[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez amisiek » 2 czerwca 2016, 20:50

Kolejna uliczka, w której dawniej wymieniono OUR125 na WZ na oprawy diodowe, jest to ulica Rusznikarska
Obrazek
Obrazek
niestety oprawy diodowe starszej generacji dają światło o jakości porównywalnej z LRFem. Na plus, że jest jaśniej niż z wydojoną rtęciówką.

A teraz ulica Chłopickiego, na której oprócz Strad znajdują się jeszcze Ambassadory (nazywane przez Czechów wielbłądami). Oprawy w stanie.. .takim sobie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wkręcone sodówki POLAMP.

Lokalna część ulicy Kordeckiego przy centrali telefonicznej powinna być oświetlona. Niestety ta oprawa nie świeci. Ulica Kordeckiego oświetlana jest oprawami Leda, 150W.
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 2 czerwca 2016, 23:40

Heh - kolejna pomyłka natury słupowej :D. Na Rusznikarskiej akurat odwrotnie - tu były ŻN, do tego te najwyższe spośród betoniaków używanych jednocześnie do opraw - dwunastki. A wysięgniki przymocowane były nad linią kablową - powinny jeszcze być na szczytach słupów te dwunożne cybanty pozostałe po wysięgnikach. To był niesamowity widok - te maleńkie OURki na szczycie takich kolosów. Oprawy było widać nad dachami piętrowych domów, stojąc dwie ulice dalej :D. Identyczne słupy i oprawy były też na Chłodniczej i północnej połówce Serockiej (na środkowej też występują, ale przemieszane ze standardowymi ŻN-9, a południowa część ma WZ). Chyba jeszcze Lubieszowska miała tak wysokie słupy, jeśli dobrze pamiętam.
Tu archiwalny widok Rusznikarskiej: https://www.google.pl/maps/@52.2485736, ... 6656?hl=pl
Jak się okazało, Lubieszowską zdążyli jeszcze uwiecznić przed modernizacją: https://www.google.pl/maps/@52.2473505, ... 6656?hl=pl
Szkoda klimatu na tej ostatniej - te latarnie razem z brukami i niską, z lekka prowincjonalną zabudową, stwarzały niezwykle urokliwy klimat, co zresztą widać w tym ujęciu. Również na tej fotografii można odczuć tą atmosferę: https://www.google.pl/maps/@52.24861,21 ... 1536?hl=pl

Co do Rusznikarskiej jeszcze - mam zdjęcia nocne i jedno dzienne, jeszcze z analoga - może w weekend uda mi się wrzucić.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Witeku » 6 czerwca 2016, 20:49

Cmentarz Żydowski

Obrazek

A to na Bielanach

Obrazek

Obrazek
Witeku

Postprzez MRP200 » 9 czerwca 2016, 07:06

Ulica Ireny Kosmowskiej (Nowa Praga).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 9 czerwca 2016, 10:43

Pewnie zaraz modernizacja będzie, 400W dziś nieczęsto się widuje, zwłaszcza w takich oprawach. Fajny klimat.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez MRP200 » 9 czerwca 2016, 14:22

Najbardziej zaskoczyło mnie, że te dwie 400 W (przy przejeździe) mają aż czyste LRF-y. Możliwe, że całkiem niedawno były wymieniane.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 9 czerwca 2016, 20:34

Przy nowych LRFach to na pewno ładnie świeci.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 9 czerwca 2016, 21:06

Heh, na pierwszej fotce blok, który oglądam niemal codziennie, przechodząc obok :P. Szkoda żeś nie uprzedził o swojej wizycie w tych okolicach ;)
Dodać mogę, że ulica ta jeszcze nieco ponad 10 lat temu (wówczas nosiła miano Wiosenna) była wyłożona kocimi łbami, mimo iż wytyczono ją już po wojnie - zapewne we wczesnych latach 50-tych, wtedy sporadycznie jeszcze bruków używano, na przemian z trylinką. Zanim zbudowano wiadukt na Kraśnickiej na Targówku (obecnie ul. Rozwadowskiego), uliczny ciąg: Kosmowskiej - Grodzieńska - Radzymińska - Naczelnikowska był w zasadzie jedyną drogą na Targówek Fabryczny. Cały czas TIR-y tłukły się po tym bruku, do białego rana. Bruk miał jednak zaletę - łatwiej było przejść na drugą stronę, bo nikt się nie rozpędzał zbytnio. Teraz jeżdżą szybciej, a sygnalizacji nie ma, jak dawniej. Postęp tylko taki, że pasy zrobili :D.
Z kolei w drodze powrotnej z Radzymińskiej skręcały w jednokierunkową Śnieżną (kiedyś miała wjazd), pozbawioną w ogóle oświetlenia, po czym w lewo skręcały w Grodzieńską i Kosmowskiej wracały do Szwedzkiej. A Grodzieńska oświetlona była mieszanką OUR-125 i wyrywkowo powieszonych pojedynczych opraw sodowych, chyba jakichś SGS-203, albo czegoś podobnego. Wszystko na wysokich słupach WZ, pamiętających OŻk, które były bardziej rude niż szare (więcej zbrojenia było widać, niż tych kawałeczków betonowych). Wyleciało to wszystko razem chyba w 2002 i postawili nowe słupy z lunoidami. Została jednak na Grodzieńskiej jedna oprawa rtęciowa - łyżka, która flankuje wjazd w Kosmowskiej (zresztą jest identyczna jak te ze zdjęć - postawiono ją zapewne razem z całym oświetleniem Kosmowskiej, niezależnie od oświetlenia Grodzieńskiej).
Tam w tych barakach z pierwszego zdjęcia mieściła się kiedyś firma Abis-Neon, reklamował ich wielokolorowy neon w kształcie motyla. Mieli ciekawy duecik - dwie niemal pionowo sterczące OURW dwulampowe, z tym że jedna miała wkręconą tylko jedna lampę - 400W. Sterczała jak nie powiem co :D. Mam chyba zdjęcie gdzieś, ale niestety nie zdążyłem zrobić nocnego, a była czynna. Przechodziłem niedawno, spojrzałem - nie ma. Ani opraw, ani metalowego słupa, nic - nawet trudno mi ustalić teraz, gdzie stała :|
Ostatnio edytowano 9 czerwca 2016, 21:20 przez oskard, łącznie edytowano 1 raz
oskard

Postprzez amisiek » 9 czerwca 2016, 21:20

Może wstawisz nocne fotki tych czterysetek? Póki jeszcze są?
Ja jeszcze wybiorę się z aparatem w okolice Szaserów - to chyba ostatnie miejsce, gdzie jeszcze wkręcają LRFy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 9 czerwca 2016, 21:22

Mam ok. 20 zdjęć tych łyżek, ale 3/4 z nich jest albo poruszonych, albo zamglonych. Muszę zrobić porządniejsze ujęcia, żeby nie było wstydu pokazywać i żeby dało się na nich coś więcej zobaczyć, niż tylko plamę światła :).
Bez przesady - Gocławek nie jest ostatnią rtęciową dzielnicą. Nie zapominaj o słynnym Rembertowie, który nadal rtęcią stoi, choć modernizacje oczywiście też zachodzą. Na Białołęce też sporo zimnego światła, ale tu nabrali ostatnio prędkości z modernizacjami, tak jakoś od dwóch lat. Prawie całe Wiśniewo wytrzebili, pozostała chyba tylko Weteranów i jakieś pomniejsze zaułki z dwiema latarenkami.
Ja ostatnio na Kłobuckiej robiłem zdjęcia, bo już widzę, że niedługo łyżki powiszą - na moje oko wielkimi krokami zbliża się modernizacja całej ulicy, na razie przebudowali środkowy odcinek, bezpośrednio pod nową inwestycją deweloperską. Ale ponaznaczane są szprejem krzaki i drzewa prawie wzdłuż całej ulicy (nie ma chodnika, więc zapewne przebudowa jest tu priorytetem). Teraz kolejność wygląda tak, jadąc od Bokserskiej: do zakrętu strady na WZ-ach, jedna ORZ7-2, potem 7 słupów ALA/ŻN z łyżkami (wersji 2-ej), kilka (ok. 10) nowych słupów stalowych z magnoliami, dalej do końca kilkanaście słupów ALA/ŻN z łyżkami. A jeszcze rok temu był taki piękny, nieprzerwany ciąg około 30 łyżek :(...
Także dzienne już mam, z 5 ujęć tylko niedoostrzonych - muszę poprawić. I już tylko nocne mi zostaną. Chyba że ktoś się zadeklaruje, że mnie wyręczy :)
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie