cieszyn napisał(a):No to jestem ciekawy, co robią, jak muszą zrobić naprawę na np. 15 lub 110 kV? Wyłączaja obie sieci? Coś to nie za bardzo pasi, bo dla naprawy jednej, wyłącza się dwie
cieszyn napisał(a):Jestem ciekawy, jak się wchodzi na ten najwyższy słup 125 m na samą górę? Taka wspinaczka to już wielka przygoda, nie mówiąc o wysiłku i o efektach bujania się słupa na samej górze - chyba nikt w to nie wątpi ?
cieszyn napisał(a):W bogatszych ktajach to pewnie się używa helikoptera, widdziałem kilka filmików, jak dolecą na wskazane miejsce, monter wyciąga takie długie szczypce i dopina się do linii WN, żeby wyrównać potencjały, potem wchodzi na druty i robi co trzeba, odwrotnie to wygląda przed odlotem
cieszyn napisał(a):Tylko mam pytanie, monter pełza po 2-ch przewodach naraz, chyba oba mają tą samą fazę ?
cieszyn napisał(a):No i ciekawe, czy jak się doczepiają do linii WN, to czy te przeskoki napięcia nie szkodzą elektronice helikoptera ?
cieszyn napisał(a):Gość wspina się na maszt nadajnika ok. 540 m wysokości !!! Ma kamerę na głowie, widok zapiera dech! Musicie to obejrzeć:
zawistak napisał(a):No i teraz zagadka: linia 220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory( bo ten słup należy do tej linii) jest jednotorowa co widać na zdjęciach w tym poście i poprzednim. Więc skąd 6 przewodów?
(...) dochodzi 1 tor, potem są 2, tyle że ten drugi nie jest podłączony ani tutaj ani w Łomiankach( po drugiej stronie Wisły).
Nie wiem dlaczego, zastanawia mnie to bardzo.
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości