[Warszawa] Historyczne oświetlenie publiczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Historyczne oświetlenie przedwojenne i w PRL-u

Postprzez Paweł » 5 października 2009, 17:21

Te oprawy pewnie były z eksportu (nie spotkałem ich na archiwalnych zdjęciach na innych ulicach) i może były na mocniejsze żarówki aby dobrze oświetlić tą pierwszą powojenną inwestycję drogową.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez moog » 22 października 2009, 12:22

A na moście Śląsko-Dąbrowskim dość wcześnie założono łyżki, skoro były już na zdjęciu z 1964r. Mam zdjęcie Trasy W-Z z 1968r. i są na niej jeszcze wspomniane oprawy żarowe. Zauważyłem, że za PRL chyba na żadnej warszawskiej ulicy nie było OURW.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Edziu » 22 października 2009, 16:18

zauważyłem tą zależność Warszawa, a zresztą jej cały rejon to chyba głównie łyżki, Lublin i Łódź chyba też, a Polska północna Olsztyn, Toruń, 3 Miasto itd. głównie OURW2250
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 22 października 2009, 18:25

moog napisał(a): Zauważyłem, że za PRL chyba na żadnej warszawskiej ulicy nie było OURW.

Oj, nie wiem, obawiam się, że jednak były
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 22 października 2009, 20:42

No, są na Lektykarskiej, Gdańskiej, ale to te krótsze, z lat 80-tych (chyba). Ale to fakt, nie spotkałem ich chyba nigdzie indziej, w Warszawie królestwem OURW były (i są :) ) przede wszystkim tereny kolejowe, trochę fabryki. Chyba są jeszcze na Płochocińskiej, ale to raczej też, te krótsze. Ale rzeczywiście, rzadko się zdarzały na ulicach, częściej były OUSF (nawet na małych uliczkach), łyżki, OUR 125, trochę trumienek (w jednych dzielnicach niemal brak, a inne usiane nimi były w 90%).
P.S. na Ołyckiej na ŻN jedna była (długa OURW na 2 LRF-y), ale razem z większością ulic w okolicy wymienili ją w 2004 na SGS203 :|
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 22 października 2009, 20:48

Edziu napisał(a):zauważyłem tą zależność Warszawa, a zresztą jej cały rejon to chyba głównie łyżki, Lublin i Łódź chyba też, a Polska północna Olsztyn, Toruń, 3 Miasto itd. głównie OURW2250

w Tczewie okolo 70% oswietlenia to byly lyżki , OURW widzialem tylko na paru ulicach stanowily jakies 20% oswietlenia pozostale 10% to byly trumny OUR 400 itp oprawy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez moog » 22 października 2009, 21:51

Co to za dziwne, 4-komorowe sygnalizatory widać na zdjęciach 6 i 8 :?:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez wojtek0423 » 22 października 2009, 21:56

moog napisał(a):Co to za dziwne, 4-komorowe sygnalizatory widać na zdjęciach 6 i 8 :?:

To chyba było podwójne czerwone światło aby było lepiej widoczne dla wyższych pojazdów. W dzisiejszych czasach też można coś takiego spotkać tylko bardzo rzadko.
wojtek0423

Zdjęcia: 0

Postprzez Paweł » 22 października 2009, 23:20

Ulica Targowa - rok 1966 - ostatnie chwile z przedwojennymi pastorałami tak masowo likwidowanymi na polecenie komunistycznych włodarzy... :x :cry:

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Edziu » 23 października 2009, 12:52

w Tczewie okolo 70% oswietlenia to byly lyżki , OURW widzialem tylko na paru ulicach stanowily jakies 20% oswietlenia pozostale 10% to byly trumny OUR 400 itp oprawy

To chyba też zależało od miasta, bo np. Bydgoszcz to raczej też łyżki, sądzę tak po starych fotkach ;) , ale zawsze myślałem że w Tczewie OURW większościa były, co prawda z dawnych lat pamiętam tylko te kwiaty z przed dworca, dalej nie zachodziłem, a w l 90 to klasyka już nie ujrzałem, co prawda byłem tylko przejazdem dk1

przez Paweł » 23 października 2009, 00:20

Ulica Targowa - rok 1966 - ostatnie chwile z przedwojennymi pastorałami tak masowo likwidowanymi na polecenie komunistycznych włodarzy...

słupy na pewno poszły do hut, :cry: bo polska ludowa potrzebowała stali, co prawda pod tymi pastorałami za jasno to nie było, z pewnością OUSFy czy łyżki świeciły jaśniej, a stylizowanych opraw w PRL po prostu nie było :( , a władz stylistyka nie interesowała. Szkoda tylko że te słupy pewnie przetopiono bo w dzisiejszych czasach były by na wagę złota :D
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie