[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez JeD » 21 listopada 2012, 14:43

termt2 napisał(a):i jakiej mocy świecą tam lampy? Widać, że jeden kwiat zwiądł.. ;)
powinni wymienić słupy razem z oprawami na 4-6 sztuk z lampami MH :)

Interesuje mnie czy jest możliwość wyłączenia lamp albo zmniejszenia jej mocy o 50% bez konieczności podnośnika?

Przykro mi, trafiłeś na Fanatyka Kwadratówek, który nie zgodzi się z tobą na modernizację tych kwiatków, tam lampy maj,ą moc albo 250 albo 400w. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez termt2 » 21 listopada 2012, 14:47

lepszy nowy kwiat niż pojedyncze słupy... :roll:

chociaż ładnie by wyglądało z nowym słupem i z całkowicie odnowionymi kwadratówkami, ktoś się jeszcze tym zajmuje? Kwadratówki mogą obsługiwać MH?
termt2

Postprzez qba » 21 listopada 2012, 14:53

Mogą w nich MH świecić, ale mam nadzieję, że nie wywalą tych słupów. Ciekawe jaka jest ich przyszłość.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Utilizer » 21 listopada 2012, 15:19

termt2 napisał(a):Interesuje mnie czy jest możliwość wyłączenia lamp albo zmniejszenia jej mocy o 50% bez konieczności podnośnika?

Tak, wiatrówką :mrgreen: A tak serio wystarczy wyjąć we wnęce odpowiednie bezpieczniki

Słupy raczej wywalą i dadzą coś nowego na 4-6 wysięgników. Chociaż w sumie ciekawie by wyglądało by 12 malag 70w na takim kwiecie :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez JeD » 21 listopada 2012, 15:39

Utilizer napisał(a):
termt2 napisał(a):Interesuje mnie czy jest możliwość wyłączenia lamp albo zmniejszenia jej mocy o 50% bez konieczności podnośnika?

Tak, wiatrówką :mrgreen: A tak serio wystarczy wyjąć we wnęce odpowiednie bezpieczniki

Słupy raczej wywalą i dadzą coś nowego na 4-6 wysięgników. Chociaż w sumie ciekawie by wyglądało by 12 malag 70w na takim kwiecie :P

Malag już nie produkują :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez amisiek » 21 listopada 2012, 16:17

Szczerze to ja wolę kwiatek z 4 Onyksów. Przynajmniej mają świetną optykę. W Warszawie wisiał sobie kwiatek ze Strad 250W. Zmodernizowali go i teraz jest jaśniej mimo mniejszej mocy źródełek - po prostu nowoczesne oprawy mają o wiele lepszą optykę. Kto nie wierzy, powinien zobaczyć skrzyżowanie Al. Jerozolimskich z ul. Emilii Plater, oświetlenie pl. Bankowego albo skrzyżowanie Marszałkowska - Al. Jerozolimskie.
Jestem przekonany, że modernizacja kwiatka z kwadratówek przy Puławskiej-Poleczki do czegoś nowoczesnego z MH dałoby nie tylko lepsze oświetlenie, ale także pewne oszczędności energii elektrycznej. To samo dotyczy oświetlenia w Bydgoszczy - zauważcie, że kwiatki "wyrastały" tam, gdzie był duży ruch i niezbędne było silne oświetlenie sporego obszaru, takiego jak np. skrzyżowanie.

edit
XXXJeDXXXX napisał(a):Malag już nie produkują :P

Tak? Ale 2/3 hurtowni w Polsce jeszcze je ma i mieć je będzie długo. Zwłaszcza w najtańszych wersjach dla sody o małej mocy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Utilizer » 21 listopada 2012, 17:18

XXXJeDXXXX napisał(a):Malag już nie produkują :P

Ale wszędzie je spokojnie kupisz :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Lampka » 21 listopada 2012, 21:04

Od kiedy ich właściwie nie produkują?
Jak ostatnio jechałem koło Częstochowy, to na peryferiach powymieniali niestety zardzewiałe trumienki i w ich miejsce zainstalowali nowiutkie Malagi.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 21 listopada 2012, 21:22

To tak jak przy ul.Fordońskiej soxy zdjęli założyli malagi nowe.
Wiadomo że wraz z zakończeniem produkcji danej oprawy od razu nie znikną w hurtowniach czy w magazynach będą jeszcze przez jakiś czas w sprzedaży
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 21 listopada 2012, 21:28

To zależy, jaki jest na to popyt - np. świetlówki T12 Piła znikły z większości sklepów bardzo szybko.
Mam nadzieję, że nie zezłomowali tych opraw na soxy - wątpliwa jest raczej sprawa, żeby były one w fatalnym stanie technicznym (w końcu w Polsce nie stosuje się ich od nie wiadomo, jak dawnych lat).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie