[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez amisiek » 4 grudnia 2015, 19:48

Na Gocławiu nie ma od dawna. Na Gocławku oraz północnej Grochowa jeszcze trochę się klasyków uchowało. Zresztą nawet jeśli zmodernizują Osowską itp to nadal trochę rtęci się jeszcze ostało w klasykach. Niestety tymi klasykami w większości są OUR125.
Kibicuję mocno wymianie sody na białe światło.
Ruszyły prace modernizacyjne skrzyżowania Żwirki i Wigury/Banacha. Na wjeździe stanęły oprawy diodowe i bardzo ładnie świecą.
To samo powinni zrobić na odcinku od Mostu Poniatowskiego do Ronda Waszyngtona. W tej chwili do Waszyngtona dochodzą dwie ulice oświetlone białym światłem i dwie wstrętną sodą, przy czym obie "sodowe" mają już dość stare oprawy.

Fajnie by było, gdyby zrobili te ulice tak samo, jak Aleje:
Obrazek

Porównajcie:
Aleje w kierunku Mostu Poniatowskiego:
Obrazek
Obrazek
nawet jak się ociepli balans bieli to i tak to wygląda dobrze
Obrazek
Obrazek
soda widoczna tylko na Smolnej
a druga strona Wisły - o wiele gorzej
Obrazek

Wszystko powyższe to dzisiejsze zdjęcia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez famabud » 4 grudnia 2015, 19:54

http://fotki.lighting-gallery.pl/images/amisiek/2015-12-04/207524.jpeg
Wygląda na pierwszy rzut oka jak fotka z PRL. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 4 grudnia 2015, 21:50

Dzięki - bo to tak miało być. Myślałem też, by zrobić nieco na zielono, by rtęć sugerowało. Potem sobie przypomniałem, że tam były przecież oprawy świetlówkowe.
A ile się nakombinowałem, by żadna reklama się nie załapała poza słupem ogłoszeniowym i by smugi od świateł samochodów w jakiś sposób przykryły te samochody, które tam parkują - by nie bylo widać marki.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez famabud » 4 grudnia 2015, 21:57

amisiek napisał(a):Dzięki - bo to tak miało być. Myślałem też, by zrobić nieco na zielono, by rtęć sugerowało. Potem sobie przypomniałem, że tam były przecież oprawy świetlówkowe.
A ile się nakombinowałem, by żadna reklama się nie załapała poza słupem ogłoszeniowym i by smugi od świateł samochodów w jakiś sposób przykryły te samochody, które tam parkują - by nie bylo widać marki.

No to tym bardziej mi się podoba. 8-)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 5 grudnia 2015, 22:20

Tym razem znowu na Gocław, na ulicę Tadeusza Rechniewskiego, ale wieczorem. Ulica w trakcie modernizacji z opraw sodowych do diodowych (modernizację wykonuje firma Jimmy). Oprawy diodowe już świecą.
Obrazek
Szału to nie robi (niestety w trybie nocnym aparat nie koryguje barwy do bieli, dlatego poniższe na innym programie)
Obrazek
Światła niezbyt wiele ale równomiernie rozłożone, także moim zdaniem na pewno jest lepiej niż było przy sodzie:
Obrazek
A te betoniaki to firma Jimmy zdemontowała;)

Świeci równomiernie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Biorąc pod uwagę ruch na tej ulicy (tędy mnóstwo samochodów dojeżdża do galerii Promenada), modernizacja była po prostu niezbędna. A ponieważ wyleciały oprawy sodowe (i to nie najwyższych lotów), to nie szkoda.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Witeku » 6 grudnia 2015, 20:17

Na Rechniewskiego akurat były łychy i rtęć - przynajmniej na tym odcinku do Umińskiego :-) było tam ciemno jak w kopalni
Witeku

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2015, 22:05

Dzięki za info, byłem przekonany, że tam jakaś podła soda była. Trzeba będzie wybrać się z lepszym aparatem na Bysławską - cała ulica w łychach i OURW a niektóre oprawy to 400W. Zostało jeszcze sporo klasyków na Grochowie i niektórych ulicach Mokotowa. Niestety ciężko nosić ze sobą profesjonalną lustrzankę, statyw i kilka obiektywów. Dlatego fotki czasami wstawiam słabsze, ale od kieszonkowego aparatu za 250zł nie można wymagać zbyt wiele ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 7 grudnia 2015, 22:03

Z tego co pamiętam na starszym odcinku Rechniewskiego (tym z lat 70/80) stały grube WZ (albo OŻ ?), a na nich zawieszone były ORZ7-2. Soda była na odcinku dobudowanym w latach 90-tych. Łyżki chyba były na uliczce osiedlowej pod blokami, odchodzącej w lewo od Rechniewskiego.
Co do Osowskiej, to mam trochę zdjęć nocnych, z ok. 2012, ale muszę się w tym rozpoznać i wyznaczyć co jest do poprawki, a ciągle nie mam czasu - tkwią gdzieś na dysku i czekają na lepszy czas... Dam znać, jak podorabiam poprawione wersje i gdy całość będzie gotowa do pokazania. Wtedy może byśmy razem, post pod postem, zaprezentowali relację z tej ulicy :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 7 grudnia 2015, 22:08

To nie tylko Osowska. Tam są jeszcze przecznice z rtęcią. Trzeba pofocić i tak. Muszę jeszcze podjechać wieczorem na Majdańską i sfocić ORZ-2. Papierzaka ostatni raz widziałem w akcji w Skarżysku.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 7 grudnia 2015, 22:25

Tak, Lubartowska i Lubiniecka są rtęciowe, Serocka zaś ma dość regularną przeplatankę sody z rtęcią. Dwie pierwsze ulice mają OUR-y, a Serocka i OUR-y, i łyżki, chyba jedną ORZ7-2 i sodowe OUSd dopełniające całość. Dubieńska miała kilka lat temu OŻk na pastorałach... A Pułtuska odkąd pamiętam, tak jak Kordeckiego, ma coś sodowego na podobnych słupach.
Jeśli chodzi o Lubartowską, to jest obcykana, ale Lubiniecka to czarna plama w moim archiwum - mam tylko widoki z Osowskiej i Kordeckiego.
No i Nasielska pozostaje w rtęci, odcinek od Osowskiej do Szaserów posiada łyżki, kilka słupów ma duety (jedna oprawa skierowana na jezdnię, druga na garaże), ale jak byłem z pół roku temu, to świeciły już tylko oprawy skierowane na ulicę.
No nic - foć co sił gdzie chcesz, później się porówna kto jakie ujęcie zrobił, może się to jakoś będzie dopełniać nawzajem :)
Aha, nie wiesz czy z Mlądzkiej rtęć już wyleciała? Mieli LEDy zakładać, podobnie jak na Garwolińskiej, ale nie wiem czy dokonali już tego, czy nadal w planach to pozostaje.
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie