Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Postprzez dominik93 » 24 maja 2013, 17:15

Co do tego że klasyki do końca znikną z ulic to i tak niedługo to nastąpi,więc nie ma już od tego odwrotu.Np u mnie w Poznaniu czynnych klasyków w ulicznym oświetleniu można by na palcach policzyć,jeśli już są to na terenach prywatnych i prawde mówiąc dobrze.Chociaż macie troche racji,że to wieś ,to niech sobie tam jeszcze wiszą,ale mnie smuci fakt że to każdej chwili może sie zmienić,i dlatego tak na to narzekam.Ale gdyby na moim osiedlu takie padaki wisiały to bym to sam wymienił na jakieś ładne nowe oprawy oryginalnie sodowe-chociażby Selleniumy czy Boyeny.A kończąc ten temat zauważyliście że np w OURW na jednym zdjęciu sa odblysniki od..ORZ 2 ? W jednej lyzce sa tez dolozone jakies samorobne odblysniki..
dominik93

Postprzez lumix26 » 24 maja 2013, 17:27

dominik93 napisał(a):...A kończąc ten temat zauważyliście że np w OURW na jednym zdjęciu sa odblysniki od..ORZ 2 ?

To nie są od ORZ2 to po prostu 3 częściowy odbłyśnik OURW początkowej pierwszej serii które weszły do produkcji
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 24 maja 2013, 22:07

Jak się dobrze odrestauruje taką oprawę, to będzie pięknie współgrać z sodą, czy MH, dając odpowiednie światło. Wcale nie trzeba tego zastępować współczesnymi oprawami, tutaj przynajmniej można się cofnąć do dawnych czasów.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez dominik93 » 25 maja 2013, 08:06

Lumix,mógłbyś mi podesłać link do takiej oprawy z takim odblysnikiem? Bo pierwszy raz widze cos takiego w OURW.Lampka-masz racje ,ale niestety zapewne nikt tego nie odrestauruje.Gdyby odnowili oprawy,dali im klosze,pomalowali wysiegniki-to bylbym oczywiscie za !
dominik93

Postprzez lumix26 » 25 maja 2013, 09:50

dominik93 napisał(a):Lumix,mógłbyś mi podesłać link do takiej oprawy z takim odblysnikiem? Bo pierwszy raz widze cos takiego w OURW.

Michał ma taką w kolekcji ;)
viewtopic.php?f=23&t=570&start=540
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez dominik93 » 25 maja 2013, 10:29

A no tak,nie poznałem tego odbłyśnika.Ten w Skierniewicach jest tak podniszczony i pomięty że pomyliłem go z ORZ 2 ;)
dominik93

Postprzez Witeku » 26 maja 2013, 01:34

Jeszcze jedna uwaga na gorąco z wycieczki po mieście: łychy i ORZ-2 poprzerabiane lub z Penningami radzą sobie nie gorzej niż Ledy, czasami mam wrażenie, że nawet lepiej ;-)

Miejscami jest problem z drabiną, ale raczej wynika to z ustawienia opraw i słupów. CzAsem wystarczy, że łycha jest troche przekrzywiona lub w złą stronę.

Generalnie daje radę i dramatu żadnego nie ma. I pewnie dlatego ten stan się utrzymuje.
Witeku

Postprzez Elektroservice » 26 maja 2013, 22:28

I niech tak pozostanie jaknajdłużej - za dnia jest na co popatrzeć przynajmniej.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez dominik93 » 26 maja 2013, 22:36

Penningi ujdą,ale nie WLSy ;x
dominik93

Postprzez Witeku » 27 maja 2013, 23:22

Ostatnio Wam się moje skierniewickie klasyki nie podobały, to dzisiaj coś innego :P

51. ul. Rybickiego

Zamiast tych led były łychy kiedyś.
Obrazek

Tu nie pamiętam, co było.
Obrazek

Obrazek

Zamiast strady były ORZ-7-2
Obrazek

Obrazek

Tu nic nie było.
Obrazek

52. al. Rataja (DK70)

Zamiast SL100 były strady
Obrazek

Obrazek

53. Wiadukt (DK70)

Te dwa kwiaty zawsze tak wyglądądały - odkąd pamiętam. Najwyższe w Skierniewicach :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na lewym wiadukcie oprawy nie zmieniły się od momentu wybudowania. To znaczy wcześniej na starym wiadukcie, który był w tym miejscu i został zburzony, było pełno klasyków - od sasa do lasa, jeżeli chodzi o typy :) Na prawym wiadukcie były kiedyś strady.
Obrazek

Obrazek

Na lewej jezdni zamiast led było kiedyś pełno klasyków - z różnych parafii, jeżeli chodzi o typy. Ale te ledy dosyć dawno się pojawiły.
Obrazek
Ostatnio edytowano 6 czerwca 2013, 17:50 przez Witeku, łącznie edytowano 1 raz
Witeku

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie