zawistak napisał(a):Witam,
...
Nie zauważyłem![]()
Tak szczerze powiem pisząc ten post ze zdjęciami to pomyślałem sobie: "Czy ktoś mi kiedyś pogratulował takich zdjęć?" Odpowiedziałem sobie że nie, ale byłoby mi bardzo miło gdyby ktoś tak zrobił. No i dostałem co chciałem![]()
Jeszcze raz dzięki Cieszyn
Moim zdaniem, wszystko, co człowiek zrobi dobrego w życiu, to wraca do niego, ale też wszystko, co zrobimy złego, tez wraca, nie wszyscy niestety sobie z tego zdają sprawę. Napisałem gratulacje tak ot, od siebie, wyraźnie będąc pod wrażeniem tych zdjęć.
MAm znajomego w Jabłonnie, tam idzie nad jego domem linia - czy ja wiem? 110kV?. W każdym razie słychać taki szum z tych drutów (jakby upływ jonowy do powietrza?), widać jeden wysoki słup, to robi wrażenie, więc też rozumiem Ciebie, gdy stoisz pod takimi słupami i robisz im fotki

zawistak napisał(a):Witam,
...
jeśli chodzi o Twoje zdjęcia... to nie zrobiłeś ich przpadkiem w rejonie którejś z ulic: Katowickiej, Wierzbowej, Granicznej, Zamarskiej? Teraz szukając w google earth to masz stacje Wn /Sn przy ulicy Haźlarskiej.
Pozdrawiam
No więc tak:
Zdjęcie zrobiłem przy ulicy Stawowej, na polnej drodze za składem złomu. Stąd najbliżej do ulicy Zamarskiej - tzn. blisko nie jest, ale słupy tam do niej dochodzą.
Miejsce, gdzie stałem, oznaczyłem krzyżykiem, zaś widok na te słupy - zgodnie ze strzałką. Same słupy nie stoją tak blisko, jak na moim zdjęciu - tutaj oznaczyłem je żółtymi prostokątami

Tak mniej wiecej przebiega ta linia WN:

PS - od wieków całych walczymy w cieszyńskim z przekręcaniem nazw miejscowości. Piszesz: przy ulicy Haźlarskiej
Otóż (to nie Twoja wina) tu mamy babola 1-szej klasy!
Ulica ta bowiem zwie się Hażlaska - przez Ż czyli bez literek: Ź oraz R. Jej nazwa pochodzi od małej wioski w rejonie Cieszyna, która zwie się Hażlach.
Gdyby zaś ta wioska miała w nazwie literkę Zi (Ź), to wtedy niektórzy mieszkańcy by się poobrażali na śmierć, a niektórzy by się tarzali ze śmiechu
CZemu?
Ano Haźlach kojarzy się z hajźlem, czyli sraczem

Więc powinno być: - przy ulicy Hażlaskiej, bez tego Ź i R