Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Skierniewice - miasto zmodernizowanych łych

Postprzez Whites86 » 12 lutego 2013, 10:21

elektryk napisał(a):Oprawy z rodziny OURW mają chyba najlepiej wypolerowany odbłyśnik i najlepszą optykę z klasyków i to dzięki kloszowi. No ale cóż to jest oprawa zaprojektowana od początku do lamp elipsoidalnych

tak nie do knca ;) bo gdyby te OURW od poczatku wszystkie bez wyjatku mialy oczko bez prazkow na srodku klosza swiecily by o woele bardziej rownomiernie, i niebylo by takich rozbierznosci miedzy oswetlaniem na boki a pod sama oprawą
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Edziu » 12 lutego 2013, 14:28

jak dasz powlekana sode swieca jak najbardziej ok

Masz rację, i odpada efekt olśnienia do tego ale eliptyczne sody wydaje mi się że świeca słabiej, może własnie kwestia luminoforu który rozprasza lepiej ale też przy tym część światła odbiera, bo widziałem takie OURW w pobliskiej miejscowości, co prawda 10 lat temu było ich kilka ostatnia znikła pół roku temu, ale to światło sodowe było ponure takie, pod nimi tak jakby była tam soda 150W, ale była być 250tka sądząc po wielkości lamp w środku

tak nie do knca bo gdyby te OURW od poczatku wszystkie bez wyjatku mialy oczko bez prazkow na srodku klosza swiecily by o woele bardziej rownomiernie, i niebylo by takich rozbierznosci miedzy oswetlaniem na boki a pod sama oprawą

Te serie z kalisza OURW miały inny klosz, własnie z tym oczkiem i one najlepiej świeciły, jeszcze kiedyś u mnie na osiedlu było sporo OURW250 z plastikowym kloszem, krótko je pamiętam, ale mimo ze miały prążki po środku klosza świeciły dość równomiernie i jaśniej, choć miały znaczną tendencję do łapania syfu.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Utilizer » 12 lutego 2013, 15:38

Edziu napisał(a):rację, i odpada efekt olśnienia do tego ale eliptyczne sody wydaje mi się że świeca słabiej, może własnie kwestia luminoforu który rozprasza lepiej ale też przy tym część światła odbiera

Sodówki nie mają luminoforu, tylko zwykłą matową warstwę rozpraszającą ;)
Edziu napisał(a):Te serie z kalisza OURW miały inny klosz, własnie z tym oczkiem i one najlepiej świeciły, jeszcze kiedyś u mnie na osiedlu było sporo OURW250 z plastikowym kloszem, krótko je pamiętam, ale mimo ze miały prążki po środku klosza świeciły dość równomiernie i jaśniej, choć miały znaczną tendencję do łapania syfu.

Klosze dawali jak leci zarówno w oprawach z Kalisza jak i tych z Mesko - zupełnie losowo ;) A co do tych z twojego osiedla to na pewno miały taką wersję - bez pasków po bokach:

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Edziu » 12 lutego 2013, 22:26

A co do tych z twojego osiedla to na pewno miały taką wersję - bez pasków po bokach:

TAk coś takiego, mniej więcej, w każdym razie rtęciówkę było widać dość dobrze z boku, jeśli klosz nie był zbielały bądź brudny muszę się przejść miedzy blokami, bo jeszcze pół roku temu natrafiłem jeszcze na kilka egzemplarzy, na jednym z parkingów osiedlowych, i może jakieś sztuki pojedyncze poukrywały się w krzatynach miedzy blokami :lol:
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez Witeku » 14 lutego 2013, 00:30

Jedziemy dalej ze skierniewickimi klasykami :)

13. ul. Ogrodowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

14. ul. Długa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu ta oprawa, ale widok w drugą stronę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witeku

Postprzez Edziu » 14 lutego 2013, 08:24

ORZ 2 radzą sobie całkiem dobrze z sodówkami. UU paskudztwa 2 na jednym foto widze sintra i SL100 :evil:
Edziu

Postprzez Witeku » 14 lutego 2013, 13:58

Edziu napisał(a):UU paskudztwa 2 na jednym foto widze sintra i SL100 :evil:

A trzecia jest leda, jej nie fotografowałem :) Musialy zastąpić już jakieś całkowite padaki.
Witeku

Postprzez lumix26 » 14 lutego 2013, 16:58

Cieszy mnie że ORZ2 są i działają :)
Fajne foty i czekamy na zmianę tzn soda na MH w klasykach :mrgreen:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Witeku » 17 lutego 2013, 22:07

Widzę, że zdjęcia skierniewickich klasyków chyba Was znudziły :P

15. Strykowska

Obrazek

Obrazek

16. Batorego

Obrazek

17. pl. Dąbrowskiego (Targowisko)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22 lutego 2013, 20:47 przez Witeku, łącznie edytowano 1 raz
Witeku

Postprzez Elektroservice » 17 lutego 2013, 22:33

Pierwsze 3 zdjęcia to sama ohyda. Szkoda by mi było aparatu, czasu i fatygi aby to sfocić :P
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie