[Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Wrocław

Postprzez Marek140 » 9 czerwca 2011, 05:36

fajne są te latarenki :) Szkoda że sodowe :roll:
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Edziu » 12 czerwca 2011, 20:56

no ciekawy klimat, podoba mi się ten pastorał na rynku, ma bardzo dużą ozdobę do tego
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 12 czerwca 2011, 21:21

Tak, takiej ozdoby, takiego ornamentu nigdzie na latarniach nie spotkałem. Kraków też ma na Rynku fajne duże pastorały
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Marvin24 » 30 lipca 2011, 15:48

Ostatnio zawitałem do swojego rodzinnego Wrocka. Niebawem umieszczę trochę fotek, choć zastrzegam, że tym razem nie będzie to Rynek, ani Ostrów Tumski, ani żadne inne centrum.
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez cieszyn » 30 lipca 2011, 22:54

No, skoro Wrocek to Twoje rodzinne miasto, to ja na przykład oczekiwałbym zdjęć klasyków, z mało znanych miejsc. Będzie coś z tego ? Hę? :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Marvin24 » 31 lipca 2011, 08:34

cieszyn napisał(a):No, skoro Wrocek to Twoje rodzinne miasto, to ja na przykład oczekiwałbym zdjęć klasyków, z mało znanych miejsc. Będzie coś z tego ? Hę? :roll:

Będzie, będzie :)
Marvin24

Postprzez cieszyn » 31 lipca 2011, 15:40

To czekamy! Nie zapomnij podać miejsc, w których coś znalazłeś :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Marvin24 » 2 sierpnia 2011, 19:27

No dobra - słowo się rzekło. Od razu zaznaczam, że będę musiał umieścić kilka postów, gdyż nie wejdą mi na raz wszystkie fotki. Zacznę od najmniej ciekawych. Klasyczne "mięsko" zostawiam na później :D
Na początek - ulica Legnicka - rejon skrzyżowania z Niedźwiedzią, koło Centrum Handlowego Magnolia.
Obrazek
Obrazek
Malagi są na dojeździe do parkingu i na samym parkingu przed Magnolią, SGSy są na Legnickiej.
A ja pamiętam czasy, kiedy Legnicka od Placu Strzegomskiego do Lotniczej oświetlona była jednolampowymi OURW (najprawdopodobniej 400) na betonowych słupach
Poniżej łyżeczki, które uchowały się od lat osiemdziesiątych. Dalej jesteśmy na Legnickiej, koło Magnolii
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poniżej - Sintry z ul. Karkonoskiej
Obrazek
Obrazek
Dalej - ul. Hallera
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marvin24

Postprzez famabud » 2 sierpnia 2011, 19:37

Regulamin mówi:
Ilość zdjęć w poście należy ograniczać, kierując się zdrowym rozsądkiem, by nie utrudniać przeglądania wątków posiadaczom wolniejszych łącz. W przypadku rozległych fotorelacji, zaleca się przedstawienie mniej ciekawych zdjęć jako miniatury.

Czyli spokojnie możesz wrzucać więcej niż 10 fotek, ale należy pamiętać o zdrowym rozsądku. Maks. rozmiar zdjęcia nie może być większy niż 1024x768. ;)

Bardzo fajne fotki i czekamy na następne. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Marvin24 » 2 sierpnia 2011, 21:51

Dzięki za dobre słowo :roll:
Tym razem trochę klasyki. Poniżej zdjątka zrobione na terenie nieistniejącego już portu na Popowicach - stara łycha i ORZeciki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalej - zapomniana część Białowieskiej (obok Polanki Popowickiej) wraz z zachowanym torem kolejowym (bocznica?) - dojazd do portu Popowice - stare OURW oczywiście nie świecące - jedna latarnia -opleciona prez gałęzie i ledwo wdoczna. Być może to jedne z ostatnich dwulampowych OURW ocalałych po pogromie lat dziewięćdziesiątych. We Wrocku zachowało się sporo różnych klasyków, jednak dwulampowe OURW niegdyś bardzo liczne dziś są w wersji szczątkowej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalej - zdjątka zrobione w rejonie nasypu kolejowego - stara bocznica między Polanką Popowicką i mostem kolejowym nad Odrą - stara ORZ 1
Obrazek
Obrazek
Obrazek
C.D.N.
Marvin24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie