[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Elda » 9 lutego 2011, 02:17

No to już się zaczęło, wymieniono około 40 ORZ-7 na SGS204 na Inwalidów, wyglądają jak nowe, ale to pewnie jak zamieniali na Sintry na kilku rondach.

Na pobocznych od Wojska Polskiego, gdzie na ok 20 wysięgnikach x2 były kwadratówki i łyżki(świecące) na SLki z Siteco, raczej 250W, główne uliczki na osiedlu na Wyżynach są oświetlone Thorn Pilote i ORZ-7 gdzieś z 82 roku - wymieniają też na SL, 100W? Muszę tam pojechać, bo przez pewien czas o tym nie pamiętałem a żniwa się zaczęły.

Na Placu Kościeleckich wymieniono Thorn Pilote na oprawy LED, świecą bardzo dobrze - na coś co wygląda podobnie do SQ-20 z Siteco.

Swoją drogą zaczęły się chyba oszczędności, na trasie średnicowej gdzieś świecą OUS400 "Strada" i kwadratówki w których są LRF, na ok 30 kwiatach, świecą się wyłącznie po 3 oprawy.
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez elektryk » 9 lutego 2011, 15:13

Prosimy o foty, a wykonuje ENEA Operator ZE Bydgoszcz :?:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Elda » 6 sierpnia 2011, 01:16

Na ulicy Marszałka Focha ofiarami budowy nowej linii tramwajowej padło kilka kwiatów z kwadratówkami, zostały zastąpione znacznie liczniejszymi słupami Valmonta z SGP340 Sellenium.
Elda

Postprzez Whites86 » 6 sierpnia 2011, 10:11

Elda napisał(a):Na ulicy Marszałka Focha ofiarami budowy nowej linii tramwajowej padło kilka kwiatów z kwadratówkami, zostały zastąpione znacznie liczniejszymi słupami Valmonta z SGP340 Sellenium.

masz mozliwosc cos sfocic ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 8 sierpnia 2011, 14:27

Jak dla mnie bez sensu jest likwidowanie masztów kwiatowych. Mogły przecież służyć jako słupy trakcyjne. A pewnie postawili nowe maszty do trakcji, a oprawy na oddzielnych słupach, jak to się w Polsce zdarza.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez MRP200 » 8 sierpnia 2011, 21:14

qba napisał(a):Jak dla mnie bez sensu jest likwidowanie masztów kwiatowych. Mogły przecież służyć jako słupy trakcyjne. A pewnie postawili nowe maszty do trakcji, a oprawy na oddzielnych słupach, jak to się w Polsce zdarza.

Część tych masztów oświetleniowych i tak musiała zostać zdemontowana bo kolidowała z projektowanym rozjazdem. Ponadto nad rozjazdem zmienił się sposób podwieszenia sieci z wysięgnikowego na podwieszenie na linkach poprzecznych, czyli nawet nie kolidujące słupy musiały zostać zdemontowane z międzytorza a nowe słupy ustawione poza torowiskiem.
Skąd to wiem. Wyceniałem trakcję tramwajową do przetargu, tyle że obecnie musiałbym dokopać się do materiałów przetargowych z 2009 roku.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Elda » 23 sierpnia 2011, 15:26

Powiem szczerze, że z racji na gabaryty nieczęsto mam przy sobie aparat.

Kolejne nowości i podpisano już nowy kontrakt z ENEĄ i widać jego pierwsze skutki.
Założono sporą liczbę opraw Philips SGP340 Sellenium z lampami MH!!!
- na ulicy Stawowej(lokalna obwodnica osiedla) Thorn Pilote Mini na SGP340 Flat
- na ulicy Nowotoruńskiej od skrzyżowania z Toruńską do Planu 6-letniego(bardzo duże znaczenie) SGS204 na SGP340 FLat
- Nowotoruńska od Planu 6-letniego... OUSd na SGP340 Flat
- Most Kazimierza Wielkiego i 1/3 ulicy Łęczyckiej Thorn Pilote Maxi na SGP340 Flat
- Skrzyżowanie ulicy Fordońskiej z Łęczycką - wymieniono tylko duże Thorn Pilote na SGP340 Flat - małe pozostały bez zmian
- ulica Królowej Jadwigi od Garbary do Focha - OUSd i Elgo Luna na SGP340(z kloszem wypukłym i lampami sodowymi)
- odcinek ul. Nakielskiej - "Kwadratówki" na SGS305 Traffic Vision

Pilote musi być fatalną oprawą skoro je wymieniają, a są jeszcze ogromne ilości lamp rtęciowych
Elda

Postprzez Elda » 30 sierpnia 2011, 13:29

No i kolejne miejsca są zapełniane SGP, z tym, że mam wątpliwości - na ulicach które są modernizowane, oświetlenie montuje ZDMiKP - i są to SGP340 z lampami sodowymi i kloszem wypukłym, natomiast miejsca gdzie montowane są flaty i do tego z lampami MH(jak dla mnie 150W - świecą dość słabo),
czy może to być np oprawa AstraRoad? Jak to rozróżnić?
Elda

Postprzez OBp » 31 sierpnia 2011, 11:50

Seleniumy mają pod spodem napis PHILIPS.

MH 150W daje sporo światła, może w tych seleniumach są 50W lub 70W?
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez termt2 » 1 września 2011, 23:43

przegladam to forum od dawna ale dopiero teraz się zarejestrowałem by dzielić się z wami spostrzeżeniami dt oświetlenia m.in Bydgoszczy.... to tak na początek

ścieli jednego kwiata z placu przy dworcu pkp, dawna pętla autobusowa, obecnie budowa torowiska tramwajowego...
czy to oznacza, że kwiat bodajże z SGS204 (poprawcie mnie jeśli, źle nazwałem oprawę) już nie wróci, na rzecz pojedynczych słupów o mizernym świetle...??

Obrazek
termt2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie