PAWEŁ SUPER REPORTAŻ

Pogoda nic zdjęciom nie zaszkodziłą, wręcz przeciwnie, dodała uroku. To raj dla niejednego fotografa, to jest rozproszone światło, żadnych kontrastów, ostrych krawędzi, po prostu plastyczne zdjęcia - i Twoje takie są
Pastorały na ul. Podskarbińskiej to widać oryginały, ale bez mechanizmow windkowych, ciekawe, jak zmieniali lampy, chyba z drabiny?
Na drugim zdjęciu wisi SUPER oprawa, podobna do tej, jaką kiedyś odkryłem w Goleszowie (
viewtopic.php?f=50&t=347)
Wygląda ta oprawa na ORP (
viewtopic.php?f=16&t=72&st=0&sk=t&sd=a&start=10)
ale nie tak do końca. Bo ja znalazłem ORP-125, a Ty na tej latarni ORP-80 firmy Mesko

- ORP-80 Mesko.jpg (93.37 KiB) Przeglądane 3315 razy
Były to oprawy wnętrzowe do przemysłu, gdzie było duże zapylenie i możliwość narażenia na uszkodzenia mechaniczne. SUPER!
Co do dbania o te pastorały, to jak już pisałem, one są zabytkami uznanymi, tylko ludzie traktuję je jak psy do podnoszenia nogi i obs.....
Natomiast na Profesorskiej: sam miód!
To są oryginały wraz z windkami! Widać wszystkie oznaki: gruba podstawa, duże drzwiczki, 2 kółka odciągowe w górnej części. No i SPRZĘGŁO elektryczne, dzięki czemu oprawa odłączana była z prądu i zjeżdżała w dół tylko na lince nośnej. Chciałbym zobaczyć, jak wyglądało i działało połączenie elektryczne w tym sprzęgle, coś jak gniazdko-wtyczka
Podobne pastorały widziałem wieczoorem na Niegolińskiego (?) na Żóliborzu, ale w ciemności nic nie ciekawego ujrzałęm w górnej części pastorału.
Dzięki za zdjęcia!!!