[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez mateusz » 8 grudnia 2011, 15:24

O, to są zdaje się właśnie te rzadkie betoniaki stanowiące całość razem z wysięgnikiem. Kiedyś tu już o nich wspominałem. Klasyki w oświetleniu ulicznym w takim mieście jak Kraków to i tak długo się utrzymały... U nas już nie ma wcale od 2-3 lat...
Generalnie jestem coraz bardziej przekonany, że w 2015 roku to ta dyrektywa będzie tylko formalnością bo i tak nie będzie gdzie LRFów i WLSP wkręcać . Jak patrze na tempo modernizacji w moim mieście i to już nie ulic ale nawet terenów prywatnych... Czasem jednego dnia znika kilkadziesiąt klasyków.. Przykładowo na jednym budynku odmalowali ostatnio trumienki - wyglądały jak nowe (malowano je razem z elewacją budynku - na szary, metaliczny kolor) tymczasem na ich miejscu wiszą już MALAGI :x Generalnie najgorsze, że 90% opraw, które zastępują klasyki to MALAGI...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Utilizer » 8 grudnia 2011, 15:54

mateusz napisał(a):Generalnie najgorsze, że 90% opraw, które zastępują klasyki to MALAGI...

A właśnie że dobrze - Malagi wyglądają przyzwoicie, są tanie i dobrze świecą - wolałbyś tam Strady :roll: :?:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez trojmiejski » 8 grudnia 2011, 15:55

Jest wiele innych lepszych i nowoczesnych opraw, choćby Selenium.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Whites86 » 8 grudnia 2011, 16:04

Utilizer napisał(a):
mateusz napisał(a):Generalnie najgorsze, że 90% opraw, które zastępują klasyki to MALAGI...

A właśnie że dobrze - Malagi wyglądają przyzwoicie, są tanie i dobrze świecą - wolałbyś tam Strady :roll: :?:

pewnie ze tak :) strada jest duzo ladniejsza i duzo lepiej prezentuje sie na betoniakach itp slupach
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez pudel » 8 grudnia 2011, 19:17

Whites86 napisał(a):znajac nasz kraj pewnie soda :roll:

Byłem, widziałem, jest MH :D
pudel

Postprzez mateusz » 8 grudnia 2011, 19:30

Utilizer napisał(a):

Oczywiście ! Na MALAGI wręcz nie mogę już patrzeć tyle ich jest na ulicach + tereny prywatne itp. No ale dobra, koniec off-topic..
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez trojmiejski » 8 grudnia 2011, 19:32

pudel napisał(a):
Whites86 napisał(a):znajac nasz kraj pewnie soda :roll:

Byłem, widziałem, jest MH :D

Dobra wiadomość, czyżby Kraków zamierzał pójść w kierunku Warszawy i stosować MH? Jeśli tak to może takie postępowanie nakłoni inne miasta do podobnego postępowania, choćby w trójmieście ostatnie modernizacje oświetlenia to wyłącznie soda.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez pudel » 8 grudnia 2011, 20:22

Dobra wiadomość, czyżby Kraków zamierzał pójść w kierunku Warszawy i stosować MH? Jeśli tak to może takie postępowanie nakłoni inne miasta do podobnego postępowania, choćby w trójmieście ostatnie modernizacje oświetlenia to wyłącznie soda.

Na Starym Mieście w Krakowie, już kilka lat temu montowali lampy MH. Myślałem że to będzie standard przy każdej modernizacji oświetlenia, ale niestety nic bardziej mylnego. Remont Franciszkańskiej i Placu Szczepańskiego pokazał że tak nie jest (założyli sodę). Kilka miesięcy temu wymienili lampy MH na sodowe w ciągu ulicy Starowiślnej. Za to odwrotnie zrobili na jednej z jej przecznic, czyli Św.Warzyńca, gdzie teraz mamy MH. Nie wiem kto tym wszystkim kieruje. Czy to jakiś przypadek? Kto to ustala? Tydzień temu na Ul Piłsudskiego wymieniali wszystkie lampy w oprawach, były MH i dalej są MH. Tak samo z ulicą Św. Gertrudy - MH na MH tylko nowiutkie.
pudel

Postprzez Jarek » 8 grudnia 2011, 22:35

pudel napisał(a):

Na Starym Mieście w Krakowie, już kilka lat temu montowali lampy MH. Myślałem że to będzie standard przy każdej modernizacji oświetlenia, ale niestety nic bardziej mylnego. Remont Franciszkańskiej i Placu Szczepańskiego pokazał że tak nie jest (założyli sodę). Kilka miesięcy temu wymienili lampy MH na sodowe w ciągu ulicy Starowiślnej. Za to odwrotnie zrobili na jednej z jej przecznic, czyli Św.Warzyńca, gdzie teraz mamy MH. Nie wiem kto tym wszystkim kieruje. Czy to jakiś przypadek? Kto to ustala? Tydzień temu na Ul Piłsudskiego wymieniali wszystkie lampy w oprawach, były MH i dalej są MH. Tak samo z ulicą Św. Gertrudy - MH na MH tylko nowiutkie.

To dobrze, że na Placu Na Groblach dali MH.
Powinno być ich więcej w centrum.
Taki Plac Matejki, ul. Długa, Plac Szczepański, które toną w sodzie, na przykład.
Co do al. Piłsudskiego, to może po prostu była wymiana wszystkich źródeł na tym ciągu? Dobrze, że zostały tam MH, a nie dali sody.
Jarek

Zdjęcia: 79

Postprzez pudel » 9 grudnia 2011, 02:42

Co do al. Piłsudskiego, to może po prostu była wymiana wszystkich źródeł na tym ciągu? Dobrze, że zostały tam MH, a nie dali sody.

Tak, była wymiana, tak samo na Gertrudy i na Krakowskiej. Na szczęście wszędzie zostawili MH, oprócz wspomnianej wcześniej Ul.Starowiślnej.
pudel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie