[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez oskard » 1 lipca 2010, 19:41

Eee, fajne :) . Bardziej podobne do przedwojennych, ładna sylwetka. Te mi się podobają, nawet to że dolna częśc jest biała, mi nie przeszkadza :) . A od albany wolę eger, są zgrabniejsze, dla mnie albany to wielkie gary :? :mrgreen: . Egery są trochę podobne do OŻ-ek, bardziej pasują do pastorałów warszawskich, które są jednymi chyba z najsmuklejszych słupów tego typu. Chyba zachodni projektant albanów nie przewidział, że mogą być tak piękne słupy, i to w Polsce :roll: ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez OBp » 1 lipca 2010, 20:49

Gdyby Eger miały matowane klosze, były by łudząco podobne do tych przedwojennych opraw pokazanych w wątku o starym oświetleniu Warszawy :) A te oprawy ze zdjęcia mooga super, przypominają stare oprawy :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez amisiek » 1 lipca 2010, 21:40

Eger też są ładne, to świetne oprawy są. Mi się jednak Albany bardziej podobają. Według mnie Eger znacznie lepiej pasują do słupów visegrad, wyglądaja na nich wprost elegancko. Albany na pastorałach warszawskich wyglądają solidnie i stylowo, bardzo dobrze pasując do odnowionej zabudowy. Zgadzam się jednak, że Pastorały Warszawskie są bardzo smukłe, mi jednak się Albany bardziej podoba. Chociaż za Eger przemawia także możliwość użycia sprawniejszych lamp ceramicznych Philipsa.
A te oprawy z fotki mooga wyglądają naprawdę bardzo ładnie.
Wreszcie Warszawa doczekała się sensownego rozwoju w tej dziedzinie i coraz częściej remonty robi się z klasą, także pod względem oświetlenia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 1 lipca 2010, 21:44

Trzeba się do tej nowości na pastorałkach przyzwyczaić :) Były też właśnie bardzo podobne przedwojenne kinkiety do tych nowych opraw. Zacytuję samego siebie z innego wątku ;)

Na ul. Poznańskiej są to oprawy typu Campana produkcji Disano ze źródłem metalohalogenkowym 150W. Jest to kolejna ulica gdzie powracają pastorałki zdemontowane w PRL-u (w miejsce zdemontowanych słupów żelbetowych OŻ z oprawami OUS250) Częściowo na jezdni przywrócony zostanie także przedwojenny bruk rzędowy odzyskany spod starego asfaltu przy tej modernizacji :)

Eger to wywodzą się prawdopodobnie z Węgier bo tam jest ich najwięcej, możliwe od producenta (EnergoBit) który został przejęty przez Schreder Group, natomiast w węgierskim mieście Eger tych i bardzo podobnych opraw jest najwięcej :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez moog » 1 lipca 2010, 21:58

Ciekawe kiedy wyremontują w ten sposób pozostały odcinek Poznańskiej i co z tym protestem w sprawie latarń na Mokotowskiej - tam też powinny być pastorały.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez neon44 » 2 lipca 2010, 11:06

Panowie przydałby się większy zumik tej nieznanej oprawy
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 2 lipca 2010, 23:07

Ta oprawa przejcież jest już znana ;)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez amisiek » 5 lipca 2010, 22:37

Wrzucam kilka fotek z warszawskiego Grochowa.
Oto ulica Kickiego pod słynnym akademikiem na Kicu
Obrazek
Obrazek
oświetlają to OUR-125, nie jest tam zbyt jasno, ale świeci
Obrazek
róg Kickiego-Kobielska
Obrazek
Za skrzyżowaniem niestety już soda
Obrazek
Kickiego - Paca z widokiem na szkołę przy Paca
Obrazek
Przy Paca są takie oto oprawy
Obrazek
Są też wersje 400W, ładnie to świeci.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 5 lipca 2010, 23:52

Piękne, moje rodzinne strony sfociłeś :) . Uwielbiam to miejsce - skrzyżowanie Paca i Kickiego. Na jednej łychy, na drugiej OURy, budynki z lat 50-tych, wszystko takie jak dawniej... tylko ten placyk na środku Paca trochę na więzienny spacerniak przerobili :| . Piękny jest też widok w Kickiego od Chrzanowskiego, jak kiedyś tam będziesz, to cyknij, warto :!: :) . Stoją długie WZ, mają długie, płynnie i łukowato wygięte wysięgniki, a na nich OURy w dość dobrym stanie. Dla mnie bajka :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Paweł » 6 lipca 2010, 15:35

amisiek, piękne i klimatyczne fotki :) Za 5 lat nie będzie tu tego rtęciowego oświetlenia ;)

oskard, bardzo ładnie urządzony zielony skwer i oświetlony MH oraz iluminowany świetlówkami porównujesz do więziennego spacerniaka? :roll: Ręce opadają... :|
Pozdrawiam
Paweł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie