przez qba » 5 maja 2015, 20:02
Świetne zdjęcia, w szczególności kwiatów oczywiście. W miejscu słupów z SGSami długo były pochodzące jeszcze sprzed wojny betonowe słupy na których wisiały UOSFy i to jeszcze w 1997r tam były. Na trzech ośmioramiennikach, o dość nietypowym jak na Trójmiasto wyglądzie ( krótkie wysięgniki, brak pierścienia, 8 sztuk zamiast 10) wisiały łyżki ORZ 6 i to jedne ze starszych, bo pamiętam, że miały pierścienie, ale nie była to chyba ta najstarsza wersja. Kojarzę także, że kilka z nich zastąpionych było nowszymi modelami łyżek. Podczas wizyt w Trójmieście zawsze bardzo lubiłem chodzić w to miejsce właśnie z powodu tychże kwiatów. Łyche na kwiecie można było spotkać jednak o wiele rzadziej niż OURW czy kwadratówkę. Modernizacja oświetlenia musiała nastąpić już kilkanaście lat temu, sądząc po wyglądzie SGSów, nie wiem dokładnie w którym roku. Zapewne mięzy łychami, a SGSami na kwiartach nie było żadnych innych opraw. Zastanawiam się też, czy UOSFy także wisiały do czasu demontażu betoniaków i jak sie miała sprawa z ich konserwacją, czy regularnie zmieniano rury do końca ich obecności? jakoś mi się nie wydaje, aby tak reprezentacyjne miejsce mogło mieć zaniedbane oświetlenie, jak to się niekiedy zdarzało w miejscach, gdzie jeszcze w latach 90 zachowały się oprawy świetlówkowe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku