Paweł napisał(a):oskard, dzięki za fotki. No mówiłem, że to aluminiumZakres prac zwiększono aneksem z wykonawcą. Słupy kratowe były przed wojną traktowane jako tymczasowe ponieważ elektryfikacja tramwajów odbywała się też na ulicach z latarniami gazowymi. Docelowo później wymieniano to wszystko elektryczne oświetlenie na pastorałach siemensowskich. Miejscami na niereprezentacyjnych ówczesnych peryferiach też docelowo słupy miały być inne ale wojna przerwała wszelkie plany... Pastorał do kratownicy nigdy nie pasował. MDMy nie mają żadnej wartości, w sumie to wina decydentów lat 50-tych bo gdyby zostały wykonane ze stali oczywiście nie takie grube to mogły by stać do w wielu miejscach do dziś. Cenne to by były np. kwiaty wieloramienne z nowoczesną koroną i wygładzonymi przewiązkami oraz cokołem. Zniszczono je w czasie budowy Wisłostrady...
A bardzo proszszsz

Co do "pasowania" to można tak mówić jak o sprawach kulinarnych - Japończykom pasuje czekolada do śledzia, i tak go podobno podają, a Polakowi nijak by to nie przypasowało, już sam widok by go skręcił

Ja lubię wszelkie, zwłaszcza stare latarnie, na słupach kratowych, tak samo jak na starych (cieńszych) wuzetach, zamiast na obecnych, a najgorzej na ożetach. Te są tak przysadziste, grube, w dodatku pozbawione wszelkich profilowań i cokołu, że mało jaka oprawa dobrze na nich wygląda...
MDM-y estetycznie też nijak się mają do opraw współczesnych. Na nie powinny wrócić żarowe "grzyby" albo jakieś ich repliki - w zasadzie tylko z tym typem opraw wyglądały jako idealna całość. Cała reszta, jakieś strady i inne nowe, na cienkich wysięgniczkach, wyglądają komicznie

Nieczynne "Muranów" stały kilka lat temu przy chodniku na północ od "Woroniczej", tam gdzie są słupy SPN z K-Lux.
A są one gdzieś jeszcze? Te ze zdjęć Snoopa - zdaję się z okolic Żytniej - wyleciały, przechodziłem niedawno obok, myślałem że je zobaczę na żywo...
Ach Gocławek, ten mój kochany, rtęciowy, ourowy... Zmiany coraz śmielej wkraczają, ale widzę że Kwatery Głównej jeszcze ma tyle OURków, co ostatnio. Mam jej wiosenne fotki o zachodzie, gdy nastąpiło już załączenie, chciałbym wrzucić ale kilka ujęć muszę jeszcze powtórzyć, bo wyszły rozmazane, a stanowią nieodłączną część fotorelacji - bez nich trochę całość nie ma sensu. Ale jest tego z 80 sztuk, w tym dobrych uzbiera się ponad 60. Może uda mi się wrzucić wkrótce.
Te wysokie wysięgniki to ulica Żółkiewskiego: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77751.jpeg
Z kolei ta poprzeczna z łychami, to Nasielska: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77757.jpeg , http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77759.jpeg - ciągle nie mam okazji obcykać jej po zmroku, ale to dobrze że jeszcze mam po co jechać. Piękny klimat, na tych duetach świecą obie oprawy

Te SL-100 to zdaje się na Daszowskiej są. Ja byłem na bank pewien, że tam wiszą OUSd

Szkoda że wyleciały łychy z Osowskiej. Je też mam uwiecznione, kilka zdjęć nawet idealnych, ale chciałem jeszcze dzienne zrobić... Ech

Garwolińska mam nadzieję póki co bez zmian