Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Postprzez lampawls » 27 lipca 2011, 18:59

elektryk napisał(a):
cieszyn napisał(a):Na ostatnim zdjęciu, ta linia po prawej, to chyba o większym napięciu niż ta po lewej?

Wszystkie te linie to 110 kV dochodzą do GPZ Bursaki

Skąd to wiesz Elektryk :?: :) Widzę,że włóczysz się po moich rejonach :twisted:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez elektryk » 27 lipca 2011, 21:05

lampawls napisał(a):
elektryk napisał(a):
cieszyn napisał(a):Na ostatnim zdjęciu, ta linia po prawej, to chyba o większym napięciu niż ta po lewej?

Skąd to wiesz Elektryk :?: :) Widzę,że włóczysz się po moich rejonach :twisted:

No znam troche Lublin ;) To zdj. gdzies w okolicach Związkowej
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez lampawls » 27 lipca 2011, 21:25

No nie daleko Związkowej :) dokładnie na ul.Franciszka Stefczyka(obok Lubelskiego Centrum Małych Zwierząt) czy jakoś tak ;)

PS.na końcu tej ulicy jest droga w lewo ze starych płyt betonowych.po przejściu jakiś 200 metrów jest opuszczony budynek,nie wchodziłem do niego nigdy,ponieważ obawiam się chuliganów,żuli lub ''Wściekłych Dresów'' ;) :evil: :twisted:

Koniec Off-Topu ;)
A tak na marginesie,co oznacza skrót GPZ :?:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez zawistak » 28 lipca 2011, 09:57

Cześć,
lampawls napisał(a):A tak na marginesie,co oznacza skrót GPZ

Gpz-główny punkt zasilający, nazewnictwo jest wyjaśnione w wątku o stacjach Wn.
Gpz w praktyce to stacja na napięcie 400 i/lub 220kV, w małych miejscowościach także na 110kV( chodzi o to, że jest to główne źródło zasilania, sieć rozdzielcza to 15kV).
W dużych miastach( np. Warszawa) stacje 110/15kV to już RPZ( rozdzielczy punkt zasilający), ponieważ takich RPZ-tów musi być sporo, żeby zasilić Warszawę, natomiast GPZ to tylko stacje 400 i 220kV.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25 stycznia 2012, 14:47 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez cieszyn » 28 lipca 2011, 22:33

elektryk napisał(a):

To ciekawe, czemy jedna wyższa , a druga niższa?
Albo może to złudzenie optyczne? lub też jedna idzie "wyżej" bo musi jakieś obiekty "przekroczyć" ;) ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez zawistak » 28 lipca 2011, 22:45

Witam,
No więc nowe zdjęcia słupów z piątkowego wypadu z oskardem(było to 22.07.11r), będą jeszcze fotki opraw( jak wrzuce ;) ).
Na początek stara, pognieciona oprawa, w tle słup linii 110kV Ec Siekierki-RPZ Natolin:
Obrazek
Teraz słynna :mrgreen: linia EC Siekierki-RPZ Ursynów:
Obrazek

Obrazek
Tutaj ta sama linia na tle 2 innych( pierwsza do RPZ Stegny i dalsza RPZ Sielce):
Obrazek

Obrazek

Tutaj troche rozmazane, widać zwis przewodów:
Obrazek

Obrazek

Dla porównania zdjęcia tej lini z zimy, widać różnicę w zwisie przewodów:
Obrazek

Obrazek
No dobra, teraz następna linia, której już kiedyś zrobiłem mnóstwo zdjęć, EC Siekierki-RPZ Stegny:
Najpierw słup za Jeziorkiem Czerniakowskim:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłego oglądania ;)
Pozdrawiam
zawistak

Postprzez cieszyn » 28 lipca 2011, 22:54

No fajna sprawa - taka pasja do linii WN :P

czekamy na resztę zdjęć
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez zawistak » 29 lipca 2011, 12:24

Witam,
Przesyłam zaległe zdjęcia, nie mogłem jakoś się zabrać do wrzucenia, więc tak:
Linia 110kV RPZ Międzylesie( Warszawa, ul. Mrówcza)-RPZ Olszynka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mam jeszcze fajne zdjęcia Ec Żerań-RPZ Henryków, RPZ Henryków-RPZ Łomianki, GPZ Miłosna-GPZ Mory( widać budowę mostu północnego) oraz dwie linie Ec Żerań-RPZ Fso oraz Ec Żerań-RPZ Targówek, postaram się wrzucić.
Pozdrawiam
zawistak

Postprzez zawistak » 1 sierpnia 2011, 15:53

Witam,
Zgodnie z tym co powiedziałem zamieszczam zdjęcia, w tym sporo archiwalnych ;)
Zacznijmy od linii Ec Żerań-RPZ Henryków( przebieg częściowo równolegle do ul. Modlińskiej):
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zdjęcia z drugiej strony Wisły( fajnie jest spojrzeć z innej perspektywy ;) )
Teraz dwie linie nad mostem Grota-Roweckiego, była o nich mowa w tym( i nie tylko ;) ) wątku, jedna jest jak kibic( biało-czerwona :mrgreen: ), druga szara( może siwa :mrgreen: ).
Ta, która jest dalej jest czerwono biała( do RPZ Fso, potem na RPZ Brudno, potem się rozdziela itd. Ogólnie zapracowana ;) )/
Ta szara chyba nie lubi Pragi, bo jak tylko jest okazja przekracza Wisłę i zasiala rejon dworca Gdańskiego( może fascynuje ją kolej :?: ):
Obrazek
A teraz pokaże wam jaki wpływ na nasz świat ma fantazja niektórych osób...
Mianowicie kto wie, że w Wawie mamy 2 wieże? I to po dwóch stronach Wisły :!:
Oto wyniki zafascynowania niektórych osób książką Władca Pierścieni-2 wieże, czyli linia z niższym słupem 110kV RPZ Henryków-RPZ Łomianki Kaliszówka, z wyższym 220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory:
Najpierw strona Białołęki, ten większy słup najwyższy w Polsce:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ten kawałek betonu i trochę żelastwa został ochrzczony nazwą "Most Północny".
Teraz Łomianki( lewa strona Wisły, po której mieszkam, jest jak zwykle gorsza, u nas ten większy słup jest niższy niż ten najwyższy w Polsce :():
Obrazek

Obrazek

Jeszcze zdjęcie zepsucia klimatu tych linii przez "Most Północny"
Obrazek
No dobra, tak mi się spodobało patrzenie z innej perspektywy, że na ten słup:
Obrazek
Postanowiłem popatrzeć jadąc samochodem przez Most Siekierkowski:
Obrazek
Słup nie dał się drzewom i pokazał swoją figurę i swoje piękno ;)
No dobra, teraz zdjęcie, które dedykuję specjalnie koledze mannerheim, dzięki któremu po części zrobiłem to zdjęcie.
Kolega mannerheim na 8 stronie tego wątku napisał tak:
mannerheim napisał(a):Jakiś czas temu taki słup postawili tuż koło muru jednostki GROM-u przy ulicy Marsa w Warszawie. Wcześniej stał tam zwykły słup przelotowy, ale widocznie stwierdzono że linia przez teren jednostki ma przebiegać pod ziemią, a nie jak dotychczas nad ziemią.

Mówił tak o słupie 110kV z głowicą kablową.
Uwaga, specjalnie dla kolegi mannerheim, słup, który cudem( :!: ) sfociłem z jadącego samochodu, słup linii GPZ Miłosna-Ciepłowna Kawęczyn, ul. Marsa, Warszawa, Polska:
Obrazek
Jak widać słup jest dobrze strzeżony( drut kolczasty, ogrodzenie, zakaz wstępu...WOW). Niech was nie zmyli to, że tam jest jednostka wojskowa :mrgreen: To ogrodzenie wybudowane ze względu na linię :mrgreen:
Ok, teraz pokaże wam linie, która w penym momencia biegnie przy tej( biegną w lesie, tam lepiej nie być samotnym, bo można zabłądzić....)
Linia o relacji RPZ Międzylesie( RPZ Międzylesie jest zasilana z tego czerwono-białego słupa ze zdjęcia z mostu Siekierkowskiego)-RPZ Olszynka:
Foty ze skrzyżowania Marsa i Żołnierskiej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
To zdjęcie mogłoby posłużyć jako plakat przestrzegający przed wchodzeniem na słupy elektryczne:
Obrazek
Tutaj zdjęcie tej linii troszeczke dalej na połudne, linia przecina ul. Płowiecką( również w Warszawie ;) ):
Obrazek
No dobra, teraz czas na następną linię.
Linia bardzo charakterystyczna, jest tam piękny okaz....
Linia relacji RPZ Ursynów-RPZ Służewiec, ul. Ciszewskiego, Warszawa, pewnego pięknego dnia.....
Obrazek
Te dwa słupy w oddali takie odwrócone dają powera stacji RPZ Ursynów.
Obrazek

Obrazek

Linia przedziera się przez przeszkody, no i wreszcie robi drifta i skręca prawo patrząc od strony RPZ Ursynów:
Obrazek
Obrazek
Bardzo szybkie oko pasjonata prądu( czytaj moje) dostrzegło ważny szczegół w tym całym mixie( przewodu,kable, głowica, izolatory, tabliczki itp.):
Obrazek

Obrazek
I teraz dam inne zdjęcie z innej linii i ciekawe kto się zoorientuje...
Linia Ec Siekierki-RPZ Stegny:
Obrazek
Teraz zlecicie z krzesła, nawet takiego dobrej jakości z Ikea:
Te dwa słupy mają identyczne zadanie: na obu jest odgałęzienie do stacji( na zdjęciu 2, tym Ec Siekierki-RPZ Stegny, gdzie nie ma kabli, jest to odgałęzienie do RPZ Stegny, na tym 1, gdzie jest głowica kablowa nie mam na razie pojęcia dokąd).
Po czym to poznać? Jak się ktoś dobrze przyjrzy to zobaczy, że jakby jeden tor nie jest wpięty w głowicę kablową, natomist na drugim przewody nie są napowietrznie podłączone, tzn. jeden tor idzie na głowicę, ucieka w ziemię, potem widocznie mu się znudziło, bo wraca i biegnie dalej.
Na tym do RPZ Stegny to samo :!:
Zobaczcie na połączenia lewego toru, stacja jest tak jakby wpięta w szereg.
Mam nadzieję, że rozumiecie ;)
Jakby coś to proszę pisać.
Jak już jesteśmy przy kabelkach, to to zdjęcie będzie specjalnie dla KaszeLa, który na 8 stronie tego wątku napisał tak:
KaszeL napisał(a):No proszę, podwójna 110kV z głowicą kablową. Nie często się to widzi.

Napisał tak o słupie ze zdjęcia użytkownica leon0785, gdzie była głowica kablowa.
No więc żeby nie być gorszy, specjalna fota dla KaszeLa, słupy linii relacji Ec Siekierki-RPZ Grochów, RPZ Gocław:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Małe info: linia została skablowana po 2007r, zdjęcia satelitarne z 2007r. pokazują całą linię napowietrzną.
No dobra, teraz linia, która wybrała piękne tereny działek, oczywiście przez trasę Siekierkowską musiała dołożyc do ekipy dwa wielkie słupy, natomiast te poprzednie pewnie na ławkę rezerwowych( zktórej już nie zejdą).
Ec Siekierki-RPZ Sielce, rejon Trasy Siekierkowskiej:
Obrazek
Ten slup nie życzył sobie zdjęć, może miał zły dzień, więc zrobilem cenzurę w postaci rozmazania.
Obrazek
Na powyższym zdjęciu inny sposób cenzury, bardziej naturalny( drzewa).
Obrazek
Nie wiem czy dobrze widać, słup poniżej musiał obniżyć trochę swoje ambicje i izolatory, który są od stron tych niskich słupów są tochę bliżej siebie-no niestety, trzeba się dostosować do innych.
Na zakończenie 110kV dorzuce zdjęcie Ec Siekierki-RPZ Stegny:
Obrazek
Oraz Ec Siekierki-RPZ Ursynów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Teraz zwiększymy napięcie do 400kV ;)
Najpierw linia 400kV GPZ Miłosna Stacja elektroenergetyczna Narew:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To zdjęcie mam jako tapete na kompie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeszcze ciekawostka: ta linia jest dwutorowa od GPZ Miłosna do okolic Stacji elektroenergetycznej w Stojadłach/Mińsku Mazowieckim, nie jest z tą stacją połączona, tam są dwa takie słupy Y, na jenym jeden tor kończy.
Teraz na zakończenie tego dłuuuuuuugieeeeeeegoooooooo postu( mam nadzieję, ze nie nudnego ;) ) obniżymy napięcie i liczbę torów, 220kV GPZ Miłosna-elektrownia Ostrołęka:
Obrazek

Obrazek
Te krowy musiały odwrócić mą uwagę i zdjęcie wyszło gorzej :mrgreen:

Tutaj zamaskowany słup:
Obrazek
Nie wiem jak wy, ale ja uważam, że 2 poniższe zdjęcia to najpiękniejsze zdjęcia słupów elektrycznych wysokiego( konkretnie najwyższego ;) ) napięcia jakie zrobłem w swoim życiu:
Obrazek

Obrazek
Dziękuje, że jeszcze nie znudziło się wam oglądanie moich zdjęć i opisów,
Pozdrawiam
Zawistak
zawistak

Postprzez zawistak » 2 sierpnia 2011, 18:10

Witam,
Pisałem tutaj o dwunapięciowej linii, 110 i 15kV z Zakopanego, nie mogłem tylko znaleźc najlepszego zdjęcia. Teraz mam.
Obrazek
Tutaj widać ilosć przewodów, zieloną tabliczkę( 15kV Witów), izolatory oraz w tle głowicę kablową.
Można ściągnąć zdjęcie i spróbować przybliżyć, nie wiem czy się uda zobaczyć tabliczkę, musiałbym wrzucić do tej drugiej galerii, może wtedy.
Mam nadzieję, że teraz wierzycie ;)
Sam byłem zdziwiony, nie pasowała ilość torów, miały być 2 linie jedotorowe, czyli w sumie 2 tory, a nie 3.
Pozdrawiam
zawistak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe