Wczoraj obiecałem założyć nowy wątek ze starymi zdjęciami Łódzkich ulic ( i opraw).Teraz wywiązuję sie z objetnicy.
Na początek kilka fotek które już prezentowałem na Forum Lighting.
Dodatkow postanowiłem dodac do tego wątku kilka współczesnych, porównawczych.
Aleja Politechniki.Na przełomie lat 50/60 założono tu oprawy UOSF lub OUSF.W latach 80 pojawiły się kwadrtówki zastapione w latch 90 (okolice 1995 roku) Stradami.W 2003 roku założono kilka sztuk Elgolun.
Fota współczesna:
Aleja Rydza Śmigłego.Zbudowana w latach 70 i oswietlona oprawami ORZ 6 (lub 7).W latach 80 oprawy ORZ 7 od strony jezdni oraz na kwiatach zostały zastąpiona OUS-ami 400.ORZ 7 po dziś dzień oświetlają chodnik wzdłuż wschodniej jezdni :
Rondo Lotników Lwowskich.ORZ 7 zostały zastąpione Stradami.Na kwiatach wisiały (niewidoczne na fotce) OUR-y 700(również zastąpione przez Strady).
ORZ-y 7 wisiały kiedyś na tych metalowych słupach.
Aleja Włokniarzy.Pocztątkowo OURW 250, później kwadrtówki.Teraz nadeszła era Elgolun.
Kwiaty OURW 2250 zostały zastąpione kwiatami 4xElgoluna:
Piękna ORZ-y 3.Początkowo te piękne oprawy zastąpił jakiś wyrób z Gostynina (nie wiem czy była to kwadratówka czy od razu Strady).Dziś są tam Elgoluny:
zd.9 przedstawia skrzyżowanie widoczne na porzednich zdjęciach
zd.10 przedstawia wiadukt na ulicy Kopcińskiego.Więcej o jego oświetleniu napiszę w nastepnych postach
zd.11 to ulica Obywatelska.Piękne OUR-y zostały zastąpione przez Strady.
ORZ 7 na kwiatach zostały zastąpione przez OUS-y (strady).
Alej Władysława Gomułki - dziś Al.Jankego.Początkowo wisaiły tam oprawy OUR 700.W latach 90 OUR-y zastąpiono Stradami a aleje przedłużono w kierunku centrum miasta.