[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez oskard » 10 stycznia 2015, 20:01

paweo napisał(a):Świetna relacja :) Szkoda, że opraw już nie ma... Może dajmy gdzieś jakieś ogłoszenie :|

cieszyn napisał(a):Twoje fotki starych klasyków biją moje na głowę :o ( i to cieszy, to cieszy, jakem cieszyn)
Dzięki Ci za te zdjęcia, znów choć na chwilę mi się przypomniało, jak kiedyś robiłem im kiedyś zdjęcia 8-)

PS - niesamowite jest to, że na nowe betonowe słupy, przeniesiono stare oprawy wraz z wysięgnikami
Chyba brakło kasy na nowe oprawy, a takie miejsca jak to, nie będące w centrum, muszą czasem długo czekać na nowe źródła światła

Dzięki Wam wielkie, za te słowa uznania, ale wydaje mi się, że jednak wiele moich ma wartość tylko dlatego, że ukazują coś rzadkiego, a w kwestii jakości można by spekulować... Przykładowo powyższe zdjęcia Cieszyna z Nowego Miasta są idealne - tak pod względem ostrości, jak i widoków :). Moje to w zasadzie tylko widoki najczęściej przedstawiają fajne...

A co do wymiany samych tylko słupów :arrow: identycznie zrobili na Nowińskiej - wymienili chyba wszystkie słupy drewniane (5 sztuk), ustawili 2 EPV na końcach i 3 ŻN w ciągu linii, a łyżki z tych drewnianych powiesili z powrotem, już na nowych słupach, gdy te były już w komplecie ustawione i popodłączane.
Możliwe też, że wymiana słupa z Mistrzowskiej była nagła - stary słup albo się złamał, albo zgnił, to wstawili szybko nowy, starą oprawę założyli z powrotem i tyle.
Ale tak sobie w ogóle myślę - ten słup jest zdwojony, więc kto wie - może poprzedni był A-owy, nie wiemy tylko jaki - drewniany, ALA, czy ŻN, identyczny jak ten obecny, nowszy, tyle że rozkraczony.

EDIT:
Tu jeszcze, żeby czytelnik nie musiał szukać po całym forum, dodam linki do jej zlotowych fotek autorstwa MRP200, mam nadzieję że nie będzie miał mi tego za złe:
http://www.fotki.lighting-gallery.pl/im ... 10390.jpeg
http://www.fotki.lighting-gallery.pl/im ... 10391.jpeg
oskard

Zdjęcia: 29

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Paweł » 17 stycznia 2015, 17:28

Famabud, w tych SR200 na Płowieckiej lampy przetopiły większość kloszy, część na wylot...

Witeku, decyzja konserwatora zabytków, znaczne przeobrażenie urbanistyczne tego odcinka, socrealistyczny gmach d. KC PZPR jako tło.

moog, to właśnie super pomysł z tymi kinkietami, szkoda że po drugiej stronie nie było zgody zarządców tych budynków. Wisiały tyle lat i ze względu na szeroką jezdnią muszą być dalej, budynek jest modernistyczny a więc pasują do niego współczesne elementy. Tylko zrzędzić potrafisz nie wnosząc nic ciekawego...

Oskard, a dziękuję :) Fajnie, że doceniasz zmianę mimo drobnego mankamentu. Bardzo ciekawie przedstawiłeś "historię jednej latarni" wraz z szczegółowym i interesującym opisem, dzięki. Następne proszę umieścić do wątku historycznego :)

___________________________________________________________________________________________________________________________

Mirów - ul. Ciepła, mamy 2015 rok a rtęciowe łyżki ciągle tam świecą... ;) Chyba zabrakło Strad OUS-250 w masowej wymianie opraw w 1990 roku kilkuset ulic w środku miasta ;)
W 2012 były środki na przebudowę ale poszły na inne cele. W tym roku dzielnica Wola środków też nie posiada...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Watt » 17 stycznia 2015, 19:49

Ekstra :!: Te łychy na tle szklanych biurowców... jeszcze gdyby były świeże LRFy, to żadna decha się do tego nie równa :)
Watt

Postprzez oskard » 17 stycznia 2015, 22:39

Świetnie że tak wyszło :!: :D Na modernizację ulicy Wierzynka też chyba fundusze tak zniknęły - przechodziłem obok Młynarską kilka miesięcy temu, pewien że już tych OURków nie zobaczę, patrzę w bok... co jest ? :shock: Stoją jeszcze? Ekstra - nie przepadło, jeszcze można je obcykać :!: :)
Łyżkom z Ciepłej również można jeszcze fotki zrobić, z tego wynika że trochę postoją :)
A właśnie, Paweł :arrow: czy mógłbyś uwiecznić je nocą, tak ze statywem? Ty masz i bliżej, i sprzęt odpowiedni. Ekstra byłoby zrobić im takie zdjęcia, jak np. te niedawne ze Świętokrzyskiej :) Ja robię z ręki, a one nie są aż tak idealne, choć klimat czasem jest...

Apropos zdjęć nocnych - obwieszczam, że udokumentowałem nocną porą kolejne ulice - tym razem lewy brzeg - warszawska wieś Augustówka, a dokładniej uliczki Kobylańska i Spiralna (od Łuczniczej do Korzennej). Teraz tylko dzienne dorobić i wgrywać na forum :)

Paweł napisał(a):Oskard, a dziękuję :) Fajnie, że doceniasz zmianę mimo drobnego mankamentu. Bardzo ciekawie przedstawiłeś "historię jednej latarni" wraz z szczegółowym i interesującym opisem, dzięki. Następne proszę umieścić do wątku historycznego :)

To miłe, że Ci się ten opis spodobał :) Ja się już obawiałem, że trochę przydługi, i średnio na temat oświetlenia... Ale jeżeli się podoba, to super :)
Oczywiście, teraz będę tam dawać - właśnie niedawno zauważyłem, jakoś zaraz po wgraniu fotek z Mistrzowskiej, że nazwy wątków warszawskich się pozmieniały. Historycznym oświetleniem nie jest już tylko to na zdjęciach z PRL-u, ale ogólnie - wszystko co archiwalne. Bardzo dobry pomysł. Gdyby takie tytułowe przeznaczenie było wcześniej, to fotki z Podskarbińskiej zapewne zamieściłbym właśnie w wątku historycznym, bo "Warszawa - stare latarnie" pasuje bardziej na oświetlenie z różnych warszawskich terenów prywatnych, a nie ulic...
oskard

Postprzez Paweł » 18 stycznia 2015, 23:55

Tak, jeszcze sobie trochę poświecą OUR125 również na Wierzynka ;)
Zdjęć nie obiecuję, statywu nie ruszałem od dawna... Na Świętokrzyskiej jest gdzie ustawiać aparat jako statyw ;)
OK :)

Muranów: Świeże zdjęcia z ul. gen. Andersa (odcinek na północ od Nowolipek) zmodernizowanego oświetlenia na Philips Iridium SGS453 FG/GB RAL7015 z lampami metalohalogenkowymi CDO-TT Plus 250W (70W tylko od strony chodników)

Nowe slupy aluminiowe, kolor CI-63
Obrazek

Obrazek

4 słupy od Stawek zyskały nowe oprawy, od północy na trakcyjnym i SAL były sodowe Onyx 2ST.
Obrazek

Obrazek

Przemalowany MSOś
Obrazek

Na wymianę opraw załapała się ul. Muranowska
Obrazek

Obrazek

Jeden MDM usunięty, nowy SAL nie tarasuje chodnika jak poprzednik
Obrazek

Słupy trakcyjne na wysokości wieżowca Intraco dublowały się z osobnymi słupami oświetleniowymi. Teraz wykorzystane zostały do pełnienia funkcji oświetleniowej zyskując też nową powłokę malarską
Obrazek

Obrazek

Tu 1 Iridium zamiast 2 strad
Obrazek

Demontażowe i wykorzystane ponownie wysięgniki na innym MDM-ie przy ul. Stawki
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez Witeku » 19 stycznia 2015, 00:55

Na tym ostatnim słupie był "ozdobny" wysięgnik?
Witeku

Postprzez Snoop » 19 stycznia 2015, 17:16

Chyba był taki sam, jak na dalszych słupach na ul. Stawki. Taki jak do opraw MDM. Wogóle fajnie wyglądają te obejmy łączące wysięgnik ze słupem MDM. W trójmieście też to mi się podoba, że stosują charakterystyczne dla nich obejmy do wysięgników.
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez oskard » 19 stycznia 2015, 17:44

Świetnie te iridium wyglądają na tych MDM-ach :D W ogóle zgraną całość tworzą - są dość smukłe jak na dzisiejsze oprawy, do tego w kolorze identycznym jak wysięgniki. A obejmy i bardzo wyciągnięte stożki w idealny sposób łączą przysadzisty słup z delikatną górną częścią (cienkie wysięgniki, smukłe oprawy).

P.S. Niedawno jechałem autobusem 123 i mogłem sprawdzić jedną rzecz, otóż: Wiatraczna ma tylko 6 ledówek, tak jak mi się wydawało na początku - na odcinku od Dwernickiego do Chrzanowskiego. Dalej jest po staremu - mieszanka opraw rtęciowych i jedna sodowa nie dawno założona na pierwszym słupie.
A te oprawy LED nie są podobne ani do tych z Paca, ani tych z Kobielskiej.
oskard

Postprzez Paweł » 21 stycznia 2015, 23:03

:) Ale to nie wszystko. Na wysokości Pałacu Mostowskich zgodnie z decyzją konserwatora zabytków słupy od pastorałów stały się kompletnymi pastorałami warszawskimi 1907. Wtórne wysięgniki łukowe zmieniły się w pastorałkowe wraz z oprawami OP-61 Warszawskimi, skompletowane i poddane renowacji zostały 4 oryginalne bazy a 3 są nowe, specjalnie nieco inne aby można było je odróżnić od tych ponad 100-letnich.

Obrazek

Obrazek

przedwojenna
Obrazek

nowa
Obrazek

przedwojenna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S. Czyli test ale nie wiadomo jakiego typu opraw LED ;) Z kolei Siled LampART L są testowane na Patriotów (jezdnia wschodnia) na słupach OŻ między oświetleniem rtęciowym a sodowym.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez oskard » 22 stycznia 2015, 15:42

O ludzie - zdjęcia i widoki na nich - delicje :!: :D Piękny widok, piękne latarnie i oprawy. Wreszcie oprawa w 100% idealnie dopasowana wielkością i sylwetką do pastorału :)
Zdaje się że na Noakowskiego też są te OP-61 warszawskie.
Na tym zdjęciu, tak patrząc od spodu, można się nabrać nawet że to OŻk której ktoś dorobił klosz :) : http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 80255.jpeg

Paweł napisał(a):P.S. Czyli test ale nie wiadomo jakiego typu opraw LED ;) Z kolei Siled LampART L są testowane na Patriotów (jezdnia wschodnia) na słupach OŻ między oświetleniem rtęciowym a sodowym.

Czy to znaczy, że wyleciało coś starego (rtęciowego) na Patriotów? Który to dokładnie odcinek?
Ostatnio edytowano 22 stycznia 2015, 15:46 przez oskard, łącznie edytowano 1 raz
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie