[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez cieszyn » 10 stycznia 2015, 01:01

Rzut oka na ulice Warszawy:

Tym razem rzut oka na stare światełka na warszawskim Nowym Mieście (tak tak, na Nowym, choć ono też stare)
Obrazek

Tu się załapały nowoczesne oświetlacze, ale typów i źródeł światła w nich nie rozpoznaję
Obrazek

Obrazek

Latarnia i dozór wizyjny CCTV
Obrazek

I na koniec, rząd starych latarenek:
Obrazek
Chciałem przejść pod nimi i raz za razem zakołysać każdą z nich, wyglądałyby jak dzwonki :P
No ale się powstrzymałem, cóż, Panie Staszku, nie wypada w tym wieku
Więc odstąpiłem od tych niecnych zamiarów :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez moog » 10 stycznia 2015, 03:52

Witeku napisał(a):A czemu nie postawili pastorałów na tym krótkim odcinku od palmy do Pl. 3+?

Dokładnie. Dodatkowo, beznadziejnie wyglądają te "pastorały" (tylko góra i podstawa) na elewacjach budynków po wschodniej stronie Nowego Światu, pomiędzy Książęcą a dawnym Domem Partii. Przecież przed wojną takich patentów na pewno nie stosowano. Największym jednak kretynizmem jest pozostawienie tych wysięgników z nowoczesnymi oprawami na elewacji BGK (zachodnia strona Nowego Światu, vis-a-vis dawnego Domu Partii). Przecież gmach BGK to też zabytek (wzniesiono go w latach 1928–1931) i pastorały prezentowałyby się tam znacznie lepiej. Ale w tym mieście, nic mnie już nie zdziwi.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez oskard » 10 stycznia 2015, 17:09

Paweł :arrow: Piękne ujęcia, piękne oświetlenie, choć ja bym wolał na tych pastorałach coś bardziej wydłużonego... Ale grunt że powróciły rdzenne, właściwe latarnie. Najlepsze chyba jest to ujęcie: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 79273.jpeg - na tle jasnego nieba, już świecące oprawy i wyraźnie widoczny na tym jasnym tle kształt krzywaśni. Ozdoby świąteczne też dodają uroku :)

MRP200 :arrow: Dobrze że je uchwyciłeś - ja się tam wybieram, i wybrać nie mogę, a klasyki w takim miejscu to dość rzadki, i mam wrażenie że to raczej mocno zagrożony widok. Zdjęcia też ładne, mimo pogody - wszystko wyraźnie widać, bez problemu można typy rozróżnić.
Jeszcze do ślimaków zaliczana jest niezależna uliczka - Floriana - która dzięki temu uniknęła modernizacji wraz z całym Wawrem w 1999 roku. Tam też są łyżki, tyle że na wysokich słupach WZ.

Cieszyn :arrow: Ostatnia fotka jest niesamowita :) Świetna perspektywa, na którą składają się tak latarenki, jak i gęsto rozmieszczone detale elewacji - wszystko w bardzo widoczny sposób maleje i oddala się. Piękne ujęcie :)
Pozostałe też świetne, mają ten dawniejszy klimat - staromiejski, choć z Nowego Miasta :) Ta z Zakroczymskiej niesamowita - widać że to ręczna, kowalska robota.

Mistrzowska
Ulica Mistrzowska powstała w okresie międzywojennym (najpewniej już po roku 1930) jako jedna z wielu uliczek nowo powstałego osiedla przedmiejskiego, utworzonego po parcelacji południowej części gruntów Wawrzyszewa - tych położonych tuż przy granicy z terenem wojskowym, na którym obecnie ulokowane jest lotnisko. Osiedle to przed wojną nosiło nazwę Wawrzyszew Nowy, do Warszawy zostało wchłonięte w roku 1951. Nie mam żadnych map, dających dowód czy ulica ta, jak i sąsiednie, nosiła jakieś miano przed włączeniem do stolicy, ale zapewne tak - zabudowa tutaj była dość gęsta, a siatka ulic uniemożliwiała przyporządkowanie całej zabudowy do jednej ulicy, np. do Księżycowej - gdyby ulice były wszystkie równoległe, odchodzące od niej w bok, wtedy co innego - najczęściej takie przypadki długo utrzymują numerację z dodawanymi literami, im dalej w głąb, tym bliżej końca alfabetu.
Nie wiadomo jednak, czy jej nazwa została zmieniona po przyłączeniu do Warszawy, tak aby się nie dublowała z inną ulicą, czy może obecne miano nosiła już wcześniej.
Tutaj daję link do pierwszego planu w spisie strony Trasbus, na którym Mistrzowska się już pojawiła - jest to plan z 1958 roku. Ulica widoczna jest po lewej stronie skanu, na styku poziomów '2' i '3' - wówczas jeszcze biegła prosto do Brązowniczej, która również miała wtedy jeszcze trochę inny - prosty, oryginalny - przebieg :arrow: http://www.picfront.org/d/8sm9 .
Tu również wszystkie ulice przebiegały jeszcze tak, jak je wytyczono przed wojną (plan z roku 1970): http://www.picfront.org/d/8soA
Sieć ulic zaburzyła się dopiero pod koniec lat 70-tych, gdy wytyczono nieopodal ulicę J. Conrada i rozpoczęła się budowa osiedla bloków "Chomiczówka". Wtedy też niemal całkowitej likwidacji uległa zabudowa na północnym odcinku Mistrzowskiej - od Żółwiej do Brązowniczej - przetrwał tylko powojenny dom-bliźniak o numerze 15 i 15A. Skasowano również dawną jezdnię tego odcinka. Przebieg tego fragmentu ulicy uległ zupełnej zmianie - został wygięty w łuk, a jego południowy wylot przesunięto o kilka metrów na zachód, oddalając go tym samym od nienaruszonego odcinka południowego. Odcinek południowy z kolei planowano docelowo zlikwidować (razem z całą zabudową kwartału między Żółwią a Księżycową) w związku z budową trasy, stanowiącej przedłużenie obecnej ul. gen. S. Maczka, a projektowanej już w czasach PRL (do dziś widać ślad po jej planowanej linii - uliczka biegnąca łukiem pod blokami, "odklejająca" się od Żółwiej w kierunku zachodnim).
Oświetlenie przed wojną zapewne nie istniało na tej ulicy, pojawiło się najpewniej już po wojnie i były to od razu oprawy OŻk-1.
Jedna dotrwała do końca 2012 (zniknęła jakoś na początku roku 2013), znajdowała się oczywiście na odcinku planowanym początkowo do likwidacji - dlatego jej nie usuwano i nie inwestowano w tym miejscu w żadną nową instalację, wymieniono tylko słup, zapewne wcześniej drewniany, albo 'ALA'.

Tutaj zaznaczyłem jak zmienił się przebieg ulicy, na tle zdjęcia lotniczego z roku 2010. Linia zielona to przebieg obecny, a pomarańczowa to jej przebieg oryginalny - widać że obie linie pokrywają się tylko na krótkim, południowym kawałku, stanowiącym 1/3 długości całej ulicy. Czerwonym punktem zaznaczyłem słup z ostatnią oprawą OŻk-1, prezentowaną niżej na moich zdjęciach. Źródło skanu - http://www.mapa.um.warszawa.pl
Obrazek

Z kolei na tym zdjęciu, z roku 2011 (Mapy Google) widać szczegółowo, po środku ujęcia - słup i oprawę (ta biała kropka na prawo od słupa):
Obrazek

A oto jej zdjęcia - wykonane przeze mnie w marcu roku 2012
- widoki od Żółwiej ku południu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
- spód oprawy:
Obrazek
- widoki od południa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
- ujęcie zrobione z narożnika z Księżycową:
Obrazek

Pochodziłem trochę po okolicy, a gdy po pół godziny wróciłem aby jeszcze trochę zdjęć zrobić, bo było już ciemniej - zastałem taki widok:
Obrazek
Obrazek

Wróciłem w to miejsce po kilku dniach, o trochę późniejszej porze, aby zrobić ujęcia typowo nocne. Wyszły chyba nienajgorzej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To by było na tyle - więcej fotek nie mam, i nie będę miał :| To była już ostatnia w Warszawie, czynna oprawa OŻk-1 w oświetleniu ulicznym. Zostały nam już tylko 'dwójki', a i ich nie jest za wiele. Pełno 'jedynek' jest na Odolanach, na Dominikańskiej są dwie, ale żadna nie jest już czynna, a większość nawet oprawki pogubiła.
Miałem cichą nadzieję, że dzielnica Bielany zostawi jednak taki nietypowy zabytek, który chyba nawet dla laika wygląda na coś "retro". Teraz mam już tylko nadzieję, że nie trafiła na złom - może któryś z monterów, którzy ją zdejmowali, wziął sobie na pamiątkę - w końcu stan miała niemal idealny, rzadko trafia się OŻk bez dziur w "talerzyku". Emalia była niemal nienaruszona, nie licząc małej rdzawej kropki, którą jednak bez trudu można było zabezpieczyć.

To była ta sama oprawa, którą oglądaliśmy na finiszu zlotu w roku 2012. W marcu, gdy robiłem te fotki, pojechałem na tę ulicę właśnie po to, aby oprócz uwiecznienia sprawdzić, czy nadal jest po co zaprowadzić tu grupę :)
Ostatnio edytowano 10 stycznia 2015, 17:40 przez oskard, łącznie edytowano 3 razy
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez JeD » 10 stycznia 2015, 17:30

Sądze, że poszła niestety na żyletki. Uratujemy tylko pojedyncze sztuki, reszta trafi na złom. To czeka wszystkie klasyki, jak i oprawy na źródła wyładowcze :roll: :(
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 10 stycznia 2015, 17:37

Możne zna ktoś monterów z Warszawy, to trzeba by z nimi pogadać.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez oskard » 10 stycznia 2015, 17:45

O tych, które jeszcze pozostały na pewno warto porozmawiać, w sumie to czas najwyższy, zanim ostatki znikną. Ale w sprawie tej ze zdjęć już chyba za późno... Ale kto wie, może ktoś przygarnął - Michał czy Strike wiele opraw zdobyli przy takich właśnie okazjach.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez paweo » 10 stycznia 2015, 19:06

Świetna relacja :) Szkoda, że opraw już nie ma... Może dajmy gdzieś jakieś ogłoszenie :|
----
Swoją drogą to takie szczęście w nieszczęściu, odnalazłeś mapę mojej okolicy (z 1970) :D Długo szukałem właśnie coś takiego... Dzięki ;) Jakby co, to mieszkam bliziutko starej ul. Libawskiej, dosłownie z okien ją widzę :D Chciałbym coś napisać o mojej okolicy, ale na razie za mało źródeł...

A tak poza tym, to dzisiaj, jak kolega sobie dzisiaj przeglądał Facebook'a w szkole, to rzuciła mi się w oczy dokładanie ta mapa z pierwszego linku :) No, i jak wracałem, to rozmyślałem o tym, czy coś było przed Stradami na słupach przy Ul. Conrada... A tu proszę, powstała w latach siedemdziesiątych :) Czyli pewnie coś było...
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 10 stycznia 2015, 19:42

oskard napisał(a):......
Cieszyn :arrow: Ostatnia fotka jest niesamowita :) Świetna perspektywa, na którą składają się tak latarenki, jak i gęsto rozmieszczone detale elewacji - wszystko w bardzo widoczny sposób maleje i oddala się. Piękne ujęcie :)
Pozostałe też świetne, mają ten dawniejszy klimat - staromiejski, choć z Nowego Miasta :) Ta z Zakroczymskiej niesamowita - widać że to ręczna, kowalska robota.

Pochodziłem trochę po okolicy, a gdy po pół godziny wróciłem aby jeszcze trochę zdjęć zrobić, bo było już ciemniej - zastałem taki widok:

Wróciłem w to miejsce po kilku dniach, o trochę późniejszej porze, aby zrobić ujęcia typowo nocne. Wyszły chyba nienajgorzej:

......)

Oskard - dzięki!
Twoje fotki starych klasyków biją moje na głowę :o ( i to cieszy, to cieszy, jakem cieszyn)
Dzięki Ci za te zdjęcia, znów choć na chwilę mi się przypomniało, jak kiedyś robiłem im kiedyś zdjęcia 8-)

PS - niesamowite jest to, że na nowe betonowe słupy, przeniesiono stare oprawy wraz z wysięgnikami
Chyba brakło kasy na nowe oprawy, a takie miejsca jak to, nie będące w centrum, muszą czasem długo czekać na nowe źródła światła

EDIT: otrzymujesz oficjalne ostrzeżenie za nieprzestrzeganie regulaminu punkt 5.5 ,poprzednie upomnienia nie przyniosły skutku
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez famabud » 10 stycznia 2015, 19:49

To kwestia własności, oświetlenie należy do miasta, a słup do ZE
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez cieszyn » 10 stycznia 2015, 19:55

famabud napisał(a):To kwestia własności, oświetlenie należy do miasta, a słup do ZE

..... A między nimi zabrakło porozumienia, ale z pożytkiem dla klasyków :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie