostatnio edytowano 10 grudnia 2014, 21:20 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Domknięcie tagu
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez oskard » 10 grudnia 2014, 17:09

Coś kojarzę. Miały tak esowo wygięty wysięgnik, i oprawy podobne do tych dwóch górnych: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 74991.jpeg
A pamiętasz je jeszcze, czy znasz tylko ze zdjęć? Kiedy je usunięto, i co po wojnie na nich wisiało? Ekstra nowina, że wojnę przetrwały :) Tylko w sumie co z tego, skoro teraz i tak wszelki ślad zniknął :(
Paweł pisze że nie da się wpisać do rejestru czegoś, co robiono seryjnie, w tym słupów kratowych. Ale tak sobie myślę - przecież pastorały też były seryjne, i wspólne dla kilku miast - różniły się tylko bazą. A są chronione i przywracane, jak również te walcowate słupy trakcyjne - zdaje się pierwsze, ustawione zaraz po zelektryfikowaniu tramwajów miejskich. A też raczej kowale ich nie kuli w kuźni - zapewne jakaś huta, odlewnia to produkowała - albo Białogon, albo Sosnowiec.
Ja myślę że wszystko jest do przeforsowania, nawet z samym ZDM-em dałoby się pewnie wiele rzeczy załatwić, tylko trzeba pokazać że jest zainteresowanie, że komuś, oprócz samego zarządcy, też na tym zależy. Czasem trzeba uświadomić wartość danej oprawy/słupa, bo często zarządca czy konserwator zabytków może albo nie wiedzieć o jej wartości, unikalności, a czasem nawet o istnieniu (konserwator, bo zarządcy mają pewnie na mapie zaznaczony punkt świetlny, ale też raczej bez zaznaczenia jego rzadkości, zabytkowości). Zwyczajnie też zarządca może nie pamiętać przy takiej ilości punktów, gdzie jakie rodzynki się ostały.
To monterzy z firm konserwatorskich zapewne najwięcej wiedzą co gdzie wisi, bo są na bieżąco - często zmieniają źródła, a czasem doraźnie naprawiają różne zabytki techniki w ośw. ulicznym. Ale przecież nie oni są w tej sprawie decydentami. Trzeba napisać jakieś pismo i uświadomić zarządcom oświetlenia, jakie wyjątkowe antyki posiadają i jak pozytywnie wzbogaca to krajobraz miasta, a kto wie - może sami wpadną na pomysł zachowania tego dla potomnych :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez moog » 10 grudnia 2014, 21:11

Tylko co by oświetlały, jak się zmienił przekrój ulicy? A w dodatku w wielu miejscach były duże wykopy?

Mogli je zdemontować, przechować gdzieś i po odbudowie ulicy postawić z powrotem. A z innej beczki - na placu Trzech Krzyży i przedłużeniu Nowego Światu będą straszyć Albany. :evil: A mieli ich więcej w Śródmieściu nie montować.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez oskard » 14 grudnia 2014, 01:18

Przechodziłem dzisiaj przez Grochów - Kobielska ma już nowe, stalowe słupy, ale oprawy na nich na razie założyli te co były - strady.
Jednak okazało się, że odcinek od Podskarbińskiej na zachód też to objęło - wyleciało 6 sztuk ORZ-7 na betoniakach WZ, stoją obecnie takie same słupy jak na pozostałym modernizowanym odcinku, ale również mają oprawy inne od docelowych - jakieś malagi chyba powiesili, albo coś bardzo podobnego. Jutro postaram się wgrać fotki - zrobiłem kilka w biegu.
Modernizacja tradycyjnie objęła też pojedyncze, narożne słupy z sąsiednich ulic. Między innymi Kickiego otrzymała 2 sztuki - po jednym na każdym z odcinków. I tak - na południe od Kobielskiej na nowy stalowy słup powróciło to, co było na starym betoniaku - OUSd, a na północ... również to co było - OURek, który wisi teraz na nowym, stalowym, błyszczącym słupie - to trzeba zobaczyć na żywo :mrgreen:
Coś dzieje się też na Mycielskiego - świecą tylko 3 z 6 latarń (pierwsza od Kobielskiej oczywiście identyczna jak na Kickiego :D). Wyłączony zatem jest odcinek od Prochowej do Paca. Nie wiem czy nie ma to związku z planowaną modernizacją tej ostatniej - czyżby już zaczęli? Niestety nie mogłem podejść i zobaczyć co się tam wyrabia, ale jedno jest pewne - by zobaczyć jeszcze łyżkową Paca, trzeba się spieszyć...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Paweł » 14 grudnia 2014, 02:59

famabud napisał(a):Na Marszałkowskiej niektóre MH zzieleniały, czy to inna temperatura barwowa?

4 Onyxy przy skrzyżowaniu nie załapały się na wymianę WLS > MH ponieważ te słupy były wtedy zdemontowane, wykonawca metra odtworzył te latarnie wkręcając kwarcowe MH o zimnej barwie, prawdopodobnie wykręcając z naświetlaczy budowy.

oskard napisał(a):Paweł pisze że nie da się wpisać do rejestru czegoś, co robiono seryjnie, w tym słupów kratowych. Ale tak sobie myślę - przecież pastorały też były seryjne

Jeśli zostają ostatnie sztuki do może się da ;) elementy ozdobne odlewane i kute pastorałów są chronione (tych wpisanych do rejestru) natomiast sam słup nie - nikt nie będzie chronił kawałka rury. No chyba że... nosi jakieś ślady historii.

moog napisał(a):Mogli je zdemontować, przechować gdzieś i po odbudowie ulicy postawić z powrotem. A z innej beczki - na placu Trzech Krzyży i przedłużeniu Nowego Światu będą straszyć Albany. :evil: A mieli ich więcej w Śródmieściu nie montować.

Taaa... Wszystko nowe, kable też a słupy stare i wysięgniki nijak dopasowane do zmienionych lokalizacji? ;/ Bezsens. Ale teraz rządzi Brabander więc będą Albany. Na wys. Pałacu Mostowskich też mogły być ale wykonawcą nowych słupów, odtworzenia oraz renowacji zachowanych elementów jest Elgis-Garbatka więc zamontowano OP-61 jako równoważne.

oskard napisał(a):Kobielska ma już nowe, stalowe słupy

Ok :) Ale raczej aluminiowe ;) Ciekawie musi wyglądać OUR-125 tymczasowo na nowym słupie. Ciekawe też co tam zamontowali za Podskarbińską...

>>>

Rynek Starego Miasta w świąteczno-lodowiskowej scenerii:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Snoop » 14 grudnia 2014, 13:59

oskard napisał(a):Coś kojarzę. Miały tak esowo wygięty wysięgnik, i oprawy podobne do tych dwóch górnych: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 74991.jpeg
A pamiętasz je jeszcze, czy znasz tylko ze zdjęć? Kiedy je usunięto, i co po wojnie na nich wisiało? Ekstra nowina, że wojnę przetrwały :) Tylko w sumie co z tego, skoro teraz i tak wszelki ślad zniknął :(

Widziałem je na filmie "Zamach" z lat 50. Miały jakieś oprawy z kloszem typu kula. Kiedy zniknęły? Nie mam pojęcia. Obecnie są tam Strady. Co do Albanów, to też mam ich dość. Są to raczej repliki opraw gazowych. Dużo bardziej wolałbym na pl. Trzech Krzyży i w innych miejscach te oprawy, które wiszą np. na ul. Poznańskiej.
Snoop

Postprzez amisiek » 14 grudnia 2014, 15:33

Snoop napisał(a): Dużo bardziej wolałbym na pl. Trzech Krzyży i w innych miejscach te oprawy, które wiszą np. na ul. Poznańskiej.

Te oprawy, o których mówisz to Disano Campana. Obok Schreder Eger są to moim zdaniem najładniejsze z nowoczesnych stylizowanych opraw, które pasują do takiej zabudowy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Snoop » 14 grudnia 2014, 16:02

Dzięki Amisiek :) Nie pamiętałem ich nazwy, a nie chciałem tu popełnić jakiegoś faux pas ;) Jest to rzeczywiście piękna oprawa, nawiązująca stylem do opraw z otwartym, cylindrycznym, mlecznym kloszem.
Snoop

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie