qba napisał(a):Ciekawi mnie jak to z nimi było. Czy kwadratówki pojawiły się bezpośrednio po węgierskich łyżkach, czy jeszcze w międzyczasie były OUR 700 lub OUR 1000?
Tu jest dość ciekawa sprawa - jak wynika z wcześniejszych postów Amiśka, na Marszałkowskiej po rtęci założono serie krótkie, ale na kwiatach chyba rtęć była nieco dłużej. Coś mi świta, że Zawistak kiedyś mi pokazał teledysk z roku 1990, albo 1991 na którym widać OUR700 na tych kwiatach. Mi się wydaje, że po łyżkach węgierskich dali tam OUR-700, a po nich od razu starsze strady 400W. Tak w ogóle to te siedemsetki nie wiem czy z demontażu nie pochodziły - mam mapę z 1988, na której okładce jest fotka tego ronda jeszcze z madziarkami, ale fotę mogli dać sprzed kilku lat, nie musieli przecież do nowego wydania mapy robić nowego zdjęcia - ważne żeby treść była aktualna. W każdym razie jeśli ta fota na mapie jest rzeczywiście z przypisanego rocznika, to trochę późnawo, jak na ich montaż od nowości... Do kiedy 700-tki były produkowane?
MRP200 napisał(a):OUKS340 napisał(a):Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz na zdjęciu, które wstawił Amisiek na poprzedniej stronie. Na czwartym zdjęciu w lewym górnym rogu widać reklamę firmy ABB. Czyżby miała ona swoje przedstawicielstwo w Polsce już w 1982r
Wg dostępnych informacji nazwa ABB powstała dopiero w 1988 r. z połączenia spółek ASEA i Brown Boveri. Historia obu spółek jest oczywiście znacznie starsza, bo zostały założone jeszcze w XIX w. A może wspomniana fotka nie jest z roku 1982 tylko trochę młodsza
Jeśli chodzi o ABB, to ja swoje 3 grosze dorzucę, może na coś się to przyda - z tego co kojarzę, ten właśnie skrót widnieje na mapach od mniej więcej 2004 roku w rejonie Pożaryskiego-Żagańskiej na dawnych, przedwojennych zakładach Szpotańskiego. Na starszym atlasie, z roku 2000, w tym samym miejscu był jeszcze ZWAR. Gdzieś czytałem, że wówczas ZWAR przekształcił się w ABB (chyba właśnie przekształcił, nie został kupiony), a kilka lat temu wszystko się zwinęło i jak to u nas w Polsce - zamiast przemysłu mamy jakąś galerię handlową

Tak więc nie wiadomo, czy to ta sama firma, czy zbieżność skrótów, bo skoro powstało to z dawnego ZWAR-u dopiero po 2000, to nie bardzo pasuje... Chyba że jednak to kupili, nie przekształcili, a ktoś w artykule błędnie sformułował.
qba napisał(a):Trasa WZ po charakterystycznych oprawach żarowych pojawiły się nowe wysięgniki i łyżki, najpierw najstarsze z pierścieniami,za potem zmienione na nowsze. Po nich chyba kwadratówki i strady.
Ale jak się przyjrzeć, to na następnym słupie są nadal najstarsze - ta wymiana była chyba wyrywkowa, doraźna. Podobnie mogło być na Jagiellońskiej - tam są chyba wszystkie generacje łyżek, a stalowa tylko jedna, podczas gdy na zdjęciach z 1978 cała ulica miała stalowe.
amisiek napisał(a):Nie zdawałem sobie sprawy, że oprawy świetlówkowe były tak częste - tutaj ulica Woronicza w 1970r.
Były rejony, gdzie prawie nie występowały, ale były i takie, gdzie miały nadreprezentację. Przykładowo na Nowej Pradze większość ulic je miała. Oświetlały np. Środkową, Kowieńską, Stalową - na tej ostatniej zamieniono je później na łyżki; były też na Szwedzkiej i na zachodniej połówce Wileńskiej (od Konopackiej do Targowej, widać je w "Misiu"). Nie mam pewności, ale chyba na Konopackiej też były, od razu po ożetkach. Rtęć w łyżkach stalowych była za to na wsch. połówce Wileńskiej i na całej Inżynierskiej. Brak mi informacji co było na 11 Listopada, a na Ratuszowej sądząc po słupach i wysięgnikach też mogła być rtęć. Jednak większość stanowiły świetlówki. Ale już na sąsiedniej Starej Pradze i Szmulowiźnie było ich mniej - Białostocka (później zmienione na łyżki), Ząbkowska na kratowych słupach jeszcze po tramwajach (tu dotrwały prawie do 1990), a tak to tylko Brzeska i ks. Kłopotowskiego mi przychodzą na myśl - to był raczej rejon zdominowany przez rtęć. Podobnie było na Kamionku i bliższym Grochowie - kojarzy ktoś coś świetlówkowego poza głównymi arteriami jak Grochowska i Waszyngtona? Dalej to zdaje się, że Osowska i Daszowska, również Szaserów, ale od Wiatracznej na zachód ciężko coś przypomnieć. Tam to było zagłębie rtęci i do bardzo późna nawet żarówek...
amisiek napisał(a):A tutaj poprzednie wcielenia oświetlenia ulicy Świętokrzyskiej. Rok 1984, zdjęcie zrobił Jan Morek
Czyli madziarki na MDM-ach po grzybkach

amisiek napisał(a):A tutaj Wybrzeże Gdańskie, 1938r.
Jeśli wierzyć kiepskim zdjęciom, świecą tu latarnie żarowe produkcji zakładów Marciniaka.
I to były te z wbudowanym sprzęgłem chyba nawet, na zdjęciach z bliska pamiętam że w tych duetach były oprawy ożetkopodobne, ale bardziej wydłużone i kanciaste na górze.
Jak pięknie prezentował się z daleka ten gmach na Celnej, jak pałac jakiś barokowy, a to przecież początek XX wieku był... Szkoda domiska, ładnie go wkomponowali w Starówkę i na prawdę porządnie zbudowali, ile pracy i materiału to wymagało. Ale wojny nie przetrwało...