Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Postprzez neon44 » 14 maja 2013, 22:21

Elektroservice napisał(a):Kolejny się znalazł któremu klasyki przeszkadzają. Po co wymieniać 100% sprawne oprawy które (a przynajmniej ze zdjęć tak wynika) są w dobrym stanie, nie zdewastowane itp.

mnie nie przekadzają klasyki, mam do nich ogromny sentyment. Oświetlały ulice miast mojego regionu w czasach mojego dzieciństwa. Niemniej jednak uważam, że w dzisiejszych czasach nie spełniają norm dotyczących oswietlenia ulic, bo i ruch większy i czasy bardziej niebezpieczne. W szczególnosci za najbardziej nieudane uważam oprawy typu OUR-125. W dawnych czasach stosowano je w parkach do oświetlenia chodników i mniej uczęszczanych ulic. Nie stosowano ich nigdzie indziej nawet pomimo dośc trudnych gospodarczo czasów. Drugim najbardziej nieudanym klasykiem jest trumienka wszelkich maści, ale gdyby nie ta oprawa polska wieś nigdy nie dostałaby kaganka oświecenia :lol: ;). Kolega widzę reprezentuje pogląd skrajnie konserwatywny co do klasyków i dlatego właśnie proponuję na podmianę nowe strady, które nota bene też już są przestarzałe. Jeśli wymiana to na strady OUS-150, będzie napewno jaśniej. Co do wymiany opraw w Skierniewicach to nie jest zasadnym pytanie "czy" tylko "kiedy".
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez amisiek » 14 maja 2013, 23:35

OUR125 z takich ulic powinny w ekspresowym tempie znikać. Ta oprawa w większości przypadków świeci słabiej od sody czy MH 70W w byle lugsanie czy Maladze. Tak na marginesie - światłomierz aparatu się nie myli, pod OUR125 w Falenicy było ciemniej, niż po modernizacji do Malagi 50W ( :!: ).
Nikt ich nie konserwuje, lamp nie wymienia skoro świecą i dlatego OUR125 nie ma sensu utrzymywać. Pobiera 130W z sieci a świeci słabiutko. Powieszenie w to miejsce nawet pospolitej Ledy, Strady 150W czy małego Acrona daje niesłychaną poprawę jasności oświetlenia. Widziałem w praktyce i to nie podlega dyskusji. Miejsce OUR125 jest w muzeum, a nie na drodze przy dzisiejszym ruchu. Tak po cichu należy mieć nadzieję, że zmodernizują do nowoczesnych opraw diodowych, które dają białe światło. Niestety gminy rzadko inwestują w MH - a szkoda!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 15 maja 2013, 13:25

amisiek napisał(a):OUR125 z takich ulic powinny w ekspresowym tempie znikać. Ta oprawa w większości przypadków świeci słabiej od sody czy MH 70W w byle lugsanie czy Maladze. Tak na marginesie - światłomierz aparatu się nie myli, pod OUR125 w Falenicy było ciemniej, niż po modernizacji do Malagi 50W ( :!: ).
Nikt ich nie konserwuje, lamp nie wymienia skoro świecą i dlatego OUR125 nie ma sensu utrzymywać. Pobiera 130W z sieci a świeci słabiutko. Powieszenie w to miejsce nawet pospolitej Ledy, Strady 150W czy małego Acrona daje niesłychaną poprawę jasności oświetlenia. Widziałem w praktyce i to nie podlega dyskusji. Miejsce OUR125 jest w muzeum, a nie na drodze przy dzisiejszym ruchu. Tak po cichu należy mieć nadzieję, że zmodernizują do nowoczesnych opraw diodowych, które dają białe światło. Niestety gminy rzadko inwestują w MH - a szkoda!

MH było by o wiele lepsze niż te LED. Nie dość że wyglądają jak deski do krojenia warzyw, to w dodatku, nie ma tej radości, np. jak się rozpalają, bo 1 sek, i -pyk. Mam nadzieję że gminy, będą w przyszłości, inwestowały w oprawy z MH, a nie jakieś deski do krojenia. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez famabud » 15 maja 2013, 16:56

Dokładnie, poza tym trwałość i opłacalność tych LEDów jest dyskusyjna. :roll:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Witeku » 17 maja 2013, 23:02

Dzisiaj nudy :P

49. ul. Sierakowicka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witeku

Postprzez neon44 » 17 maja 2013, 23:05

jaka tam nuda. Klasyczne łyżki to bez wątpienia najcenniejsze klasyki. Widzę, że niektóre mają braki w postaci dolnej klapy. Trzeba było je uwiecznić dokładniej.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Witeku » 17 maja 2013, 23:09

Wrzuciłem do zaniedbań i dewastacji :)
Witeku

Postprzez JeD » 18 maja 2013, 09:31

Ile ja bym oddał by się cofnąć w czasie o 20-30 lat i zobaczyć tamten rtęciowy świat....
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Witeku » 21 maja 2013, 01:45

50. ul. Waryńskiego - sporo zdjęć, ale im dalej, tym ciekawiej, więc miłego oglądania :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek