[Skarżysko-Kamienna] Oświetlenie uliczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Skarżysko-Kamienna] Oświetlenie uliczne

Postprzez OBp » 6 kwietnia 2010, 07:03

Świetne fotki amisiek :)
Zastanawiam się po co doświetlac osobną oprawą chodnik, który jest tuż przy jezdni? :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez neon44 » 6 kwietnia 2010, 14:50

takimi jak numer 5 obrazkami możesz nas zarzucać bez liku
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez swietlik » 6 kwietnia 2010, 16:03

amisiek napisał(a):Świetliku, oświetlenie wspomnianego parkingu to nie jest oświetlenie uliczne i już raz zostałem objechany za umieszczanie oświetlenia uliczek i placów, które nie należą do warszawskiego Zarządu Dróg Miejskich w temacie dotyczącym oświetlenia ulicznego w Warszawie. Dlatego ta decyzja o osobnym umieszczeniu wątku, bo oświetlenie tego parkingu nie ma nic wspólnego z ulicznym, w gestii miasta.

Zapewniam Cię, że jest ;) można to różnie interpretować i zostałeś niesłusznie oskarżony.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez oskard » 6 kwietnia 2010, 17:20

OBp, może i ekonomicznie myśląc masz rację, ale porównaj ich wygląd, to tak jakbyś porównywał jakiegoś Yarisa, czy inną nową masówę o wyglądzie jak z plastiku z Gazem Wołgą z lat 70. :) ;)
Też sie zastanawiam, po co dwie oprawy na tak wąskim chodniku. Chcą oszczędzić - wywalają rtęć, a zastępują dwoma oprawami sodowymi, z których każda mniej więcej o połowę mniej prądu zużywa od rtęciowej. Czyli wychodzi na to, jak by nie wymieniali - żadnych oszczędności, a tylko zaśmiecają widok tym drażniącym światłem i to w nadmiarze.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 6 kwietnia 2010, 20:26

oskard napisał(a):Też sie zastanawiam, po co dwie oprawy na tak wąskim chodniku. Chcą oszczędzić - wywalają rtęć, a zastępują dwoma oprawami sodowymi, z których każda mniej więcej o połowę mniej prądu zużywa od rtęciowej. Czyli wychodzi na to, jak by nie wymieniali - żadnych oszczędności, a tylko zaśmiecają widok tym drażniącym światłem i to w nadmiarze.

Oskard, masz rację. Jak sądzę tam są dwie 70W sodówki. Czyli razem 140W - więcej niż rtęciówka. Niestety nie masz racji odnośnie do nadmiaru światła.
W tym miejscu jest ciemniej niż na ul. Wołodyjowskiego w Warszawie, a twierdzę to na podstawie bezpośredniego porównania odczytów ze światłomierza w aparacie - czyli bezstronnie. Na oko różnica jest kolosalna na korzyść MH. Nie wiem zatem dlaczego tak zrobili, tam by wystarczył rząd normalnych opraw na ulicę. 100W dobrego MH (circa 100 lm/W) w sprawnej oprawie to byłoby aż nadto.
Ale niestety jest to, co jest.
W porównaniu do ul. Zdrojowej w Warszawie (przejeżdżałem niedawno, tam wiszą stylizowane oprawy Schredera obsadzone ciepłymi MH), to skarżyskie oświetlenie zestawem dwóch opraw sodowych może się schować...
Może to moja tendencja do białego światła o dobrej jakości, może jestem uprzedzony do sody, ale tamta ulica zażółcona sodą z kul wybitnie mi się nie podoba.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 6 kwietnia 2010, 20:47

Tak jest, soda bardzo często nie świeci jaśniej, zgadza sie, ale przez drażniący, zbyt ciepły kolor wydaje sie jakby było jej o wiele za dużo, nawet mała jej ilość denerwuje przeciętnego człowieka, męczy oczy i rozdrażnia. A światło chłodne, białe, nawet w nadmiarze nie jest aż tak uciążliwe jak niskiej mocy soda, i nie zauważa sie jego wielkiej mocy, wydaje się pod nim ciemnawo, dlatego bo jest spokojne :) A jednocześnie wszystko doskonale widać w nim.

P.S. post nr 1000 :) :shock:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez wojtek0423 » 8 kwietnia 2010, 18:45

Amiśku wniosę małe poprawki do Twoich postów ;)

amisiek napisał(a):W tle kwiat 3xStrada oświetlający skrzyżowanie Piłsudskiego-Konarskiego.
To samo w dzień
Obrazek

Kwiat 3xStrada jest ale na skrzyżowaniu ulicy Piłsudskiego-Krasińskiego

amisiek napisał(a):Niestety jedynym źródłem białego światła w tej cześci Skarżyska są LRFy w klasycznych oprawach, reszta tonie w sodzie. Wśród nowych opraw są głównie Strady i Malagi, ale zdarzają się modernizacje z użyciem nowych 70tek z ZM Mesko (takich, jak na Borze, to całkiem niedawno musiało być zrobione, bo wszystko jest bardzo świeże, aż się błyszczy).

Malagi występują tylko na trzech ulicach a większość opraw to strada, leda i OZS 70.

amisiek napisał(a):Niestety łyżki, które świeciły na dojeździe do dawnej części krajowej siódemki, zostały zmalagowane, podobnie sam dojazd i kawałek obwodnicy jest teraz oświetlany tymi brzydkimi oprawami.

Obwodnica oświetlona jest luną. Leon nawet pokazywał fotki
leon0785 napisał(a):Obrazek

amisiek napisał(a):Trumienka (po lewej) i zdezelowana łycha (po prawej) nawet dają radę. W tle dalej uliczna Strada z sodą.
Obrazek

W tle świeci LEDA nawet na dziennych fotkach ją widać
wojtek0423

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 9 kwietnia 2010, 20:19

wojtek0423 napisał(a): Kwiat 3xStrada jest ale na skrzyżowaniu ulicy Piłsudskiego-Krasińskiego

Mea culpa, pomyliły mi się nazwy ulic. Masz rację, oczywiście chodzi o Piłsudskiego, czyli dawną Graniczną x Krasińskiego.

wojtek0423 napisał(a): Malagi występują tylko na trzech ulicach a większość opraw to strada, leda i OZS 70.

Sorry zatem, mi się pomyliły Luny z Malagami. Obu nie lubię ;).
A miałem zrobić fotkę obwodnicy dając komentarz o stuprocentowym zmalagowaniu...
OZS 70 widać, to są te oprawy z Boru. Całkiem w porządku i ładnie świecą.

wojtek0423 napisał(a):W tle świeci LEDA nawet na dziennych fotkach ją widać

Zasugerowałem się pobliską Stradą, stąd moja pomyłka. Przepraszam.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez leon0785 » 9 kwietnia 2010, 20:27

Amiśku wszystkie OZS-y 70 ze Skarżyska mają już ok 10 lat one po prostu się tak dobrze trzymają.
O jakie łyżki przy dojeździe do obwodnicy ci chodziło bo muszę przyznać, że żadnych łych nie kojarzyłem w tych rejonach :?:
Widzę, że zdjęcia tej OURW250 z sodą i OURW2250 świecącej dwoma LRF-ami wykonałeś z bloku przy ul. Krasińskiego ;)
Ostatnio edytowano 9 kwietnia 2010, 21:52 przez leon0785, łącznie edytowano 1 raz
leon0785

Postprzez amisiek » 9 kwietnia 2010, 21:46

Edytnij proszę powyższy wpis usuwając adres - takich rzeczy nie chcę podawać publicznie.
Chodziło mi o dwie sztuki łyżek które wisiały niedaleko przejazdu kolejowego na dawnej siódemce kilka lat temu. Nie mogły się uchować przy takiej modernizacji i budowie węzła drogowego.
Cieszy mnie to, że te OZSy się tak trzymają. Naprawdę to wygląda jakby modernizacja była zrobiona max pół roku temu.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie