Luk napisał(a):Ech Neon mnie wyprzedził. A ja chciałem zrobić nocne fotki diodowego oświetlenia na Pszczyńskiej. Zrobiłbym je już kilka dni temu, ale wtedy nie wziąłem aparatu.
Lampka napisał(a):Ciekawe, po co ta różnica w barwie przy tych oprawach LEDowych. Czyżby chodziło o "łagodne" przejście między zimnym światłem z reszty ulicy, a światłem sodowym w centrum?
Zróżnicowane światło dla każdej z dzielnic
Zgodnie z Masterplanem oświetlenia dla Gliwic historyczna kolebka miasta - Starówka - oświetlona będzie światłem bardzo ciepłym, kojarzącym się z ogniem łuczywa. Otoczona będzie elementami świetlnymi wyznaczającymi położenie nieistniejących murów miejskich.
Od niej wyraźnie oddzielać się będzie obszar centrum, oświetlony światłem ciepłym, jednak nieco chłodniejszym niż Stare Miasto.
Obszar Politechniki, kojarzący się z nowoczesnością i prekursorstwem oświetlony zostanie światłem neutralnym lub chłodnym. Ważnym elementem masterplanu jest wyraźne wyodrębnienie głównych traktów komunikacyjnych promieniście rozchodzących się od centrum jak np. ulic Pszczyńskiej czy Rybnickiej i wielu innych.
- Chcemy je zaznaczyć wyraźnie chłodniejszym światłem niż wszystkie pozostałe ulice z wykorzystaniem najnowocześniejszych opraw np. LED. Spowoduje to powstanie bardzo czytelnego układu komunikacyjnego. Np. osoba jadąca autostradą, czy inną drogą omijającą centrum Gliwic, które zwykle są oświetlone przy pomocy żółtego światła lamp sodowych, z daleka będzie widziała poprzeczną drogę w kolorze chłodno białym, prowadzącą do centrum - dodaje Mariola Pendziałek.
qba napisał(a):Ciekawa sprawa z oświetleniem Gliwic. W jednym miejscu montują nowoczesne oprawy na LED w dwóch barwach, a w drugim świecą LRFy w oprawach sodowych, jak to powszechnie miało miejsce w latach 80 i 90. Jeszcze do Thorna ktoś LRFa upakował. W mojej okolicy wkręcanie rtęciówek do opraw sodowych było praktykowane właściwie do czasu generalnej modernizacji, aczkolwiek LRFy wkręcano tylko do strad i kwadratówek ( i jednej OUSc). Oprawy Phillipsa i Thorny były zawsze z sodówkami. Ciekawe jakim cudem ten mix się znalazł w oświetleniu ulicznym i kiedy został wkręcony. Przecież on ledwo świeci i jest pod oprawą ciemno. Sistellar bardzo dobrze dają sobie radę. Z tej wysokości obszar jest mocno i rownomiernie oświetlony. Lepiej zapewne wygladałoby to jakby wkręcili do nich MH.
historyczna kolebka miasta - Starówka - oświetlona będzie światłem bardzo ciepłym, kojarzącym się z ogniem łuczywa. Otoczona będzie elementami świetlnymi wyznaczającymi położenie nieistniejących murów miejskich.
Od niej wyraźnie oddzielać się będzie obszar centrum, oświetlony światłem ciepłym, jednak nieco chłodniejszym niż Stare Miasto.
Lampka napisał(a):W Leroju widocznym za tym wiaduktem na drugiej fotce, znalazłem wtedy, wczoraj, 2 SL Comforty 9w, z rzadkiej w Polsce i starej generacji (prod. luty 1993)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości