[Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Gliwice] Miasto oświetleniowo zróżnicowane

Postprzez Lampka » 29 czerwca 2012, 14:42

Dziś właśnie miałem okazję przechodzić przez dworzec kolejowy, bo szedłem akurat na pociąg. I gdy wyszedłem na perony, to z przykrością odkryłem, że z oświetlenia peronów znikły wszystkie OUSF, jakie tam jeszcze były. Na peronie drugim wymieniono wszystkie oprawy na współczesne dwuświetlówkowe z kloszem (czyli także OUKS z różnego czasu, które tam były w większości) :( :( Natomiast na peronie pierwszym wymieniono - jak na złość - tylko te najstarsze OUSFy, czyli jakieś 8 sztuk opraw, a OUKSy, czyli pozostałe jeszcze tam zostawili. Wymiana musiała nastąpić jakoś niedawno, bo w tych kilku nowych oprawach, jakie zamontowano na peronie pierwszym jeszcze nie ma świetlówek (na drugim już są komplety).

Jednak jest jeszcze szansa je odzyskać (choć nie wiadomo, w jakim będą stanie), rozmawiałem bowiem później z odpowiednimi ludźmi i jeszcze gdzieś je ponoć mają.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Lampka » 13 lipca 2012, 19:33

Zdobyłem oprawy z dworca. Póki co przywiozłem do domu dwie OUSF 3x40w i jedną OZF (produkcja w latach 80) :) Niestety jednak rozczarowałem się, bo elektrycy musieli dłubać w tych oprawach i pozbawili je tego, co w nich najważniejsze - dławików :( Ale mam przynajmniej całe ich korpusy z blachą w środku i można je jeszcze odnowić, a dławiki nowe przytwierdzić.
Oto fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz sam OZF:

Obrazek

Część z tych opraw było rozmontowanych, tzn obudowa i wnętrze było osobno. Dlatego w tej OZF, która miała być na 3 rury 40w, jest wnętrze z modelu na dwie świetlówki.

Zastanawiam się, czy wybrać się po resztę tego, co tam zostało, chyba we wszystkich monterzy odkręcili sobie te dławiki...
Lampka

Postprzez FOX » 15 lipca 2012, 15:37

dławik będzie pasować od każdej innej oprawy na 40w. Czasami za grosze można je kupić na allegro więc warto brać te OUSFy
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 16 lipca 2012, 21:04

Ja sam mam akurat 2 FL-4000, ale je używam głównie przy doświadczeniach ;) Są dość porządnie wykonane.
Oryginalne z tych OUSFów musiały być wielkie, bo są po nich ślady - wielkości dławika rtęciowego 250w :o
Lampka

Postprzez FOX » 17 lipca 2012, 18:09

a więc możliwe że siedziały w nich zalewane. OUSFy są dość uniwersalne jeżeli chodzi o montarz nowego dławika a FL-4000 można dosłownie za grosze kupić na allegro. Warto uratować te OUSFy bo za kilka lat będzie to już naprawdę wielki unikat. Jeżeli chodzi o OZF to możliwe że jest to właśnie wersja na dwie świetlówki bo takie również występują.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 17 lipca 2012, 19:07

Stateczniki powinny być takie jeśli to starszy egzemplarz, jeśli nowszy to zalewane

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez KaszeL » 17 lipca 2012, 19:42

To to pewnie były nie do zajechania :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Lampka » 18 lipca 2012, 15:48

Pewnie dlatego elektrycy je sobie wymontowali :P Mogły to być właśnie takie. Zdziwiło mnie jedynie, że pod blachą były ślady tylko po dwóch dławikach, może któryś był podwójny...
Lampka

Postprzez Marek140 » 18 lipca 2012, 19:34

Lampka napisał(a):pod blachą były ślady tylko po dwóch dławikach, może któryś był podwójny...

To wersja z zalewanymi dławikami.Jeden z nich to dławik pojedynczy,a drugi dłuższy podwójny ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Lampka » 18 lipca 2012, 19:49

A na kiedy datujecie te sztuki? Bo tabliczka znamionowa jest zamalowana i bardzo nieczytelna (także po częściowym oskrobaniu farby) ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie