[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez koza456 » 26 lipca 2011, 22:19

Cieszynie, niestety od lat nie ma nawet śladu po tych słupach :cry: :cry: :cry: :cry:

A te kwiaty na Placu Centralnym nie były typowymi kwiatami, ponieważ dwa ramiona były ułożone równolegle a trzecie skierowane było w stronę przeciwną. Patrząc na nie z góry przypominały coś w rodzaju wideł dwuzębnych.
Niemniej jednak PIĘKNE BYŁY .
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Zdjęcia: 133

Postprzez Marvin24 » 27 lipca 2011, 12:54

koza456 napisał(a):
Marvin24 napisał(a):Czy w Krakowie były kiedyś węgierskie duże łychy takie, jak w Warszawie? Wydaje mi się, że dawno temu je widziałem. Gdzieś w centrum.

Prawdopodobnie chodzi ci o oprawy, które były kiedyś na kwiatach koło Dworca Głównego PKP.
Niestety zdjęć nie mam. :(

Tak, to z pewnością był kwiat i - z tego, co pamiętam - chyba rzeczywiście przy Dworcu Głównym PKP, albo przy PKSie
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez pudel » 6 sierpnia 2011, 01:21

Niedawno znalazłem ulicę w Krakowie która to całkowicie obroniła się "modernizacji" i zachowała niesamowity klimat. Mowa o ul. Medycznej. Cała jest w łyszkach w rtęci, zrobiłem niestety tylko jedną kiepską fotkę. Klimat na żywo jest niesamowity bo dodatkowo ulica jest mocno zadrzewiona.

Obrazek
pudel

Postprzez Whites86 » 6 sierpnia 2011, 10:11

i dalej podtrzymuje moje zdanie ze jak juz cos zarzucisz to są to naprawde mega foty;) licze na to ze fotki dzienne i takie troche lepsze w nocy tez beda :>
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Jarek » 6 sierpnia 2011, 11:17

Przy ul. Medycznej w Krakowie znajduje się biblioteka medyczna collegium Medicum UJ. Okolice tej ulicy i cały kompleks należy do UJ-u i jest tam sporo rtęci jeszcze. Podobnie jak na terenie pobliskiego Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie przy ul. Wielickiej, gdzie teren jest oświetlony OURW 250-1. Choć są tam też pojedyncze strady z sodówkami.

Klimat na powyższej fotce jest nieziemski!!
Ostatnio edytowano 6 sierpnia 2011, 19:25 przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz
Jarek

Zdjęcia: 79

Postprzez Paweł » 6 sierpnia 2011, 13:08

Prawdopodobnie ZIKiT nie odpowiada za tą ulicę dlatego nie ma na niej WSL-8 czy SL-100.

Potwierdziły się moje przypuszczenia dlaczego pozostawiono w centrum klasyki na części ulic, zrobiono to celowo czyli stare oświetlenie w całości zostało by wymienione przy okazji modernizacji tych ulic. Ponieważ jednak szybko nie będą zmodernizowane te wszystkie ulice więc teraz mogą te klasyki zastąpić zdemontowane SL-100/WSL-8 z powodu przebudowy innych ulic.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Tommy7890 » 6 sierpnia 2011, 21:36

No Paweł, też tak myślałem. Powiem ci że na tych uliczkach dalej od centrum pasują te założone Eurostreety. Pasują zarówno do tych ulic jak też na te betoniaki. Na takiej ulicy jak westerplatte to rozumiem zakładanie SL-100. Przy okazji modernizacji i tak wszystko wymienią. Mi natomiast podoba się postęp w budowie oświetlenia, sygnalizacji i trakcji Tram. Wystarczy popatrzeć na rondo grzegórzeckie czy skrzyżowanie grota-roweckiego - kapelanka. Fajnie wyglądają te Onyxy na słupach sygnalizacji świetlnej. Pięknie zarówno w nocy wygląda oświetlona ulica grota jak i w dzień onyxy się prezentują nienagannie. nie to samo co wiszące szczytowo do niedawna SL-100 na i tak solidnych betoniakach. One tam z nowych opraw były najstarsze na ruczaju. pamiętam je w latach 90. Potem w 2000 dali na bocznych drogach i parkingach osiedlowych WSL, a w 2005 nieruszone strady i OUR wymienili na EUROSTREET. pasowałoby jeszcze jakby wymienili te kule w okolicach tego skrzyżowania.
Tommy7890

Zdjęcia: 58

Postprzez cieszyn » 7 sierpnia 2011, 00:20

zrobiłem niestety tylko jedną kiepską fotkę

pudel, a chcesz w ucho ? ;) ;) ;) ;) ;)

To jest REWELACYJNE zdjęcie, wygląda jak obraz olejny, z pięknym klimatem, daję go zaraz jako tapetę do mojego kompa - i idę się zaraz kompać :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez pudel » 9 sierpnia 2011, 19:43

Dziś byłem w okolicy zamkniętego od lat Hotelu Forum. Niestety nie ma nic ciekawego w okolicy, cyknąłem tylko trzy fotki:

Ta oprawa pochodzi pewnie z czasów świetności hotelu, czyli koniec lat 80:
Obrazek

Poniżej tunel przy hotelu, wątpie żeby działała choć jedna świetlówka, ale kto wie...
Obrazek

Obrazek
pudel

Postprzez Marek140 » 9 sierpnia 2011, 19:54

pudel napisał(a): wątpie żeby działała choć jedna świetlówka, ale kto wie...

Pewnie nie :(
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie